frankrijk.nl

Franse filmhit Le Grand Bain

Vanaf 11 april in de Nederlandse bioscoop: Le Grand Bain, een van de grootste Franse filmsuccessen van vorig jaar. Met een geestig én bewogen verhaal over een groepje mannelijke synchroonzwemmers. 

Het thema van Le Grand Bain heeft zijn succes als eens eerder bewezen. Neem een paar depressieve mannen (werkloos, failliet, net gescheiden) en laat die zich letterlijk blootgeven om hun zelfvertrouwen weer terug te winnen. Het werkte destijds voor The Full Monty, maar deze Franse speelfilm giet het concept in een meer tragikomische vorm. Verwacht dus niet dat je vanaf het begin van de film van je bioscoopstoel glijdt van het lachen: de opbouw van Le Grand Bain is langzaam en zorgvuldig. We maken geleidelijk kennis met een paar mannen die elk in een moeilijk periode van hun leven zitten. De zwempartijtjes zijn een uitlaatklep, want na de schoonzwemlessen (meer voor de grap) volgen lange gesprekken in de sauna. Bij voorkeur met een jointje erbij.

e Grand Bain franse film schoonzwemmers

Bromance in het zwembad

Als de groep besluit zich in te schrijven voor het WK synchroonzwemmen (“waarom ook niet?”) neemt de zwembroekenhilariteit toe. Mede omdat de nieuwe trainster van de mannen sadistische trekjes blijkt te hebben. Maar de weg is lang en hun persoonlijke situaties worden er niet beter op. Juist door de afwisseling van serieuze en minder serieuze momenten, blijft de film op de lange baan vooral aandoenlijk. Het is een verhaal over mannen die maar wat aanklooien in hun leven. Maar die oprecht het beste met elkaar voorhebben. Tegen het einde van de film wil je dus niets liever dan dat die bloednerveuze kerels in Speedo’s een geweldig figuur slaan tijdens het kampioenschap.

Groot succes in Frankrijk

Een typisch Franse komedie dus met veel nuances en een mooie cast van – prettig gestoorde – topacteurs zoals Mathieu Amalric, Benoît Poelvoorde, Philippe Katerine en Guillaume Canet. De regie is van Gilles Lellouche, die bekender is als acteur (o.a. uit Les Petites Mouchoirs en C’est la vie). Hij baseerde het verhaal losjes op dat van een groep Zweedse amateur-schoonzwemmers, waar een goede documentaire over bestaat. Le Grand Bain was in Frankrijk een gigantische hit met meer dan 4 miljoen bezoekers en de film werd begin dit jaar genomineerd in diverse categorieën van de Césars, de bekende Franse filmprijzen.

Le Grand Bain draait vanaf donderdag 11 april in de Nederlandse bioscopen. 

Le Grand Bain franse film schoonzwemmers

LEES OOK:
5 nieuwe non-fictieboeken voor francofielen
10 Franse films die je gezien wilt hebben in 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *