frankrijk.nl

Hilarische 1-april-grappen in de Franse pers

Ook in Frankrijk is 1 april de dag om mensen in de maling te nemen. Zelfs media, bedrijven en overheidsinstanties doen daar aan mee. ‘Canular’ is het Franse woord voor hoax of fake-news: zie hier de mooiste van vorig jaar.

Franse kinderen plakten vandaag papieren vissen op de rug van hun klasgenootjes (‘Poisson d’avril !!’). Bij patisseriewinkels in Frankrijk liggen er volop chocoladevissen in de etalage. En op internet en in de Franse media worden er op 1 april mooie poetsen gebakken… Zoals deze.

1. Arend ingezet voor snelheidscontroles in Rhône-Alpes

Vorig jaar kondigde de gendarmerie van de Rhône aan dat haar motorbrigades roofvogels gingen inzetten voor snelheidscontroles. Met een kleine radar om hun nek. Ondanks de foto’s trapten maar weinig mensen in deze grap.

1 april-grappen Frankrijk


2. Vliegende brandweermannen in Parijs

Meer succes had de brandweer van Parijs, die op Twitter een documentaire in scene zette over een nieuw actieteam. Dat trainde zich in het bereiken van brandende gebouwen…  per parachute. ‘Smokejumpers’ zouden deze vliegende brandweermannen gaan heten. Pourquoi pas? : -)

1 april-grappen Frankrijk


3. Nice verliest beroemde blauwe stoelen

Mooie grap van de krant Nice-Matin vorig jaar: 200 van de emblematische blauwe stoelen op de Promenade des Anglais waren gestolen. Er waren eenvoudig gele plastic stoeltjes voor in de plaats gezet.

1 april-grappen Frankrijk


4. Méribel verhoogde de top van het skigebied met 50 meter

Méribel (Les 3 Vallées) was ontevreden over het hoogste punt van de pistes, vandaar dat het dorp vorig jaar aankondigde de top van 2852 meter te verhogen. Door een groot nieuw bergmeer te graven zou er genoeg aarde vrijkomen om de lat letterlijk 50 meter hoger te leggen. Buurdorp Val Thorens maakte het dit jaar nog bonter. Het lanceerde een nieuwe raclette-skilift, waarin je kaas kunt grillen terwijl je de berg op gaat. Oppassen alleen voor vallende kaasslierten op de pistes natuurlijk.


5. Seksgelijkheid in de schilderijen van het Louvre

Slimme grap in een bekend Frans kunsttijdschrift vorig jaar: de Franse minister van Cultuur zou gezegd hebben dat alle kunstwerken in het Louvre vanaf 2020 evenveel vrouwen als mannen moesten afbeelden. En ja dat gold zelfs voor de mummies op de Egyptische afdeling!


6. François Hollande als nieuwe directeur van Disneyland Parijs

Arme Hollande, ook na zijn presidentstermijn blijft hij het doelwit van flauwe grappen. Op 1 april 2018 circuleerde er een fake-persbericht van Disneyland Paris waarin stond dat Hollande de nieuwe CEO van het pretpark van het pretpark zou worden. Ofwel de nieuwe baas van Mickey Mouse…

Disney


7. Metro van Parijs wordt een vliegtuig

De RATP, de beheerder van de metro in Parijs, maakt er vaak een feestje van op 1 april. Een paar jaar geleden werden alle metrostations omgedoopt met grappige nieuwe namen. Dit jaar plakten medewerkers stickers van vliegtuigraampjes op de metroramen. Zo kunnen mensen vandaag een bedrieglijke selfie sturen naar vrienden en collega’s: ‘3x raden waar ik ben…?’

Beeld: CC/Glen Scarborough (Louvre), CC/Travis Gergen (Diesneyland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button