frankrijk.nl

Slapen in een oud klooster in Montauban

De Tarn-et-Garonne is een geliefde vakantiebestemming in het Zuidwesten van Frankrijk. Zoveel te zien! Ook voor een tussenstop op doorreis naar de Pyreneeën of Spanje is deze streek de moeite waard. En dan is Montauban – vlak bij de autoroute A20 – een handige uitvalsbasis.

Stad met geschiedenis

Montauban is de op een na oudste vestingstad van Frankrijk en ligt op slechts een half uur van Toulouse. Het oude centrum ontstond in de 12e eeuw, maar een turbulente geschiedenis en een flinke dosis eigengereidheid (Montauban was tot de 17e eeuw zelfs een republiek!) zorgde voor veel bouw en wederopbouw door de eeuwen heen. De binnenstad heeft nog steeds een heerlijk Frans middeleeuwse karakter, met kleine straatjes en een prachtig plein. Dit Place Nationale (leuke plek voor een kop koffie) is omgeven door rozerode gebouwen met gewelfde galerijen. Kenmerkend voor deze streek, die rode stenen, want wie Toulouse heeft gezien zal de stijl zeker herkennen.

Montauban: Place Nationale omgeven door rozerode gebouwen met gewelfde galerijen

Verleden en heden onder één dak: Abbaye des Capucins

Tja, en om die historische sfeer volop te ervaren kun je er maar het beste middenin zitten. Zoals in Abbaye des Capucins. Dit 17e-eeuwse klooster aan de rand van het oude centrum heeft een nieuw leven gekregen als viersterrenhotel. De buitenkant oogt wat streng, maar eenmaal binnen in dit imposante gebouw ervaar je de sereniteit die de Capucijner monniken hoog in het vaandel hadden.

Hotel Abbaye des Capucins in Montauban

Kunst en wellness

Al is het ‘jasje’ eeuwenoud, het interieur is modern en de 93 kamers uiterst comfortabel. Bijzonder vond ik het binnenplein met terras en de vele kunstobjecten (prachtige sculpturen!) die je al wandelend kunt bewonderen in de glazen verbindingsgang tussen de 2 vleugels van het hotel. Met als extra’s een wellnescenter met sauna, een hammam en buitenzwembad en het gastronomische restaurant. Je  kunt hier dus ook heel goed een relaxdagje kunt inbouwen zonder een stap buiten de deur te zetten.

Montauban: brug en museum

Zien en doen in de Tarn-et-Garonne

Montauban tippen wij vooral als stad- én streekbestemming. De hoogtepunten van de stad zelf heb je in een dag wel gezien. Niet missen: Het Musée Ingrès (vanaf december 2019 weer open na een grootschalige renovatie), waar vooral de gewelfde zaal met de archeologische collectie indrukwekkend is. Le Pont Vieux, de oudste brug van de stad (uit de 14e eeuw) En de kathedraal Notre Dame de l’Assomption. Verder is ons advies: ga gewoon dwalen in het oude centrum, met veel leuke winkels, en pak daarna een terrasje op het Place Nationale.

Arcades van Place Nationale in Montauban

Het is echter de combinatie met de vele must-sees in de omgeving die een verblijf in Montauban interessant maakt. Binnen een straal van 50 kilometer kun je alle kanten op. Zo werd ik verliefd op het dorpje Saint-Antonin-Noble-Val, waar de film The Hundred-Foot Journey is opgenomen. Mooie rit er naartoe ook! Of je koerst naar het bijzondere natuurfenomeen van Gouffre du Padirac. Ook niet missen: bezoek aan het prachtige Moissac, bekende etappeplaats op de route naar Santiago de Compostela, maar vooral bekend om zijn 900 jaar oude Abdij Saint-Pierre. En natuurlijk Toulouse, voor een dagje sightseeing of shoppen!

Abbaye des Capucins, 93 kamers, van Classique tot Suite, prijs vanaf €93 to €214, meer informatie: capucins.fr

PLUS+
– In het centrum van Montauban en het hotel heeft gratis overdekte parking.
– Directe vluchten vanaf Amsterdam naar Toulouse met KLM of easyjet.
– In de zomer zijn er diverse festivals in de stad.

LEES OOK:
GROETEN UIT… de Tarn-et-Garonne
Made in France: grappige sloffen uit de Tarn
Tussenstops langs de Franse autoroute A20

Tekst: Josee Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *