frankrijk.nl

Mooiste plekken in de Vendée en de Atlantische Loirestreek

Ten zuiden van Bretagne liggen de Loire-Atlantique en de Vendée aan de Franse westkust. Twee prachtige departementen die bij Nederlanders relatief onbekend zijn. Lees onze bezoektips en een selectie van gîtes en B&B’s in de buurt van de mooiste bezienswaardigheden.

DE KUST

La Baule strand La Baule (A. Lamoureaux – CDT Loire-Atlantique)

1. Stranden en badplaatsen

Weinig kuststreken in Frankrijk hebben zulke uitgestrekte en fijnkorrelige zandstranden als de Vendée en de Loire-Atlantique. Bekende stranden zijn hier onder meer het lange maanvormige Grande Plage van Les Sables d’Olonne en de brede stranden van La Baule (foto boven), Pornichet en Saint-Nazaire. Kleinere badplaatsen zijn er ook. Zoals het charmante en gezinsvriendelijke Tranche-sur-Mer, dat vlak bij het natuurstrand Plage des Conches ligt. Of het mooie strand van Le Veillon (foto onder) op een schiereiland in de buurt van Talmont-Saint-Hilaire, een plaatsje met een oude burcht.

Plage du Veillon Vendée Luchtbeeld Plage du Veillon  (A. Lamoureaux – CDT Vendée)

Slaaptips aan de kust: Midden in het centrum van Sables d’Olonne ligt dit zomerse wit-blauwe huisje (4 pers.), met eigen tuin en een veranda. In Talmont-Saint-Hilaire (Vendée) vind je deze knusse gîte in een vroegere school, op een kwartiertje rijden van het mooie strand van Veillon. Dit is een appartement met geweldig zeezicht in Piriac-sur-Mer, vlak bij de stranden van Mesquer (zie foto van balkon). Hier meer leuke gîtes en B&B’s vlak bij het strand, in de Vendée en in de Atlantische Loirestreek.

vakantiehuizen bij zee Vendee Loirestreek

2. Authentieke haventjes: Pornic, Le Croisic, Saint-Gilles

Langs dit deel van de Franse westkust vind je diverse sfeervolle havenplaatsjes. Zoals het knusse Pornic (foto onder), met een kasteel, een oude vissershaven en mooie strandjes. Le Croisic is een ‘petite cité de caractère‘ met 17e-eeuwse koopmanshuizen. In buurdepartement de Vendée ligt het pittoreske Saint-Gilles-Croix-de-Vie, met een oude maar nog zeer actieve haven. Er zijn bovendien mooie straatjes in de oude visserswijk van Saint-Gilles, waar een kunstenares met schelpen kunstwerken heeft gemaakt op de muren van diverse huizen.

Pornic (V.Bauza – CDT Loire-Atlantique)

Slaaptips in Pornic, Le Croisic en Saint-Gilles:
Vlak bij Pornic kun je logeren in dit vakantiehuis in een vroegere boerenschuur (4 pers.) of bij deze somptueuze B&B met zwembad vlak bij zee. Een mooi adres in Le Croisic is deze B&B in de oude binnenstad, op maar 10 minuutjes lopen van het strand. En in Saint-Gilles kun je in lokale stijl slapen in dit gerenoveerde vissershuis (4 pers.).  Meer gîtes en B&B’s in (de buurt van) deze mooie plaatsjes: Pornic, Le Croisic en Saint-Gilles-Croix-de-Vie.

slaapadressen Loire Atlantique en Vendée Pornic Croisic Saint-Gilles

3. Eilanden: Ile d’Yeu & Noirmoutier

Voor de kust van de Vendée liggen twee heerlijke eilanden die erom smeken ontdekt te worden! Ile d’Yeu is een pareltje: zowel de natuur als de sfeer  van dit visserseiland zijn nog heel authentiek. Je kunt het eiland bereiken met een veerboot vanuit Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Ook Noirmoutier is een bijzonder eiland met zoutpannen, oestervelden en veel fietspaden door bossen en langs prachtige kreken en stranden.

Noirmoutier (A. Lamoureaux- CDT Vendée)

Op Yeu kun je onder andere slapen in deze uiterst charmante B&B in het havenplaatsje Port Joinville. En dit vakantiehuis vlak bij het strand ligt in het zuiden van Noirmoutier, niet ver van de beroemde Passage du Gois, de oude toegangsweg naar het eiland, die bij vloed onderwater staat.

eilanden Yeu en Noirmoutier slaapadressen


HET BINNENLAND

1. Natuurgebied de Brière & Guérande (Loire-Atlantique)

De rivierdelta van de Loire voedt de Brière, een prachtig ‘nat’ natuurgebied met kanalen, meertjes en eilanden tussen weilanden en rietkragen. Ook zie je hier veel chaumières, traditionele boerderijen met rieten dak, waarvan sommige te huur zijn als vakantiehuis, zoals dit leuke boerderijtje (4 pers.). Of deze geweldige maison d’hôtes in een 18e-eeuwse boerderij.

Brieère en GUérande slaapadressen

Net ten westen van de Brière ligt stadje Guérande, bekend om de zoutwinnerij, met een prachtig ommuurd middeleeuws centrum. Binnen de oude wallen kun je slapen in dit 17e-eeuwse dorpshuis (4 pers). En net buiten de stad, vlak bij de zoutvelden, bevindt zich deze stijlvolle moderne gîte met eigen tuin.

Guerande zoutmoeras Guerande omringd door moeras  (A. Lamoureaux- CDT LA)

2. Puy du Fou, historisch themapark (Vendée)

Themapark Puy du Fou wint al jaren de ene prijs na de andere. Terecht, want de voorstellingen met acteurs, dieren en wilde stunts zijn weer spectaculair: Nicky en haar gezin willen graag nog een keertje terug! Puy du Fou ligt midden op het platteland van de Vendée, bij het plaatsje Les Espesses.

Puy du Fou themapark Frankrijk Vendee

In de directe omgeving kun je onder meer logeren in deze leuke chambres d’hôtes met zwembad en een grote tuin (incl. familiekamer). Of deze mooie gîtes rond een meertje! Meer vakantiehuizen en B&B’s rond Puy du Fou

slaapadressen bij Puy du Fou

3. Nantes en de oevers van de Loire (Loire-Atlantique)

We hebben al vaak beschreven hoe leuk en verrassend Nantes is! Kinderen én volwassenen genieten van Les Machines de l’Ile (grote bewegende dieren) en het mooie Château des Ducs de Bretagne. Ook de gezellige binnenstad heeft een hoop te bieden (lees: de hippe highlights van Nantes).

Kasteel Ducs Nantes Château des Ducs de Bretagne in Nantes (Nantes Tourisme)

In de omgeving van Nantes kun je verder genieten van (fiets)tochten langs de Loire en door de wijngaarden van de Atlantische Loirestreek, waar onder andere de frisse muscadet-wijnen vandaan komen. Een mooi plaatsje tussen de wijngaarden is het middeleeuwse Clisson, dat door zijn architectuur een Italiaanse uitstraling heeft.

vakantiehuizen omgeving Nantes

Slaaptips: In Nantes is er keuze aan slaapadressen te over. Aan de rand van Clisson ligt deze feng-shui chambres d’hôtes met prachtige tuin. Slapen met uitzicht op de wijngaarden kun je in dit vakantiehuis in deze gerenoveerde boerderij met zwembad. Voor direct uitzicht op de Loire moet je eens naar dit bijzondere vakantiehuis (5 pers.) kijken: met meerdere mooie loungeterrassen en zelfs een wintertuin vanwaar je de rivier ziet. En tussen Nantes en de plaats Ancenis staat dit spectaculaire vakantiehuis (10 pers.) met een eigen zandstrand in de tuin! (foto onder).

4. Marais Poitevin (Vendée)

Dit prachtige moerasgebied wordt wel het Groene Venetië genoemd. Je kunt het Marais Poitevin verkennen op een schuit en al dobberend genieten van watervogels, natuur en schilderachtige boerderijtjes met strodaken langs de oevers. Een rustgevend gebied om te ontdekken met dit 19e-eeuwse landhuis (6 pers.), vlak bij de plaats Niort, als uitvalsbasis. Of deze verbouwde boerderij met zwembad. Of anders dit schattige en betaalbare dorpsphuis.  Meer vakantiehuizen bij het Marais Poitevin.

Vendee Gites Vakantiehuizen Marais Poitevin

VAKANTIEHUIZEN IN WEST-FRANKRIJK

Deze en andere leuke gîtes en B&B’s in de Vendée en de Atlantische Loirestreek ontdekken? Via de webpagina’s van Gîtes de France Loire-Atlantique en Gîtes de France Vendée kun je gericht zoeken naar slaapadressen in de buurt van de verschillende bezienswaardigheden.

kaartje Vendée en Atlantische Loirestreek

Le Croisic (A. Lamoureaux- CDT L-A)

LEES OOK:
Nantes in 5 hippe highlights
10 redenen om Noirmoutier te bezoeken
De Vendée in vogelvlucht: 10 spectaculaire foto’s!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Gîtes de Vendée en Gîte de Loire Atlantique.

Beeld in collages: Les Sables d’olonne (wuivend gras) CC-belgianchcolate, Puy du Fou CC-Nicky Bouwmeester, Brière (beeld van gîtes), Marais poitevin CC-dynamosquito, Noirmoutier CC-Nicky Bouwmeester, Nantes/Machines CDT L-A/CC-Jean-Dominique Billaud. Kaartje: Clarisse Sivry/copyright frankrijk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *