frankrijk.nl

Roland Garros in 11 grappige weetjes

Kijk, met deze vermakelijke feitjes kun je aankomen bij de borrel. Wist je bijvoorbeeld dat het woord ‘tennis’ van het Franse ‘tenez’ afstamt?

1. Roland Garros was geen tennisspeler maar een bekende Franse gevechtspiloot, die vlak voor het einde van WOI sneuvelde. Het toernooi is in 1928 (10 jaar na zijn dood) naar de vlieger vernoemd.

2. Acteur Jean-Paul Belmondo is een hardcore tennisfan en al meer dan 40 jaar bij vrijwel elke Roland Garros aanwezig.

3. Roland Garros zet valken en buizerds in om de banen vrij te houden van duiven en andere kleinere vogels. De namen van de 3 roofvogels? Sarko, Chucky en 007!

Rolan-Garros tennisbaan Maria Sharapova

4. Gravel, ofwel terre battue, is in 1880 ontstaan aan de Côte d’Azur. De Engelse leden van een tennisclub in Cannes bestrooiden de grasbaan met gemalen terracotta, om het gras te beschermen tegen de brandende zon.

5. De gouden cup die de mannen bij Roland Garros kunnen winnen heet La Coupe des Quatre Mousquetaires (The Musketeers Cup). Dit in verwijzing naar 4 legendarische Franse tennisspelers uit de jaren 20 van de vorige eeuw: René Lacoste, Henri Cochet, Jacques Brugnon en Jean Borotra.

6. Roland Garros is een van de 4 Grand Slam-toernooien ter wereld, samen met Wimbledon, de US Open en de Australian Open. Een Franse journalist vertaalde deze term in 1938 fonetisch en sindsdien heet het in het Frans een ‘Grand Chelem‘ :- )

Ballenjongens Roland Garros

7. Roland Garros trekt meer dan 380 miljoen televisiekijkers wereldwijd en het toernooi wordt in 190 landen uitgezonden (ofwel: slechts in 5 landen ter wereld niet uitgezonden!)

8. Uit 4.000 kandidaten kiest de organisatie van Roland-Garros jaarlijks 250 ballenjongens en -meisjes, de ‘ramasseurs de balles’ . Die rapen tijdens het Franse toernooi totaal 50.000 tennisballen op.

9. Wat aardbeien met slagroom zijn voor Wimbledon, zijn witte panamahoeden voor Roland Garros. Elk toernooi worden er 2.000 stuks verkocht en nog eens 3.000 weggegeven aan VIP’s.

Roland Garros panama hoeden

10. Het woord tennis stamt af van het Franse ‘tenez. Dat betekent zoiets als ‘hier komt ie’ en werd al in de late middeleeuwen gebruikt bij de sport jeu de paume (een voorganger van tennis).

11. Yannick Noah (1983) en Mary Pierce (2000) zijn de enige Fransen die het toernooi gewonnen hebben sinds Roland Garros een ‘open’ tennistoernooi werd in mei 1968. Zie hier alle Roland-Garros winnaars op rij. Tegenwoordig krijgt de winnaar van Roland Garros – zowel de mannen als de vrouwen – een geldprijs van €2.3 miljoen.

Metrostoeltjes in Parijs Roland-Garros 2018

LEES OOK:
3 hilarische Roland Garros-filmpjes
Wow, een tokkelbaan vanaf de Eiffeltoren!

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld:CC/Corinne Dubreuil-FFT (panamahoeden), CC/A. Johan (Maria Sharapova), CC/Carine06 (tennisballen), CC/Eric Della Torre-FFT (ballenjongens/meisjes), CC/FFT (metrostoeltjes). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *