frankrijk.nl

Zwarte zaterdagen 2019

De eerste zaterdagen van augustus worden pittig op de Franse autowegen. En er zijn meer file-gevoelige dagen komende zomer. Tips & informatie voor iedereen die in juli of augustus met de auto naar Frankrijk op vakantie gaat.

> 5 en 6 juli 2019: het begin van de Franse schoolvakanties

Vrijdag 5 juli begint de zomervakantie in Frankrijk en dat is dus meteen ook het eerste lastige weekend op de autoroutes omdat de Fransen die in juli op vakantie gaan (‘les juilletistes‘) dan massaal vertrekken. Vanaf Parijs is de vrijdag als rood aangemerkt, net als zaterdag 6 juli (rood). Vooral de A7 (tussen Lyon en de Provence) zal druk zijn, van 8.00 uur to 18.00 uur ’s avonds.

> 13 en 14 juli 2019: het weekend van Le Quatorze Juillet

Het weekend van Le Quatorze Juillet is minder druk voorspeld dan voorgaande jaren omdat de nationale feestdag dit jaar op een zondag valt. Zaterdag 13 juli is oranje voor de heen- en terugweg en zondag 14 juli is oranje voor het oosten van Frankrijk. De drukste dag van het feestweekend is vrijdag 12 juli: rood voor Île-de-France, oranje voor de rest van Frankrijk.

Ook zaterdag 20 juli wordt een rode dag (=’circulation très difficile‘), zondag 21 juli is oranje in het oosten van Frankrijk.

Lees ook: top 5 hotels vlakbij de snelweg met zwembad

autoroute fille zwarte zaterdagen zomervakantie

> Laatste weekend van juli: de beruchte chassé-croisé

Echt druk wordt het op zaterdag 27 juli. Die dag is het de chassé-croisé, als veel juli-gangers terugkomen en de Fransen die in augustus op vakantie gaan vertrekken. Net als vorig jaar is deze dag met dubbele verkeersstromen ‘slechts’ als rood aangekondigd. Evenwel een dag om te vermijden, als je even kunt. Zondag 28 juli is een oranje dag, met specifieke drukte op de autoroutes tussen Lyon en Orange (Route du Soleil).

Lees ook: milieuvignet nodig in Frankrijk of niet?

> 2 en 10 augustus 2019: zwarte zaterdagen

Een dag om écht te vermijden is zaterdag 3 augustus (zwart), naar verwachting een extreem drukke dag met gemiddeld 2 tot 4 uur in de file.

Hetzelfde geldt voor het weekend erna, met zwarte zaterdag 10 augustus. Zondag de 11e is een betere reisdag: nu aangemerkt als oranje voor de zuidelijke helft van Frankrijk. 

Als je toch een van deze zwarte zaterdagen moet reizen: vertrek het liefste laat (einde ochtend of zelfs begin middag), zodat je een beetje achter de ergste files aanrijdt. Het filerecord valt meestal rond 13.00 uur. En als je naar Zuid-Frankrijk gaat is het beter om de A7 (Route du Soleil) helemaal te vermijden. Dat kan door door de Auvergne te rijden, door de A71/A75 te kiezen via Orléans, Bourges en Clermont-Ferrand tot Montpellier.

Lees ook: leuke B&B langs de A20 en A71

> Terugrijden op zaterdag 17 augustus of zondag 18 augustus wordt pittig

Voor de terugweg vanuit Zuid-Frankrijk (Provence, Côte d’Azur, Ardèche, Drôme) is het weekend van 17 en 18 augustus (rood) een afrader, dan wordt grote drukte verwacht op de Route du Soleil en in de omgeving van Lyon. Ook 10 en 24 augustus zijn lastige dagen voor automobilisten die vertrekken uit de Provence. Zondagochtend vertrekken is dan verstandiger.

Zie hier de kalender met alle ‘gekleurde data’ van Bison Futé en hier extra informatie en tips (in het Frans) voor de drukste weekenden.

Zwarte Zaterdagen kalender Bison Futé Uitleg bij deze kalender van Bison Futé: de 1e kolom heeft betrekking op de Départs (noord-zuid), de 2e kolom op de Retours (zuid-noord). De cijfers slaan op de volgende gebieden: 1. Île-de-France, 3. Bourgogne en Noordoost-Frankrijk, 4. Auvergne-Rhône-Alpes (o.a. Route du Soleil – Lyon), 5. Zuidwest-Frankrijk, 6. Zuid-Frankrijk (Languedoc-Roussillon, Provence). Groen staat voor ‘gewone verkeersdrukte’, oranje voor ‘moeilijk’, rood voor ‘zeer moeilijk’ en zwart voor ‘extreem moeilijk’.

Lees ook: sneller doorrijden op de autoroute met een tolbadge

Alternatieve routes

Op de drukste dagen raadt Bison Futé aan de volgende routes te mijden:

Groot Parijs (richting A6/Lyon) tussen 9.00 en 15.00 uur: neem vanaf de A1 liever de A3 en de A86, en daarna de A10 en A6. Andere mogelijkheid: over Reims rijden. Algemene tip: zorg dat je Parijs pas na de lunch bereikt.

Route du Soleil A6/A7: kies voor een alternatieve route door de Auvergne via de A71/A75.

A10 Parijs-Bordeaux/Atlantische Kust: rijd vanaf Orléans over de A71/A20 (via Limoges).

Onderweg op de hoogte blijven van actuele verkeersinformatie:

– Luister naar radio 107.7 : deze Franse radiozender geeft aangepaste informatie voor het gebied waar je rijdt en daar zitten vaak real-time tips bij voor slimme omrijroutes. Hoofdzakelijk in het Frans, maar in de zomermaanden worden belangrijke aankondigingen ook in het Engels gedaan.

– Kijk op Autoroute.fr, voor gedetailleerde file-informatie voor alle Franse tolwegen.

Meer van dit soort handige Frankrijk-informatie ontvangen? Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief!

LEES OOK:
De mooiste dorpen en steden langs de Franse snelwegen
Fijne B&B’s langs de A20 tussen Orléans en Limoges
7 dingen die je moet weten over de périphérique van Parijs
Overnachtingshotels mét zwembad langs de autoroute
Stopplaatsen met kinder-/rustfaciliteiten langs de snelweg
Plan je heenreis, 6 vragen over de Franse autoroute

Bron: Bison Futé – Beeld linksboven: Matthew Henry Afbeeldingen copyright Bison Futé 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button