frankrijk.nl

Notre-Dame, de dag na het drama

Vandaag werden Parijs en de rest van de wereld wakker met een vreselijke kater. Er is een hoop schade aan de Notre-Dame, maar er zijn ook een paar kleine wonderen.

We fietsten er vanochtend langs. Om met eigen ogen te zien hoe erg het is. Een lichte geruststelling: de contouren zien er nog vertrouwd uit. De twee klokkentorens staan overeind en ook de achterzijde van de Notre-Dame lijkt voor een groot deel intact. Maar waar het dak was, is nu een kil gat… En de stemming op straat is te snijden.

brand in de Notre-DameFoto van vanochtend

Dak onvervangbaar: 1.200 middeleeuwse eiken

Sommige Parijzenaren troosten zich met de gedachte dat de ingestorte torenspits een fantasietje was van de 19e-eeuwse architect Viollet-le-Duc. Eigenlijk hoorde die niet thuis op een middeleeuwse kathedraal. Het grootste drama is het dak van de kathedraal. Onder het lood zat een houten structuur van massieve eikenbalken uit de 12e en 13e eeuw. Zovéél balken dat het de bijnaam La Forêt, het bos, had. Eikenbomen van die afmetingen waren in de middeleeuwen al schaars, maar nu zijn er niet meer genoeg van te vinden.

dak Notre Dame

Wonder van de apostelen

Lichtpuntjes zijn er ook. De grote, loodzware klokken zijn netjes blijven hangen. Het gigantische orgel is nog intact. Net als de grote ronde glas-in-lood-ramen. Alle losse kunst en de relieken zijn op tijd gered: brandweermannen maakten gisteravond een lange rij om ze een voor een door te geven. Ook konden zij de meeste vaste schilderijen in de kerk beschermen met plastic. En een klein wonder: de grote beelden van de 12 apostelen en de 4 evangelisten die op de torenspits stonden, waren net vorige week weggehaald vanwege de renovatie.

dak Notre Dame

Herrijzen uit de as 

Het is niet de eerste keer dat een bekende Franse kathedraal in as ligt: de Notre-Dame van Reims werd in WOI ernstig beschadigd. Die kathedraal is vrijwel helemaal hersteld. Het personeel van La Fenice, het bekende theater in Venetië, publiceerde gisteravond een meelevende Facebook-post: ‘Wij herrezen al twee keer uit onze as en elke keer waren we sterker (…) wees niet bang’. Volgens de eerste schattingen zal het herbouwen van de Notre-Dame alleen meer dan 20 jaar duren. Het best bezochte monument van Parijs (13 miljoen bezoekers per jaar, meer dan de Eiffeltoren) wordt de komende tijd dus een kathedraal ‘en travaux’, zoals de Sagrada Familia in Barcelona.

brand in de Notre-Dame

Inzamelingsactie

De Notre-Dame was de laatste jaren overigens al in zorgwekkende staat: beelden en stukken muur begonnen letterlijk af te brokkelen. Het kostte het aartsbisdom van Parijs alleen zeer veel moeite om sponsors te vinden voor de renovatie. Ironisch genoeg stroomt het geld sinds de brand in grote hoeveelheden binnen. Twee bekende Franse miljardairs-families, Pinault en Arnault, schonken samen al 300 miljoen euro voor de wederopbouw. Diverse Franse banken en bedrijven hebben belangrijke bedragen gedoneerd. En vanmiddag start een grote internationale collectie. Want aan alle emotionele reacties was gisteren duidelijk te merken: deze brand deed pijn in de hele wereld.

LEES OOK:
Zien hoe groot de schade is? Le Monde maakte indrukwekkende fotomontages voor voor en na de brand. Kijk hier.

Onze gastblogger Robert Guinee, architect, schreef een interessant artikel over hoe eng groot de kans was dat dit gotische gebouw gisteravond compleet zou instorten. 

Beeld: Pierre Suze (foto’s van vandaag), CC/Pedro Szekely (toren), CC/Robert Guinee (apostelen), CC/artistiq dude (opening), CC/Anul Rivas (blauwe lucht), cc/adrien opening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.