frankrijk.nl

Tignes: skiën tot begin mei!

Het wintersportseizoen al afgelopen? Nee hoor, in Tignes nog lang niet! Nicky verkende vorig jaar dit hooggelegen skigebied, dat enkele van de fijnste pistes van de Franse Alpen heeft. Ook qua restaurants, hotels en activiteiten is dit een Franse wintersportbestemming met leuke verrassingen.

Op diverse daken in het dorp beweegt er iets. Eng hoog, staan er mannen op de daken sneeuw te scheppen. Er ligt zoveel, dat sommige chalets onder het gewicht lijken te bezwijken. Een herkenbaar beeld in Tignes, dat een van de meest sneeuwzekere skioorden van de Franse Alpen is. Dankzij de hoge ligging, van 2.100 tot 3.456 meter, blijft het skigebied van Tignes-Val d’Isère elk jaar open tot begin mei. En zelfs in de zomer kun je nog skiën op de gletsjer van La Grande Motte, terwijl op de groene alpenweiden eromheen létterlijk marmotten rondspringen.

Tignes Franse Alpen wintersport

Tignes doet niet aan papsneeuw

Het skiseizoen duurt niet alleen heel lang in Tignes, de sneeuw heeft ook een goede reputatie. Wim de Rue is een Nederlandse skileraar die al ruim 20 jaar in het skigebied woont. Hij is stellig: “Ik heb bijna overal geskied in de Alpen en nergens zijn de pistes van zo’n constante kwaliteit als hier. Door de grote hoogte zijn de temperatuurverschillen minimaal en heb je zelden last van ijzige pistes of papsneeuw (‘la soupe‘). De exposities zijn bovendien heel gevarieerd, dus je kunt op elk moment van de dag de beste sneeuw opzoeken. Vandaar ook dat mijn dochter, een jonge wedstrijdskiester, zo goed kan trainen in dit skigebied.”

skigebied van Tignes Espace KillyOp pad met skileraar Wim van Evolution2 (in het rood) onder meer op de ‘Cyclamen’, een lekker uitdagende piste met bescheiden uitzicht: typisch Tignes

Geweldige rode pistes

Als we een dagje met Wim optrekken in het skigebied van Tignes-Val d’Isère moeten we hem gelijk geven. De sneeuw is hier inderdaad spectaculair en de pistes maken veel indruk. Er zijn opvallend veel mooie rode afdalingen die lekker pittig en comfortabel breed zijn. Het gebied is groot (300 km piste) maar voelt zeker niet massaal en je kunt snel heen en weer komen tussen Tignes en Val d’Isère. Leuk is verder dat dit hoge gebied toch ook een paar charmante dalafdalingen tussen de bomen heeft. En nog een pluspuntje: boven op La Grande Motte zit Le Panoramic, een van de mooiste piste-restaurants van de Franse Alpen!

Tignes Le Panoramic pisterestaurantLe Panoramic: goede self-service en luxe pisterestaurant. De Sint-Bernard (van de eigenaren) neemt zelf de skilift naar boven en weer naar beneden! 

Geen oude dorpskern maar toch gezellig

Het nadeel van dit soort hooggelegen skigebieden is dat het vaak dat de dorpen niet authentiek zijn. Tignes had wel degelijk een oude dorpskern maar dat kwam in 1952 op de bodem van een stuwmeer te liggen. Een bijzonder en enigszins triest verhaal: als het stuwmeer een keer in de zoveel jaren wordt drooggelegd om de dam te controleren, kun je de ruiïnes van de laatste dorpshuizen nog op de bodem van het meer zien liggen. Het huidige skioord is grotendeels gebouwd in de jaren 60 en later. Tegenwoordig bestaat Tignes uit 5 verschillende dorpskernen: Les Brevières (1550 m), Tignes 1800 (1800 m), Tignes le Lavachet (2050 m), Tignes le Lac (2100 m) en Tignes Val Claret (2150 m). Deze laatste 3 vormen samen het hart van Tignes en liggen ook het gunstigste ten opzichte van de skiliften.

Tignes Franse Alpen wintersportTignes le Lac, op 2100 meter

Stijlvolle hotels in Tignes le Lac

Van deze 3 hoogste dorpen is Tignes le Lac de beste optie vinden wij, want hoewel er nog een paar flats zijn die geen schoonheidsprijs verdienen, is er ook veel bebouwing van recentere datum die de lijnen van dit dorp aanmerkelijk verzacht heeft. Vooral in de wijk Les Almes staan veel hotels en appartementen in traditionele chaletstijl, zoals Hotel Village Montana, een prachtig hotel met een hip vintage interieur, diverse bars, restaurants en een klein buitenzwembad. In deze wijk zit ook het prachtige designhotel Le Taos. En Le Réfuge is een driesterrenhotel met een lange geschiedenis: de opa van eigenaresse Madame Favre gidste wandelaars al in de jaren 30 de berg op.

Tignes le Lac hotel Village MontanaHet mooie hotel Village Montana, met een verwarmd buitenzwembad dat je vanuit de sauna bereikt

Toprestaurantjes: van brocante-stijl tot haute cuisine

Tignes Val Claret heeft nog het meeste de vroege bouwstijl behouden: vanuit de verte doet het denken aan een ruimtestation in een witte woestijn. Maar ook dit autovrije dorp is zeker niet lelijk. Ten eerste ligt het genesteld in een kommetje onder een paar spectaculaire bergtoppen die alle aandacht opvragen. Bovendien is Tignes Val Claret de thuisbasis van de familie Bouvier, een bekende lokale familie die het luxehotel Les Suites – Maison Bouvier runt en ook het eerder genoemde Le Panoramic. In dit dorp hebben de Bouviers 2 geweldige restaurants: La Table de Jeanne, een restaurant in grootmoederstijl met brocanteservies, en het nieuwe gastronomische restaurant Ursus (lees ook: Clément Bouvier, jonge topchef in de Franse Alpen). Alle dorpen van Tignes zijn overigens verbonden door een gratis busdienst, dus je kunt makkelijk in het ene dorp slapen en in het andere uiteten gaan.

Tignes eetadressen restaurant La Table de Jeanne familie BouvierHet dessertbuffet van La Table de Jeanne: wat ze noemen een ‘embarras de choix’.. pff!

IJsduiken midden in het dorp

Tignes le Lac en Tignes Val Claret liggen aan weerszijden van een bergmeer en dat geeft de plek een bijzondere sfeer, ook in de winter. Dan zie je veel wandelaars en zelfs hondensleeën die over het bevroren meer van het ene dorp naar het andere dorp wandelen of glijden. In december en januari is er zelfs een natuurijsbaan op het meer en je kunt er ook ijsduiken. Bijzondere ervaring waarbij vooral het spel van licht en bubbels een bijna Noorderlicht-achtige sfeer geeft onderwater! In veel skioorden moet je voor deze steeds populairdere activiteit het skidorp uit, naar een afgelegen meertje, maar in Tignes kan het in het hart van het skigebied.

Tignes Val Claret ijsduikenIkzelf vond het die dag te koud voor een ijsduik maar mijn reisgenoten kwamen ronduit euforisch weer boven water!

Ondersteboven

Als ijsduiken je niet spannend genoeg is dan kun je in Tignes zelfs bungeejumpen met je ski’s aan. Ik liet die activiteit met liefde aan me voorbij gaan, maar ik testte wel de Pala’fou: een 3 km-lange sleebaan waar je met grote snelheid vanaf dendert. Zooo, dat gaat hard! Je moet het sturen en remmen snel onder de knie krijgen, want voor je het weet lig je ondersteboven. Hilarische après-skiactiviteit, al hielden we er wel een paar blauwe plekken aan over. Je hoort het: Tignes maakte indruk, zowel letterlijk als figuurlijk!

Skigebied Tignes-Val d’Isère 25 november t/m 1 mei. Pistes op de Grande Motte-gletsjer oktober t/m 6 mei (en delen van juni t/m augustus). Meer informatie: tignes.net

Tignes le Lac hotel Village Montana

PLUS+
Door het lange wintersportseizoen kun je in Tignes dus nog skiën tijdens de meivakantie. Voor gezinnen met jonge kinderen is het skioord nog niet ideaal, maar daar wordt hard aan gewerkt: Tignes verwacht een Famille Plus-label! Maar met kinderen vanaf een jaar of 8, die al aardig kunnen skiën, is dit een zeer interessant skigebied met in de 3 hoogste dorpen bijna alleen maar goede ski-in/ski-out-accommodaties. ook is er een groot nieuw binnenzwembad aan de pistes en zoals genoemd een leuke natuurijsbaan op het meer.

Tignes Franse Alpen wintersport

Tignes Franse Alpen wintersport

Tignes Franse Alpen wintersport

ignes Franse Alpen wintersport veel sneeuw

LEES OOK:
Tignes, skidorp met bijzondere restaurants
Carole bezoekt de Francofolles in Tignes
Clément Bouvier, jonge Franse topchef in Tignes

Tekst en beeld: Nicky Bouwmeester

Reacties zijn gesloten.