frankrijk.nl

Tour langs de mooiste Franse kastelen bij TV5

TV5MONDE zendt vanaf 24 maart een serie uit over bijzondere Franse kastelen. Geniet vanaf je bank van een rondje langs onder meer Chantilly, Tarascon en Fontainebleau.

Zo veel koningen, zo veel woonwensen: Frankrijk kent een prachtig divers aanbod aan kastelen en paleizen. Een aantal van die koninklijke onderkomens komt aan bod in de serie Les châteaux de France, die vanaf 24 maart te zien is op de Franstalige zender TV5MONDE (mét Nederlandse ondertiteling). Zes zondagavonden lang krijg je een 50 minuten durende rondleiding door bijzondere Franse kastelen, waarvan vier in regio Île-de-France en twee in de Provence.

Tour des châteaux

Naast een kijkje in het interieur van de kastelen laat de serie met behulp van drones ook prachtig overzichtsbeeld zien. Historici, bewakers, kunstenaars en andere deskundigen nemen je mee naar de kastelen van Chantilly, Compiègne, Fontainebleau, Lourmarin, Pierrefonds en Tarascon.

Chantilly – zondag 24 maart om 18.40 uur

De stad Chantilly ontleent haar naam aan dit elegante kasteel, dat vroeger de weg van Parijs naar Senlis beheerde. Bijzonder: de antieke schilderijencollectie is na die van het Louvre de grootste van Frankrijk! Henri van Orléans liet het kasteel in de 19e eeuw bouwen en bewaarde er zijn waardevolle geschriften. En een bijzondere vermelding voor de prachtig aangelegde tuinen van André Le Nôtre.

Chantilly Chateaux de France

Compiègne – zondag 31 maart om 18.40 uur

Naast Versailles en Fontainebleau was het kasteel van Compiègne één van de 3 officiële zetels van de regering. Bijna alle Franse heersers, van Clovis tot Napoleon III, hebben in Compiègne gewoond. De locatie was namelijk heel gunstig: aan de samenloop van de Aisne en de Oise, en aan het bos van Compiègne, een geliefd jachtgebied. Het huidige Palais de Compiègne is het grootste neoclassicistische kasteel van Frankrijk.

Chateau de Compiegne

Fontainebleau – zondag 7 april 18.40 uur

Fontainebleau is in een bos gebouwd en diende in eerste instantie als een koninklijk jachtverblijf. Het is één van de weinige kastelen waar ononderbroken acht eeuwen lang Franse koningen verbleven. François I en Henri IV zijn twee van de koninklijke bouwers die hun stempel hebben gedrukt op het kasteel. Een bijzondere reis door de Franse geschiedenis!

Château de Fontainebleau

Lourmarin – zondag 14 april om 18.40 uur

Het kasteel van Lourmarin staat midden in het natuurgebied van de Luberon. In 1920 kocht een historicus Lourmarin om het niet in verval te laten raken. Na zijn dood liet hij het kasteel na aan een kunstacademie in Aix-en-Provence, op voorwaarde dat er iedere zomer jonge kunstenaars zouden verblijven. Lourmarin wordt dan ook wel ‘de kleine Villa Medicis van de Provence’ genoemd.

Chateau de Lourmarin

Pierrefonds – zondag 21 april 18.40 uur

Ten noorden van Parijs, aan de rand van het bos van Compiègne, kijkt een indrukwekkende vesting uit over het dorp Pierrefonds. Op verzoek van Napoleon III renoveerde architect Viollet-le-Duc de burcht en maakte er een romantisch buitenhuis van. Tegenwoordig is het kasteel van Pierrefonds in trek als decor: de Franse komedie Les Visiteurs en de BBC-serie Merlin zijn er opgenomen.

Château Pierrefonds

Tarascon – zondag 28 april 18.40 uur

Tarascon werd aan het begin van de 15e eeuw gebouwd en ligt strategisch aan het water. De hertogen van Anjou en de graven van de Provence bouwden het om de autoriteit over hun Italiaanse gebieden te verstevigen. Dit kasteel had dus een militaire functie en diende ook als gevangenis, waarvan de volgeschreven en gekerfde muren nog stille getuigen zijn. De architecturale kenmerken van Tarascon zijn intact gebleven en het kasteel is nooit beschadigd geweest.

Chateau Tarascon

TV5MONDE is te vinden op de volgende zenders: Ziggo: 71 – CAIW: 41 – Delta: 500 – T-Mobile: 421.

De afleveringen van Les Châteaux de France worden iedere eerste vrijdag na de aflevering om 12.30 uur herhaald.

Meer over de programma’s van TV5MONDE op: europe.tv5monde.com/nl

LEES OOK:
15 mooie Franse kastelen in de herfst
Echt álle 44 UNESCO-sites van Frankrijk!

Tekst: Myrthe Galle Beeld: CC/TV5MONDE-MC4 waarvan coverbeeld CC-BY Tiomax80

Eén reactie op “Tour langs de mooiste Franse kastelen bij TV5”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *