frankrijk.nl

Milieusticker nodig in Frankrijk, ja of nee?

Heb je een milieuvignet nodig als je op vakantie gaat in Frankrijk maar niet van plan bent Parijs te bezoeken? Er zijn over dit onderwerp veel verwarrende en zelfs onjuiste berichten verschenen. Dit zijn 7 belangrijke punten.

1. Is het milieuvignet verplicht op de Franse autoroutes?

De Franse milieusticker is alleen verplicht in een aantal grote Franse steden. Maar sinds vorig jaar hebben ook diverse departementen hun grondgebied benoemd tot ‘tijdelijke milieuzone’. Dit betekent dat de milieusticker daar in periodes van extreme luchtvervuiling tijdelijk verplicht kan zijn en de sterkst vervuilende voertuigen dan geweerd worden. Dit betreft o.a. de Côte d’Or (Bourgogne), Drôme, Loiret (Orléans), Haute-Savoie, Creuse, Gers en de Hérault.

Om praktische redenen is de kans klein dat deze maatregel in die specifieke periodes ook van toepassing zal zijn voor de stukjes van de Franse autoroutes die door enkele van deze departementen lopen. Zoals de Autoroute du Soleil door de Drôme. Of de A10 en A71 door de Loiret. Maar in theorie is het wel mogelijk en de Franse overheid communiceert helaas zeer slecht over dit onderwerp.

Daarom is de makkelijkste en veiligste oplossing voor de meeste vakantiegangers* om het milieuvignet (€4,21) maar gewoon te bestellen. Het vignet kost weinig, blijft onbeperkt geldig en feit is dat de verplichte zones in Frankrijk in de toekomst alleen maar zullen toenemen.

autoroute a6 tussen parijs en nemours 2015

Lees ook: De mooiste dorpen en steden langs de Franse snelweg

2. In welke Franse steden heb je het milieuvignet nodig?

Als je van plan bent over Parijs te rijden of tijdens je vakantie een van deze Franse steden wilt bezoeken, dan heb je sowieso een milieuvignet nodig: in Parijs, Lyon, Grenoble, Lille, Toulouse is de sticker inmiddels continu verplicht. In andere steden is de sticker alleen verplicht tijdens smog-periodes, zoals in Annecy, Dijon, Clermont-Ferrand, Montpellier, Marseille, Orléans, Bordeaux, Pau, Rennes en Valence.

3. Is het vignet ook verplicht voor de ringwegen rond steden als Parijs?

In Lille en Lyon is de sticker niet verplicht voor de ringwegen en autoroutes die vlak langs deze steden lopen. Ook de ringweg van Parijs valt in principe buiten de permanente milieuzone van de hoofdstad. MAAR ook hier geldt: tijdens perioden met extreme luchtvervuiling kan de milieuzone vergroot worden. Dan is het vignet tijdelijk zelfs verplicht tot aan de ‘buitenring’ van Parijs, de A86 (ringweg is dan wel verplicht, A86 niet).

LET OP, sinds 1 juli 2019 mogen worden oude diesels geweerd uit ParijsVoor categorie 5 (diesels ouder dan 2001 en benzineauto’s van voor 1997) is dat verbod permanent en zelfs voor de ringweg van toepassing! Voor categorie 4 (diesels van voor 2006) geldt het inrijverbod alleen voor de binnenstad, op weekdagen tot 20.00 uur.

milieuvignet Parijs regels Informatieschema van de Prefectuur van Parijs

Lees ook: Hotels, B&B’s en campings direct langs de Franse snelweg

4. Welk risico loop je als je geen Franse milieusticker hebt?

Je riskeert een boete van €68 als je een verplichte milieuzone in Frankrijk zonder vignet binnenrijdt of er parkeert. Op dagen van extreme vervuiling zijn er ook blokkades rond de grote steden, waarbij alleen de schoonste auto’s (categorie 0 t/m 3) mogen doorrijden. Als je op die dagen rondrijdt met een te laag vignet-nummer, kun je eveneens €68 boete krijgen.

5. Hoe kom je aan het Franse milieuvignet?

Het Franse milieuvignet, Crit’Air genaamd, kost €4,21 (inclusief verzendkosten). De sticker heeft een onbepaalde geldigheidsduur (zolang de tekst maar leesbaar is) en hij is in heel Frankrijk geldig.

Voor iedereen die nu denkt ‘oké, dan ik loop wel een keer langs de ANWB’: helaas, die mogen het Franse milieuvignet niet verkopen. De Crit’Air-sticker is alleen te bestellen op de Crit’Air website van de Franse overheid. Hier vind je een handige Nederlandse handleiding bij het (vrij onduidelijke) Franse Crit’Air-bestelformulier.

Let op, ga voor de aankoop van de sticker echt alleen naar bovenstaande webadres van Crit’Air, want er zijn commerciële websites (met sterk gelijkende namen) die €20 tot €30 vragen voor het vignet dat bij de Franse overheid maar €4,21 kost.

Ecovignet Critair

Lees ook: Zwarte zaterdagen in 2019

6. Hoe lang van te voren bestellen?

De officiële levertijd van het Franse milieuvignet is 3 tot 4 weken, maar vaak krijg je het vignet al eerder binnen (na 10-14 dagen).

Geen stress als je op het laatste moment bestelt: indien het vignet niet op tijd aankomt, kun je de bevestigingsmail (die je ca. 1 dag na bestelling binnenkrijgt) uitprinten en op het dashboard leggen.

7. Weten in welke Crit’Air-categorie jouw auto valt?

De Franse milieusticker bestaat in 6 categorieën, onderverdeeld naar het vervuilingsniveau van de auto. De website van de Crit’Air heeft een Engelstalige simulator die je kun invullen om te zien in welke categorie jouw auto valt.

Lees ook: Hoe zit het met milieusticker en tolbadge voor een camper?

Meer handige Frankrijk-tips lezen? Kijk op frankrijk.nl en meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief!

periferie Parijs

BELANGRIJK De Franse regelgeving met betrekking tot de milieusticker verandert voortdurend, dus houdt onze website in de gaten en volg ons op Facebook voor de meest recente informatie. Kijk voor verdere vragen over het vignet ook op de FAQ-pagina van Crit’Air (in het Engels).

Laatste update van bovenstaand artikel: 1/7/2019. Bronnen: Crit’air overheidswebsite, l’Humanité (jan/2018) en Autogids België (over het verschil tussen de permanente (ZCR) en en tijdelijke grotere (ZPA) milieuzones van Parijs), ANWB,  Tekst: Nicky Bouwmeester/copyright frankrijk.nl Beeld: CC/Matthieu Milliot (periferie).

LEES OOK:
7 handige tips voor de périphérique van Parijs
Gezellige campings en mooie glamping  in diverse Franse vakantiestreken
Sneller over de autoroute met een tolbadge
Leuke B&B’s langs de A20 en A71 op weg naar het Zuiden
Opfriscursus Frans: 55 handige woorden voor je vakantie

Reacties zijn gesloten.