frankrijk.nl

9 sympathieke Franse goede doelen

In 2019 gaan we voor extra positiviteit en optimisme! Dit zijn inspirerende initiatieven in Frankrijk die laten zien hoe je met een kleine actie een groot verschil kunt maken. Van straatkappers voor daklozen tot surfers die de zee schoonhouden.

Joggers die afval opruimen

Vorig jaar werd het een internationale trend: hardlopers die zwerfafval opruimen, ook wel ‘ploggers’ genoemd. Minder bekend is dat de hype ontstond nadat Nicolas Lemonnier uit Nantes de Facebook-groep Run Eco Team oprichtte in 2015. Hij en zijn vrienden maakten foto’s van het afval dat ze tijdens hun hardlooprondes verzamelden. Facebook-CEO Mark Zuckerberg was zo enthousiast dat hij een filmpje wijdde aan de Fransman en het initiatief daarmee grote bekendheid gaf.

Franse goede doelen

Rijdende douche voor clochards

Onder het motto ‘dignité pour tous’ (waardigheid voor iedereen) rijdt Mobil’douche sinds 2009 rond met een camper waarin daklozen zich kunnen wassen en opfrissen. De organisatie startte in Malakoff, een voorstad van Parijs, maar ook in Lyon, Saint-Louis (VS) en San Francisco (VS) rijden tegenwoordig ‘mobiele douches’ rond. Sympa!

Franse goede doelen M

Straatkapper in Marseille

Als je haar maar goed zit…! Ook Kevin Ortega doet zijn best om daklozen zich weer even ‘mens’ te laten voelen. Deze jonge kapper uit Marseille, zelf opgegroeid in een pleeggezin, biedt gratis knip- of scheerbeurten aan sans-abris. Glimlach verzekerd en het resultaat is vaak spectaculair (zie filmpje)! Ook in Straatsburg en andere Franse steden heeft dit uit Melbourne overgewaaide initiatief al volgers gekregen van jonge straatkappers.

Op de bres voor appels en peren

Les Croqueurs de Pommes (‘de appelbijters’) is een Franse stichting met meer dan 8.000 leden die zich inzetten voor het behoud van de 5.000 appel- en 3.000 perensoorten die Frankrijk rijk is. Slechts 15 variëteiten daarvan worden nog op grote schaal gekweekt voor consumptie. De stichting brengt oude variëteiten in kaart en zorgt door boomplantacties dat ze blijven voortbestaan.

Franse goede doelen

De voedselbank van Coluche

In 1985 richtte de Franse komiek Coluche een solidaire voedselbank op met de naam Les Restaurants du Cœur. Triest genoeg zijn de inmiddels 2.000 filialen harder nodig dan ooit: vorig jaar deelden zij maaltijden uit aan maar liefst 900.000 Fransen die niet kunnen rondkomen. Elk jaar houden tientallen bekende artiesten een benefietoptreden (‘Les Enfoirés’) om geld in te zamelen voor Les Restos du Coeur, een van de favoriete goede doelen van de Fransen.

Coluche Restos du Coeur

Elektriciëns zonder Grenzen

Sinds 2001 reizen de vrijwillige technici van Electriciens sans frontières naar gebieden die getroffen zijn door natuurrampen of oorlogsgeweld. De afgelopen jaren was deze Franse organisatie onder meer actief in Haïti en Syrië om te zorgen dat de bevolking zo snel mogelijk weer verlichting en elektriciteit kreeg.

Franse goede doelen

Surfers die de zee schoonhouden

Half Nederland was dit weekend druk met de schoonmaak van de stranden op de Wadden, in Frankrijk gebeurt dit structureel dankzij Surfrider Foundation. Deze in Amerika opgerichte organisatie heeft sinds 1990 een zeer actieve Europese tak die wordt aangestuurd vanuit surfmekka Biarritz. Aangesloten surfliefhebbers houden regelmatig schoonmaakacties langs de kust. Ook is Surfrider Europe uitgegroeid tot een milieulabel dat onder andere wordt toegekend aan oceaanvriendelijke zonnebrandcrème.

Goede doelen Frankrijk

Onverkochte vis voor arme gezinnen

Franse supermarkten mogen sinds 2016 geen ‘verlopen’ etenswaren meer weggooien maar zijn verplicht die te doneren aan voedselbanken. De Franse benefietorganisatie Les Paniers de la Mer zorgt al jaren dat overgebleven vis diezelfde bestemming krijgt. Sinds 1997 verzamelt deze Bretonse organisatie overgebleven visproducten op visafslagen, verwerkt die en levert ze aan hulporganisaties zoals het Rode Kruis en de Restos du Cœur.

vis vangst Bretagne makreel

Piloten die immigranten redden

Twee jonge Franse luchtvaartpiloten uit Chamonix spaarden samen €130.000 om een klein privé-vliegtuigje te kunnen kopen. Daarmee voeren ze sinds begin 2018 vrijwillige patrouillevluchten uit boven de Middellandse Zee. Ze waarschuwen hulporganisaties (zoals SOS Méditerranée en het Franse opvangschip Aquarius) als bootvluchtelingen in gevaar zijn. Vanuit de lucht kunnen deze Pilotes Volontaires zinkende of gammele bootjes namelijk 100 keer sneller spotten dan hulpverleners vanaf zee.

Piloten redden immigranten op zee

Tip! In de buurt van Parijs: Domaine de Longchamp

Enkele van de hierboven genoemde goeddoeners en nog vele andere staan in het boekje ‘615 histoires sur l’engagement’ uitgegeven door Fondation Goodplanet. Dat is de sympathieke organisatie voor milieueducatie van Yann Arthus Bertrand, de bekende Franse luchtfotograaf. TIP! Bezoek ook zeker eens het Domaine de Longchamp, aan de rand van Parijs. Op dit landgoed rond een grote villa bedt dezelfde stichting gratis fototentoonstellingen en evenementen: zeer de moeite waard!

LEES OOK:
Nederlandse politieman redt ezels in de Auvergne
10 opvallende Franse wetten

Beeld: CC-Nicolas Lemonnier/Run Eco Team, Surfrider Europe-FB, CC-BY Leslie Seaton (appels), CC-BY Thierry Ehrmann (Coluche), CC-BY Seeing Sanitation (Mobil’douche), Electriciens sans Frontières-FB. Tekst: Nicky Bouwmeester/frankrijk.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *