frankrijk.nl

Un amour impossible: liefde die pijn doet

Dit is zo’n film waarbij je op het puntje van je stoel zit. Niet door de spanning maar vanwege de ongerustheid. Laat ze die man nou echt zijn gang gaan? Nu in de bioscoop: de intrigerende verfilming van een Franse bestseller. Met Virginie Efira in de hoofdrol.

Un amour impossible (2015) is een roman van de Franse schrijfster Christine Angot. Het boek was een groot succes in Frankrijk en ook in Nederland waren er lovende kritieken. Margot Dijkgraaf van NRC Handelsblad noemde het een scherpe sociale roman en literatuur met een hoofdletter L. Dat literaire niveau klinkt goed door in de verfilming van het boek, nu te zien in de Nederlandse bioscopen. Het verhaal gaat over Rachel, een secretaresse uit provinciestad Châteauroux, die tijdens de jaren ’50 verliefd wordt op een rijke jongen uit Parijs. Als zij zwanger raakt, wil hij niets van het kind weten.

Franse film Un amour impossible

Aangrijpende moeder-dochterrelatie

Rachel voedt haar dochter alleen op, maar ze blijft Philippe ruim 10 jaar lang vragen om het kind te erkennen. Dat doet hij uiteindelijk, maar dan beginnen de problemen pas echt. Een film met sterke dialogen en prachtige beelden, met uitstapjes naar de Provence, Reims en Straatsburg. Maar pfff, wat een onderhuidse spanning. Tegenwoordig zouden we zo’n man waarschijnlijk een ‘perverse narcist’ noemen. Vroeger was het gewoon een ongelofelijke hufter (en erger). Dit aangrijpende verhaal bleef ons nog een tijdje achtervolgen en het Jan-Klaassen-effect tijdens de film is schrijnend. Want wat zou je Rachel graag wakker schudden… Doe het niet, doe het niet.

Un amour impossible, vanaf donderdag 7 februari in de Nederlandse bioscoop. De roman in de Nederlandse vertaling vind je hier.

LEES OOK:
10 Franse films die je wilt zien in 2019

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Un amour impossible/Cherry Pickers distributie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *