frankrijk.nl

20 onvoorstelbare Eiffeltoren-weetjes

Meer dan 300 miljoen mensen hebben de Eiffeltoren al eens bezocht. Geen wonder, want we raken maar niet uitgekeken op het monument dat ooit de grootste vergissing van Parijs genoemd werd. Wist je deze verrassende dingen over de IJzeren Dame?

NOOT REDACTIE: MOMENTEEL IS DE EIFFELTOREN GESLOTEN IVM DE CORONACRISIS

1. Sinds 1889 hebben al 300 miljoen mensen de Eiffeltoren bezocht. Dat is net zoveel als alle inwoners van de Verenigde Staten!

2. Gustave Eiffel kreeg de Eiffeltoren met behulp van 300 arbeiders en 50 ingenieurs in iets meer dan 2 jaar van de grond: een recordtijd. Ter vergelijking: de bouw van het Viaduct van Millau uit 2004 duurde 3 jaar en daar waren op het hoogtepunt 600 werknemers bij betrokken.

3. De Eiffeltoren werd  tijdens de bouw niet erg warm ontvangen: een groep bekende Franse schrijvers begon zelfs een petitie voor de spoedige afbraak van de ‘tragische lantaarnpaal’.

4. Op de top kun je de Eiffeltoren voelen bewegen: bij flinke wind kan het hoogste punt zelfs tot 8 cm uitzwiepen. En bij extreme koude is de smeedijzeren toren al eens 10 cm gekrompen.

Eiffeltoren grappige selfie

5. De Eiffeltoren is sinds 1889 al 19 keer overgeschilderd en wisselde 4 keer van kleur. Tegenwoordig is ze bruin, maar vlak na de bouw was ze nog Venetiaans rood en een halve eeuw later geelbruin. 

6. Nog altijd is de Eiffeltoren in 3 tinten geschilderd: het donkerst bij de voet, het lichtste bij de top, zodat de toren van een afstand gezien een uniforme kleur krijgt.

7. De Eiffeltoren zou 5 jaar na de bouw alweer afgebroken worden, maar deed in die tijd zo goed dienst als radiozendmast, dat zij gespaard werd.

8. Elk jaar in oktober licht de Eiffeltoren roze op ter ere van ‘Octobre Rose’ de maand voor de preventie van borstkanker.

9. De kunstenaar Benedetto Bufalino uit Lyon heeft een voorstel ingediend om een gigantische sleutelhanger te maken van de Eiffeltoren ter gelegenheid van kunstevenement Monumenta 2020 (zie foto).

Kunstwerk Benedetto Buffalo Eiffeltoren

10. Het beste uitzicht vanaf de Eiffeltoren heb je gek genoeg niet vanaf de derde verdieping, maar vanaf de tweede. Ten eerste is daar het enige uitkijkplatform zonder hek ervoor (voor foto’s de gunstigste plek). Ook heeft de stad vanaf deze hoogte een mooier perspectief (minder kleinschalig en afgeplat) dan vanaf de top.

11. Naast de 20.000 Philips-lampjes die ’s avonds elk uur 5 minuten lang knipperen heeft de Eiffeltoren ook een blauw zwaailicht, dat als op een vuurtorenlicht ronddraait over de stad. Afgelopen zomer was het in reparatie, maar sinds vorige week werkt het weer.

12. Een paar jaar geleden kreeg de eerste verdieping van de Eiffeltoren een glazen vloer, waarop je 57 meter de diepte in kijkt.

13. De Eiffeltoren heeft een sjiek restaurant op de 2e etage: Le Jules Verne, van topchef  Frédéric Anton. Er vinden in dat restaurant gemiddeld 2 huwelijksaanzoeken per dag plaats en je moet minstens 3 maanden van te voren reserveren voor een tafeltje bij het raam.

14. Wie helemaal te voet naar de top zou gaan moet 1665 treden afleggen. Helaas kan dat niet voor gewone bezoekers: alleen de eerste en tweede verdieping zijn te voet bereikbaar. Voor het laatste stuk naar de top moet je de lift nemen.

15. Er bestaat een jaarlijkse traploopwedstrijd op de Eiffeltoren: La Verticale. Daarbij mogen de renners wel helemaal naar de top. Het record voor het afleggen van die 1665 traptreden staat nu op 7,48 minuten!

16. De Eiffeltoren (324 meter) is niet meer het hoogste monument in Frankrijk, dat is nu het Viaduct van Millau (343 meter).

17. Wereldwijd bestaan er tientallen replica’s van de Eiffeltoren, de grootste staat in Las Vegas en is 165 meter hoog.

Eiffeltoren Las Vegas

18. Toen de nazi’s Parijs binnenkwamen, saboteerde het personeel van de Eiffeltoren de liften. De “gebroken onderdelen” waren toen de oorlog voorbij was ineens weer heel snel beschikbaar 🙂 Jaja. Hitler bracht overigens in 1940 een flitsbezoek aan Parijs en liet zich toen alleen fotograferen voor de Eiffeltoren.

19. In 2019 ondergaat de Eiffeltoren, nu 130 jaar oud, een grootschalige renovatie omdat corrosie de structuur heeft aangetast, lees er hier meer over.

20. In 2024 opent een groot nieuw park rond de Eiffeltoren dat van de Champs de Mars doorloopt tot boven de fonteinen van Trocadero. Het hele gebied wordt autovrij en Pont d’Iéna wordt deel van het park!

nieuw park Eiffeltoren Parijs

MEER INFORMATIE OVER KAARTJES KOPEN VOOR DE EIFFELTOREN? Lees: 10 praktische tips voor een bezoek aan de Eiffeltoren

LEES OOK:
De 10 mooiste uitzichtpunten van Parijs
Josee test de glazen vloer van de Eiffeltoren
De leukste winkelstraten van Parijs

Beeld: copyright Benedetto Bufalino (geniale portfolio!), CC/Ben Smith (selfie), restaurant 58 Eiffel, CC/trvlto (Las Vegas).

3 reacties op “20 onvoorstelbare Eiffeltoren-weetjes”

  1. dit is gewoon zo stom mensen waarom schrijven jullie hier over

  2. P.H. van den Heuvel schreef:

    Welke en hoevel kunstenaars waren voor de bouw tegen die bouw en waarom? Het lijkt me nuttige kennis om over te beschikken bij bijv. het beoordelen van moderne kunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *