frankrijk.nl

Îles flottantes, het leukste Franse toetje

Carole ging aan de slag met een echte dessertklassieker uit Frankrijk: Îles flottantes, drijvende eilandjes van eiwit in een zee van vanille. Minder moeilijk dan je zou denken, vooral met dit altijd-goed-recept!

Recept: Îles flottantes met gekarameliseerde amandelen

De beste îles flottantes die ik ooit gegeten heb waren gemaakt door sterrenchef Anne-Sophie Pic: goddelijk! Vooral de romige crème anglaise… Mijn zus én de moeder van mijn beste jeugdvriend gebruikten beiden hetzelfde recept ren dat lukt hen altijd. Goed, mijn zus speelt een beetje vals door een Thermomix te gebruiken, dat is een nieuwe keukenmachine die bijna alles voor je doet (helemaal hot in Frankrijk dit dure apparaat). Maar ik kneep ‘m een betje toen ik dit dessert onlangs wilde maken voor een goede vriendin. Maar het was veel makkelijker dan ik dacht!

iles flottantes by Carole

Ingredienten

Crème anglaise

4 eierdooiers
60 cl (half)volle melk
1 vanillestokje
80 g suiker

Iles

4 eiwitten
40 g poedersuiker
snufje zout
mixer
siliconen muffinvorm
magnetron

Gekarameliseerde amandelen

75 g suiker
25 ml water
50 g geschaafde amandelen
bakpapier

Bereiding

Crème anglaise

– Breng de melk aan de kook met het hele vanillestokje erin. Haal het vanillestokje eruit als de melk kookt, snijd het in de lengte doormidden en schraap met de botte kant van een mes het merg eruit. Voeg dat toe aan de melk en laat 5 minuten trekken.

– Splits de 4 eieren. Zet het eiwit apart voor later. Klop de eierdooiers met een garde en 80 g suiker tot een lichte schuimende mousse.

– Voeg de warme melk toe aan het eigeelmengel en doe alles terug in de pan op laag vuur, om het geheel iets dikker te laten worden. Belangrijk: roer continu in de pan met een houten lepel en let erop dat het mengsel niet gaat koken. De crème wordt opgenomen wanneer het witte schuim op het oppervlak verdwijnt. Zet op dat moment het vuur uit en plaats het mengsel in de koelkast zodra het is afgekoeld.

Îes flottantes

– Klop de eiwitten met het snufje zout en 40 g poedersuiker. Het mengsel moet stevig zijn en als je de kom omdraait, mag het er niet uit lekken.

– Vul de muffinvormpjes met 2 houten lepels (indien mogelijk, want beter dan eetlepels) tot de rand met het eiwit. Let op: druk het eiwit niet aan! Deze stap moet je heel zorgvuldig uitvoeren.

– Zet de vorm anderhalve minuut in de magnetron op midden-hoog vermogen. Haal de îles flottantes uit de vorm en plaats ze op een schaal met keukenpapier. Bewaar in de koelkast.

– Alternatief voor als je geen magnetron hebt: kook in een grote pan 2 liter water. Vorm bollen van het eiwitmengsel met twee houten lepels en kook alle kanten in kokend water. Tel 1 minuut en laat het eiwit uitlekken op keukenpapier.

Gekarameliseerde amandelen

– Doe de suiker en het water in een pan of koekenpan. Verwarm op laag vuur tot de suiker smelt. Verhoog het vuur en voeg zodra het mengsel begint te koken de amandelen toe. Bak ze 5 minuten terwijl je blijft omscheppen om te voorkomen dat de amandelen verbranden.

– Als de amandelen karamelkleurig zijn, dan schep je het mengsel  op een vel bakpapier en spreid je de amandelen zo snel mogelijk uit. Zo krijg je een gekarameliseerde plak van geschaafde amandel. Laat afkoelen. Je kunt de plak dan in kleine stukjes breken die je op de îles flottantes strooit.

Serveren

– Giet de crème anglaise in een grote holle schaal, plaats de iles flottantes er voorzichtig op en strooi wat stukjes amandel eroverheen. Zet de schaal op tafel en laat iedereen een eigen kommetje volscheppen. Of serveer individueel in kopjes. Eerst de crème, dan een île flottante en daarna wat amandelstukjes.

Iles flotttantes

Alternatief 1: gebruik – zoals chef Anne-Sophie Pic – fijngehakte roze ‘pralines’ uit Lyon

Alternatief 2: serveer met citroen, een scheutje karamel en gegrilde amandel.

Carole Goelitz Gastblogger

LEES OOK:
Recept voor tarte au citron meringinguée
Chocolademousse die niet kan mislukken
Meer dan 65 fijne Franse recepten!

Tekst en beeld: Carole Goelitz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.