frankrijk.nl

Slapen bij een Zuid-Franse oesterkweker: Domaine Tarbouriech

Oesterliefhebbers opgelet, bijzonder slaap- én eetadres bij het Étang de Thau in Occitanië! Een lokaal zeer bekende familie van oesterkwekers opende het Domaine Tarbouriech, met B&B-kamers, lodges, een oesterbar en een bijzondere spa.

Beroemde oesters

Tarbouriech. Het is een tongbreker voor Nederlanders maar rond Cap d’Agde en Marseillan kent iedereen deze Franse familienaam. De Tarbouriech’s kweken namelijk al 3 generaties lang oesters op deze locatie in de Languedoc en zeker niet de minste… Vooral hun Spéciales en roze Pinky-oesters zijn bekend tot ver over de grenzen; je kunt ze zelfs in goede Nederlandse viswinkels tegenkomen.

Slapen bij bekende oesterkwekers Bassin de Thau bar oesters familie Tarbouriech

Kunstmatige eb en vloed

De hoge kwaliteit van hun oesters behalen de Tarbouriech’s door een combinatie van hard werken én een constante zoektocht naar innovatie. Vader Florent en zoon Romain ontwierpen zelfs een kunstmatig getijdensysteem. De trek- en duwbeweging van eb en vloed is goed voor de smaak en textuur van oesters, maar in de Middellandse Zee en de grote lagune van Thau is het verschil tussen hoog- en laagwater miniem. Vandaar dat vader en zoon besloten de natuur een handje te helpen. Hun oesters hangen aan koorden die met vaste intervallen uit het water getrokken worden met behulp van zonnepanelen. Slim!

Slapen bij bekende oesterkwekers Bassin de Thau bar huitres

Oesterbar aan de lagune van Thau

Samen met zijn zus Florie laat Romain zien dat zien dat de jongste generatie net zo initiatiefrijk is als de vorige generaties Tarbouriech. Naar hun idee ontstond oesterbar Le St Barth, een hip uitziende Comptoir à Dégustation, waar je direct aan het meer oesters kunt proeven. Geweldige plek! Alle geserveerde fruits de mer zijn hier kraakvers en in principe rauw, al zijn er ook enkele gerechtjes uit de oven. En natuurlijk kun je er een glaasje Picpoul de Pinet bij bestellen, de frisse lokale witte wijn die perfect past bij oesters van Thau!

Slapen bij bekende oesterkwekers Bassin de Thau

Landgoed met B&B en lodges

De nieuwste attractie is het Domaine Tarbouriech, een landgoed waar de familie sinds juni 2018 ook logeergasten kan ontvangen. Het domein ligt op 5 minuten rijden van de lagune, aan een landweggetje tussen de wijngaarden. In en om een 18e-eeuws herenhuis zijn er 15 B&B-kamers en lodges. Ook is er een mooie (oester)bar en een gastronomisch restaurant dat de traditionele ‘sétoise’ (van Sète) keuken, een moderne twist geeft. De klassieke uitstraling van het domein is gecombineerd met moderne kunst en architectuur, zoals een stalen loopbrug en een soort ooievaarsnest van houten palen op een toren.

Slapen bij bekende oesterkwekers Bassin de Thau spa zwembad

Spa met oesterbehandelingen

De lodges die op het landgoed liggen hebben rieten daken, dit in verwijzing naar de natuur in de omgeving, dat voor een deel uit beschermd moerasland bestaat (en al een beetje aan de naburige Camargue doet denken). Erg trots is de familie Tarbouriech ook op de nieuwe spa met behandelingen op basis van oesters, parelmoer en algen. Ze heeft sinds kort patent op deze ‘Ostréathérapie‘, maar het gaat om een oud gebruik verzekert zoon Romain, want schoonheidsbehandelingen met oesters komen in China al eeuwenlang voor. Heel leuk om eens te proberen. Maar gewoon met een douzaine oesters en een glas Picpoul aan het zwembad lijkt ons ook hier al héél ontspannend!

Domaine Tarbouriech, lodges vanaf €189, deluxe kamers vanaf €199, suites vanaf €259. Meer informatie & reserveren

Slapen bij bekende oesterkwekers Bassin de Thau

PLUS+
– Superleuk: je kunt per boot een excursie maken door de oesterkwekerij van Tarbouriech en de inmiddels beroemde ‘marée solaire‘, hun getijdenmachine op zonne-energie van dichtbij zien!
– Slaapadres in de buurt van de abdij van Valmagne, waar je ook wijn kunt kopen, en Pézenas, een van de mooiste dorpen van de Languedoc-Roussillon
Dit is een mooi filmpje over de familie Tarbouriech in een bekend Frans culinair programma!

Oesters van Tarbouriech

Tarbouriech slapen bij een oesterkweker

Tarbouriech slapen bij een oesterkweker

Tarbouriech slapen bij een oesterkweker

LEES OOK:
Markante kustplaatsjes Languedoc-Roussillon
Oesters in 20 handige weetjes
Bijzondere stranden tussen Montpellier en Perpignan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *