frankrijk.nl

Parijs met tieners: 21 leuke tips

Is het snel niet ‘epic’ of ‘swag’ genoeg voor jouw kinderen? Met deze bezoektips maak je tieners gelukkig tijdens een stedentripje Parijs. De leukste wijken om te zien, de coolste dingen om te doen.

1. De wijk Montmartre: Instagram-hemel

Het hoge Montmartre is een van de meest Instagram-vriendelijke wijken van Parijs: prachtig uitzicht, fotogenieke straatjes en veel hippe straatkunst. Zelfs het über-toeristische kunstenaarsplein Place du Tertre vinden tieners vaak erg leuk, want ze kunnen zich er laten vereeuwigen door een portretkunstenaar en in de buurt zijn spotgoedkope souvenirs vinden.

Montmartre leuke wijk

Tip! Begin een bezoek aan Montmartre het liefste op Place des Abbesses (gelijknamige metrohalte) en niet onderaan de trappen van de Sacré Coeur (=trieste, morsige wijk).

2. Het Louvre volgens Beyoncé en Jay-Z

Tja, kunst wordt natuurlijk pas echt cool als Jay-Z en Beyoncé het zeggen! Er bestaat in het Louvre een route langs de meesterwerken die figureren in de videoclip van het stel. Ook heeft het Louvre een rondleiding per Nintendo DS (vragen bij de ingang). Meer tips voor het Louvre met kids

Parijs tips met tieners Mouvre met Beyoncé

3. Met een elektrische step door Parijs

Overal in Parijs staan tegenwoordig wild geparkeerde elektrische steppen op de stoep! Om ze te kunnen gebruiken hoef je alleen een de smartphone-app te downloaden van Lime, Bird of een van de andere 5 aanbieders. Ermee rijden op het trottoir is verboden (hoge boete!) en op de weg moet je wel erg goed oppassen. We raden dus aan ze alleen te gebruiken in hele rustige wijken of op de Berges de Seine (zie verderop).

Parijs tips met tieners elektrische step

4. Berges de Seine: rondhangen aan het water

Een must met tieners in Parijs is een paar uur rondslenteren of steppen langs de oevers van de Seine. Beneden op de kades, op de plek waar ’s zomers Paris Plage plaatsvindt, zijn tegenwoordig het hele jaar rond terrassen en zit-, speel- en hangplekken. Leuk sfeertje  – ‘heel chill’, zouden tieners zeggen – en er is bijna altijd wat te doen. Op de rechteroever kun je o.a. afdalen naast het Hôtel de Ville. Op de linkeroever o.a. ter hoogte van Musée d’Orsay en Invalides.

Parijs tips met tieners Berges de Seine

5. Shoppen en slenteren in de Marais

Ook de Marais, met zijn fotogenieke Place des Vosges, is een wijk waar tieners over het algemeen blij van worden. Er zijn veel hippe jonge kledingwinkels en trendy conceptstores, zoals Merci en Autour du Monde (waar je Bensimon-gympies kunt scoren). Ook is er een leuke eetmarkt die aan Londen doet denken (Le Marché des Enfants Rouges) en de wijk heeft veel crêperies, broodjeszaken en falafel-tenten.

Marais leuke wijk met tieners

Tip! Vermijd zondagen als je de keuze hebt, dan is de Marais het drukst.

6. Doodshoofden zien in de catacomben

Het is best luguber, al die schedels en knekels onder de grond, maar de meeste jongeren vinden een bezoekje aan de duistere catacomben van Paris geweldig. Skip-the-line-tickets zijn een aanrader. Of ga pas na 18.00 uur.

catacomben van Parijs

7. Winkelen bij de grote warenhuizen

Printemps Haussmann en Galeries Lafayette hebben uitgebreide afdelingen voor tieners en bij beide warenhuizen kun je ook even het dakterras op voor het uitzicht. Vlak achter Printemps zit bovendien Citadium. Dit warenhuis concentreert zich op streetstyle kledingmerken, dus verwacht oneindig veel jeans, gympen, sweaters en T-shirts. Direct naast Galeries Lafayette zit bovendien de grootste H&M van Parijs.

warenhuizen shoppen

Lees ook: Leuke en praktische hotels in Parijs met kinderen

8. Moderne kunst in Centre Pompidou of Palais de Tokyo

Centre Pompidou, het bekende museum naast de Marais, heeft een mooie vaste collectie van kunst uit de periode 1905 tot 1960 (zoals Matisse, Picasso, Dubuffet). En als extra trekker, het kleurrijke gebouw met mooie uitzicht vanaf de roltrappen. Kunstenaars uit diezelfde periode zijn er bij het Musée de l’Art Moderne (MAM), dat uitzicht heeft op de Eiffeltoren. Terwijl het Palais de Tokyo één deur verder hedendaagse kunst toont, zoals provocerende videokunst of gewaagde installaties.

La Tete en Nuage arcadehal in Parijs

Tip! Vanaf de achterzijde van deze twee laatstgenoemde musea kun je de beste selfies met de Eiffeltoren maken! En een stukje verderop is Trocadéro, het plein met grote standbeelden pal voor de toren, ook een bekende fotospot.

9. Franse patisserie proeven

Plan een tussenstop in bij een van de betere patisserie-winkels van Parijs, voor een proefrondje macarons, Paris-Brest of Saint-Honoré. Of plan B , als jullie geen tijd hebben voor een omweg: haal bij een bakker op de hoek wat madeleines, éclairs of een zak chouquettes (droge soesjes met suikerkorrels). Ook altijd een succes.

macarons eten Parijs

10. Shoppen in Rue de Rennes

De bovengenoemde grote warenhuizen liggen op de rechteroever van Parijs. Ben je in de chique wijk Saint-Germain-des-Prés op de linkeroever, dan moet je met tieners vooral ook even Rue de Rennes induiken. Daar zitten veel betaalbare merken zoals Naf Naf, Kookai, Zara, Havaianas, Undiz, Monoprix, Uniqlo, Pimkie en ook veel schoenenwinkels.

Naf Naf Rue de Rennes

Tip! Vlak bij Rue de Rennes ligt ook een van de budget-apotheken van Parijs, waar je verzorgingsproducten van merken als Vichy, Avène, Nuxe en La Roche-Posay goedkoop kunt krijgen.

11. Bootje varen op het Bassin de la Villette

Bij mooi weer kunnen jullie samen een elektrisch bootje huren op een bekend kanaal aan de noordoostkant van de stad. Je hebt er geen vaarbewijs voor nodig en via het Canal d’Ourq kun je zelfs een stukje de stad uitvaren, langs grote graffiti ’s op de muren langs de kade, totdat het er ineens verrassend landelijk uitziet.

Marin d'eau Douce Bootje varen in Parijs

Tip! Ga na het varen iets drinken bij het leuke Pavillon des Canaux, een hip café-lunchrestaurant aan de rand van het water, dat is ingericht als een soort Pipi Langkous-huis (je kunt er zelfs een broodje eten in de badkuip!).

12. Horror-rondleidingen in Parijs

De Nederlandse gids Rachella Kingswijk geeft leuke rondleidingen langs ‘duistere’ plekken van van Parijs. Tijdens haar Freaky Tours (vanaf 11 jaar) vertelt ze spannende verhalen over seriemoordenaars en duivelsaanbidders. Kan het jouw tieners niet horror genoeg zijn? Dan heb je ook nog Le Manoir de Paris, een spookhuis voor gevorderden… Kippenvel gegarandeerd!

Parijs horror rondleidindingen

13. Franse hamburgers eten

Hamburgers zijn al enkele jaren de grote mode in Parijs, maar dan wel burgers van niveau. Dat wil zeggen: gemaakt met goed vlees (Aubrac, Charolais of andere bekende Franse koeiensoorten), verse broodjes, met zelfgemaakte ketchup… Dat idee. Bekende restaurants met meerdere adressen in Parijs zijn: Mamie Burger, Blend, Big Ferdinand en Le Camion qui Fume.

Parijs tips met tieners burgers eten

14. Selfies nemen met sterren bij Musée Grevin

Musée Grévin, uit 1885, bestaat al bijna net zo lang als haar Engelse tegenhanger Madame Tussauds. Naast internationale beroemdheden, zoals Clooney en Obama, sta je hier ook oog in oog met veel Franse sterren. Van voetballer Mbappé en rapper Maitre Gimms, tot Edith Piaf en Louis de Funès.

wassenbeeldenmuseum Grévin in Parijs

Tip! Bezoek na afloop ook de mooie Passage Jouffroy, de 19e-eeuwse winkelpassage waar je je ineens bevindt als je het wassenbeeldenmuseum verlaat.

15. Coole kunst en architectuur bij Fondation Louis Vuitton

Fondation Louis Vuitton is een prachtig modern museum aan de rand van Parijs, dat eruitziet als een gigantische glazen wolk of schip. Ook hier kunnen jonge Instagrammers hun gram halen: bijzonder fotogeniek gebouw! Er is geen vaste collectie, alleen tijdelijke, groots opgezette exposities, die over impressionisme, pop-art of hedendaagse kunst uit China kunnen gaan.

Moderne architectuur in Parijs Fondation Louis Vuitton

Tip! Neem een Uber of gebruik de shuttlebus van het museum zelf (vertrek bij de Arc de Triomphe), want ver van een metrohalte. Skipe-the-line-kaartjes incl. shuttlebus

16. Games en flipperkasten bij La Tête dans les Nuages

Regent het? Niet ver van de grote warenhuizen op Boulevard Haussmann zit een gigantische arcadehal: La Tête dans les Nuages. Met computerspelletjes, racegames, dansspelletjes, tafelvoetbal, een mini-bowling en veel meer. Met games voor verschillende leeftijden, dus jongere broertjes en zusjes zijn hier ook een tijdje zoet.

17. Lunchen bij de hippe foodhallen van Parijs

La Félicità, zo heet de gigantische foodhal met verschillende bars en restaurantjes, die vorig jaar opende in het zuidoosten van Parijs. Niet heel centraal gelegen dus. Maar het ziet er prachtig uit, dus je blijft er gerust en tijdje hangen. Tip! Ga bij voorkeur doordeweeks, dan zijn de wachttijden minder lang! 

Nieuwe foodhal XL-restaurant Parijs La Feicità

18. Rondleiding in het Stade de France

Voetballiefhebbers worden blij van een rondleiding in het bekendste stadium van Parijs, waar je de kleedkamers, skyboxen, spelerstunnel en tribunes kunt verkennen. Je ziet shirtjes van bekende voetballers, rugbyspelers en ook foto’s van de vele sterren die hier optraden. Ligt natuurlijk wel een beetje uit het centrum, maar je kunt er komen met de RER (soort metro).

Parijs met tieners rondleiding Stade de France

19. Mode-exposities in Palais Galliera of bij het Louvre

In modestad Parijs zijn er regelmatig geweldige exposities over bekende ontwerpers en modehuizen. Die vinden meestal plaats in Musée des Arts décoratifs, een zijvleugel van het Louvre. Of in Palais Galliera, het modemuseum in een villa in de buurt van Trocadéro. Als op deze twee adressen niets ‘loopt’ tijdens jullie bezoek aan Parijs, dan kun je ook altijd naar het kleine maar fijne Musée Yves Saint-Laurent.

mode exposities Parijs

20. Fietstoer langs de highlights van Parijs

Een fietstocht maken langs de bekendste plekken in Parijs, dat is ook een hele leuke! Wij hebben goede ervaringen met Paris by Bike, dat Nederlandstalige tours organiseert op echt Hollandse omafietsen. Je kunt een fietstocht uiteraard ook zelf improviseren met de Vélib-stadsfietsen, die je overal op straat kunt huren met een creditcard.

Fietsen in Parijs rondleiding hele gezin tieners

21. Zonnen in Jardin du Luxembourg

… of in het park van de Tuilerieën, in Buttes-Chaumont, het Jardin du Palais Royal… Parken doen het goed bij kinderen van alle leeftijden! (Helemaal als je ze erbij vertelt dat de parken in Parijs gratis Wifi hebben…! :- ) Lees ook: fijne picknickplekken in Parijs

Parijs tips met tieners Luxembourg

En daarnaast natuurlijk ook een boottocht maken over de Seine, ijs eten bij een bekende ijsmaker en naar de top van de Eiffeltoren… Lees daarvoor ons eerdere artikel: 25 leuke tips met kinderen in Parijs

Eiffelotren tieners

LEES OOK:
20 handige tips voor de metro in Parijs
10 leuke lunchadressen in de buurt van het Louvre
Leuke en praktische familiehotels in Parijs

Tekst: copyright frankrijk.nl – 2019 Beeld: CC/Tanti (Marais/Place des Vosges) CC/Dan H. (catacombes), CC/Bird (steppen), CC/Barbiez (Pompidou), CC/Nicky B (berges de Seine, etalage en grafitti Marais, Montmartre), CC/Antonio CA Zorzi (Fondation Louis Vuitton), CC/Jerome Galland (foodhallen), CC/Robin Benzrihem (Merci conceptstore), CC/Pexels( Eiffeltoren), CC/Mafer Benitez-UNPL  (portrettekenaar Montmartre), CC/[email protected], CC/Naf Naf (Rue de Rennes), CC/Mamie Burger (hamburger), CC/Musée Grévin/tiqets, CC/Stade de France/tiqets, CC/tiqets (moderne kunst), CC/Claudia (modemusea), CC/ParisbyBike, CC/Pixabay (jardin du Luxembourg).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *