frankrijk.nl

Tarte au Citron uit Menton

Het jaarlijkse citroenfeest vindt elk jaar in februari plaats in Menton aan de Côte d’Azur. Twee weken lang eert deze Zuid-Franse stad haar favoriete lokale product. Wij vieren mee met een zelfgebakken citroentaartje met meringue!

De citroenen uit Menton hebben eind 2015 een eigen IGP (Indice géographique protégé) gekregen. In deze beschermde herkomstbenaming staat onder meer dat de citroenbomen niet verder dan 7 km van de Middellandse Zee mogen staan. Deze en andere lokale omstandigheden zorgen voor de extra milde smaak van citroenen en dat gegeven viert de stad Menton al sinds 1923 elke winter met een groots citroenfeest.

Fete du citron Menton Tarte au citron

Praalwagens, fruitmozaïeken, markten, proeverijen – de citroen staat de komende 3 weken op allerlei manieren in het middelpunt. Jammer dat de citroenen uit Menton niet makkelijker te vinden zijn in Nederland – hopelijk gaat het nieuwe IGP dat veranderen. Want ze hebben een opvallend aromatische geur en dat is ideaal voor gerechten waarin je zest nodig hebt. Maar goed, vandaag nemen we een paar mooie biologische citroenen uit een andere gebied dan maar, voor dit fijne Franse citroentaartrecept van Tarte taart An. Erg lekker! En zo ben je bijna even aan de Côte d’Azur dit weekend. La Fête du Citron in Menton, 16 februari tot 3 maart 2019

PS Mooi Frans Scrabblewoord: een citruskweker is un agrumiculteur!

output_5X3j3i

Recept Franse citroentaart met meringue

Ingrediënten voor het zoete kruimeldeeg:
250 g bloem
130 g gekoelde boter in kleine blokjes
2-3 eetlepels koud water
zout
2 el fijne kristalsuiker

Voor de vulling:
30 g bloem
30 g maïzena
250 g fijne kristalsuiker
1,8 dl citroensap
1 el geraspte (bio) citroenschil
50 g ongezouten boter in blokjes
6 eidooiers

Voor de meringue:
3 eiwitten
170 g suiker

recept Franse citroentaart

1. Zeef de bloem met een snufje zout in een kom. Kneed de boter door het deeg met je vingertoppen. Voeg 2 el fijne kristalsuiker toe aan het deeg en meng door elkaar. Maak een kuiltje in het midden, voeg het water toe en meng het tot een samenhangend geheel. Wikkel in folie en leg het deeg 30 minuten in de koelkast.

2. Vet een taartvorm in en rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier. Leg de deeglap in de vorm en snijd het overtollige deeg weg.

3. Vul de vorm met een laag bakpapier en vul met bakbonen of bakrijst en bak het deeg 15 minuten blind in de oven op 200º graden (180 º hetelucht). Verwijder de bakbonen of de rijst en het bakpapier en bak nog 15-20 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.

4. Maak de vulling van de taart door de bloem, de maïzena, de suiker, het citroensap en de citroenschil in een pan te doen en aan te lengen met 3 dl water. Zet de pan op het vuur en roer het geheel met een garde goed door. Na twee minuten koken is het mengsel dikker van structuur. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen.

5. Voeg de boter en de zes eidooiers toe en mix deze er goed doorheen. Roer nog twee minuten door op laag vuur en verdeel het mengsel over de taartbodem.

6. Klop de drie eiwitten in een vetvrije kom stijf en voeg de suiker toe. Mix tot de meringue in pieken omhoog blijft staan.

7. Verdeel de meringue over de citroenvulling en spreid uit over de taart. Vorm met een vork wat extra pieken in de meringue.

8. Bak de taart in 8-10 minuten lichtbruin en gaar.

LEES OOK:
Recept voor moelleux au chocolat
Bretonse crêpes en galettes, het recept van Carole
Recept voor tarte tatin met gewelde abrikozen

Tekst: Nicky Bouwmeester Recept Anja Roubos Beeld: Anja Roubos (taart), CC/Marco Bernandini, CC/Intense Mozioni, CC/Daniel Falciola, CC/Lorrrainee, CC/Capuccinno & Baguette, CC/Ian Britton.

Anja Roubos Gastblogger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *