frankrijk.nl

Uitrustvakantie in de Berry: Domaine Le Haut Verger

Gargilesse is een adembenemend plaatsje in Centre-Val de Loire, de mooie regio in het hart van Frankrijk. Aan de rand van dit kunstenaarsdorp kochten Ester en Jos een oude villa, waarin ze een chambres d’hôtes met gîtes begonnen.

Op zoek naar een vakantieadres waar rust en een romantische omgeving centraal staan? Dan moet je eens gaan kijken bij Ester en Jos, in hun landhuis met uitzicht op het rivierdal van de Creuse. De optrekkende riviernevel verandert hun tuin soms in een groen eilandje boven de wolken. Daar, tussen eeuwenoude bossen en smalle stroompjes, lijkt de Randstad ineens mijlenver. Een ideaal plekje als je altijd al een boek wilde schrijven. Of er wel 10 dringend wilt lezen.

B&B gites in de Berry bij Domaine le Haut Verger

Naar de Berry in Midden-Frankrijk

Ester en Jos kunnen intussen al niet meer zonder dat rustgevende uitzicht. Na succesvolle carrières in de renovatie en catering besloten zij werk te maken van hun wens om naar Frankrijk te vertrekken. Tijdens een vakantie in de Berry was het liefde op het eerste gezicht! Daar ontdekten ze Gargilesse, een charmant dorpje dat bekend is geworden door George Sand. Deze 19e-eeuwse schrijfster is geboren in de Berry en in haar boeken staan mooie beschrijvingen van deze nog altijd even idyllische streek.

Uitzicht B&B gites in de Berry bij Domaine le Haut Verger

Landhuis met een grote tuin

Aan de rand van Gargilesse, erkend als een van ‘les plus beaux villages de France‘, vond het stel een paar jaar geleden een groot 19e-eeuws buitenhuis. Met ouderwetse charme, hoge ramen, Franse balkons en wel 10 kamers. Een renovatieproject, dat wel. Dus stelden Ester en Jos een verbouwingsplan op voor het huis en de tuin, dat ze nu stap voor stap afwerken. Het schilderen van de 34 blauwe luiken is daarbij een van de kleinere klussen! Inmiddels zijn er in het hoofdhuis 4 sfeervol ingerichte gastenkamers met modern sanitair en prima bedden en in de tuinmanswoning creëerden ze 2 knusse vakantiehuisjes.

B&B gites in de Berry bij Domaine le Haut Verger

Chambres d’hôtes en gîtes

Alle gasten zijn welkom in Le Grand Salon, de grote woonkamer met dubbele deuren en een houtkachel. Fijne plek om achterover te leunen met een drankje en met een boek uit de boekenkast. ’s Ochtends serveren Ester en Jos een uitgebreid ontbijt en op diverse avonden bieden ze een zeer verzorgde table d’hôtes, met uitstekende wijnen uit de Berry. Jos werkte lang in verschillende goede restaurants. Hij ontwikkelde een lichte, elegante kookstijl die wordt geïnspireerd door de Franse en Italiaanse keuken, de eigen moestuin en lokale producten.

B&B gites in Gargilesse bij Domaine le Haut Verger

Gargilesse, prachtig kunstenaarsdorp

Le Haut Verger ligt op een steenworp afstand van Gargilesse. Ester en Jos voelen zich helemaal thuis in dit dorp dat al eeuwenlang kunstenaars en schrijvers trekt. De familie Lafarge, die het huis lang bewoonde, waren kleurrijke en roemruchte bewoners. De dorpelingen kennen smakelijke verhalen over de familie en dus ook over de villa. Ze vinden het fijn dat het monumentale huis weer in ere wordt hersteld. En als het nodig is schieten zij te hulp. Zoals toen Ester en Jos tijdens hun verhuizing even létterlijk vastzaten. De zoon van de caféhoudster kwam meteen langs met zijn tractor om de verhuiswagen uit de modder te trekken. Kijk, zo gaat dat in de Berry. Typisch zo’n streek waar niemand haast heeft…!

Chambres d’hôtes vanaf € 80/nacht en € 450/week, gîtes (voor 2 pers.) vanaf € 90/nacht, €435/week, meer informatie: www.domainelehautverger.nl 

B&B gites in de Berry bij Domaine le Haut Verger

PLUS+
– Voor mensen die wat langer willen blijven (bijv. om dat boek te schrijven of voor een tijdje ‘proefwonen’ in Frankrijk) hebben Ester en Jos speciale tarieven.
Gargilesse is een dorp met middeleeuwse huizen, een kasteel en een klein romaans kerkje. De crypte heeft zulke mooie fresco’s dat je er echt even stil van wordt!
– In het voorjaar organiseren Ester en Jos samen met andere gîtes-eigenaren een Poëzieweek. Deelnemers kunnen die week (leren) dichten samen met een bekende dichteres.
– Domaine Le Haut Verger is echt een plek voor rustzoekers. Geen vakantieadres dus voor gezinnen met jonge kinderen, daar zijn geen faciliteiten voor.

Beeld: Domaine le Haut Verger (behalve Gargilesse, CC/Daniel Jolivet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button