frankrijk.nl

Xavier, biowijnboer in Zuid-Frankrijk

Nannette, die al jaren in de Drôme provençale woont, ging langs bij een inspirerende streekgenoot: Xavier Combe, die wijnen maakt alsof het kunst is. Op biologische wijze, dat spreekt voor hem voor zich.

In een regio waar de mistral, een koude noordenwind, en een warm klimaat verzekerd zijn, is het relatief makkelijk om wijnboer te zijn, zegt Xavier, wijnboer in de buurt van Visan, een plaatsje op de rand van de Vaucluse en de Drôme. De mistral zorgt er namelijk voor dat alle vuiligheid en ook eventuele ziektes letterlijk weggeblazen wordt. In combinatie met een droog en warm klimaat bevordert dit de groei van de druiven op natuurlijke wijze. Ook de hellingen maken dit een ideaal gebied voor wijnbouw. Het is hier mogelijk om een geweldige kwaliteit wijn te produceren.

Zuid-Frankrijk Ventoux

Biologisch, maar in het geheim

Natuurlijk verbouwd Xavier op biologische wijze, daar is volgens hem geen twijfel over mogelijk. Steeds meer van zijn collega-wijnboeren schakelen ook over naar biologisch telen, maar de meeste van hen gaat het vooral om het duurzame logo. Dat past niet in het levensbeeld van Xavier. Hij produceert biologisch, is daarvoor ook gecertificeerd, maar vermeld dit niet op zijn etiketten. Hij wil niet beperkt worden binnen vastgestelde normen. Xavier werkt met zijn ziel en zaligheid en dat is op een zo natuurlijk mogelijk manier.

fab fransen Xavier wijnboer in Zuid-Frankrijk

Een boer die zich kunstenaar voelt

Meer dan ooit gaat het drinken van wijn om genieten, vertelt Xavier, terwijl het voorheen het veel meer een gewoonte was. Die ontwikkeling bevalt hem goed, want Xavier ziet wijn als kunst en de wijnboer als een créateur. Zijn grootste plezier is om een zo uniek mogelijk wijn te creëren en produceren. Daarbij laat hij zich leiden door zijn grondgebied: de wijnboer heeft zoveel mogelijk natuurlijke vegetatie behouden in zijn wijngaard. Zowel lavendel, tijm, rozemarijn en olijfbomen groeien tussen zijn wijnstokken en dat heeft directe invloed op de kwaliteit van het terroir en dus ook de ontwikkeling van de wijnstokken en druiven.

fab fransen wijnboer in Zuid-FrankrijkBij Xavier staan tussen de wijnstokken ook olijfbomen en lavendel, de natuurlijke vegetatie

De tijd nemen

Een ander belangrijk uitgangspunt voor Xavier is accepteren dat produceren van wijn tijd kost. Hij neemt de tijd voor alle onderdelen van het proces, tot aan het creëren van een artistiek wijnetiket toe. Xavier: “Elke keer is het weer interessant te ontdekken wat voor een wijn ik uit de nieuwe oogst kan maken. En om tijdens het proces het gevoel te krijgen hoe deze wijn vertaald kan worden op een etiket, op een manier die deze wijn eer aan doet.” Naast het ontwerpen van zijn etiketten, bedenkt hij ook de andere verpakkingen en de wijze waarop hij zijn wijnen wil verkopen. Veel van zijn collega’s besteden het bottelen, etiketteren en de marketing uit,  maar dat is voor Xavier ondenkbaar. “Alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden! Het is gekkenwerk, maar ik doe alles zelf. Ik voel me een kunstenaar en daarom noem ik mezelf ook Artiste Vigneron.”
fab fransen Xavier wijnboer in Zuid-Frankrijk

Zwaarder voor zijn ouders

Voor zijn ouders, die ook wijnboeren waren, was het anders. In hun tijd was het vooral werken om je leven te verdienen. Het was harder in die tijd. Xavier is zich ten volle bewust van de geweldige erfenis van zijn ouders. Het is voor hem vanzelfsprekend dat hij het vak van zijn vader, die hem enorm heeft geïnspireerd, heeft opgevolgd. Hij hoort thuis op deze grond, hij is verbonden met dit terroir. De wijnbouw zit in zijn genen en is deel van het erfgoed van dit platteland.

fab fransen wijnboer in Zuid-Frankrijk

Wijn als waarheid

Xavier streeft ernaar de kwaliteit van zijn wijnen verder te verfijnen zodat hij naast zijn bestaande klantenkring ook een hoger segment kan bereiken. Gelukkig mag er in Frankrijk geen TV-reclame gemaakt worden voor wijn, waardoor grote en kleine wijnboeren gelijk zijn in het adverteren. Om zijn wijn bekendheid te geven, richt Xavier zich steeds meer op verkoop via internet. Ook probeert hij bij gerenommeerde restaurants op de wijnkaart te komen, mede door de etiketten van zijn wijn te personaliseren voor hen. Al blijft de wijn zelf het belangrijkste, zo zegt hij bij ons afscheid.“ Le seule chose qui est vrai c’est dans le verre!” (het enige wat telt, zit in het glas).

Meer informatie over Xavier en zijn wijndomein: www.artmas.fr

Onderschrift Nannette BrouwerTekst: Nannette Brouwer van Maison de Maître Des-Sens in Nyons Beeld: Xavier Combe van Art Mas – vigneron artiste

LEES OOK:
In het moment leven, zoals de Fransen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *