frankrijk.nl

Driekoningen, tijd voor de Galette des Rois

Frankrijk is rijk aan tradities en morgen op 6 januari eet men massaal de Galette des Rois. Zo ook Carole, onze eigen keukenprinses. Zij deelt graag haar favoriete Driekoningentaart-recept. 

Galette-Driekoningentaart
Ingrediënten:
– 2 kant-en-klaar bladerdeegvellen

Voor de amandelvulling:
– 150 g amandelpoeder
– 50 g pralines de Lyon (optioneel; in Nederland moeilijk te krijgen)
– 80 g suiker (of 40 g suiker en 40 g poedersuiker)
– 70 g zachte boter
– 125 g crème fraîche
– 2 eieren

Extra’s 
– 1 eidooier
– 1 eetlepel melk

Bereiding:
-Verwarm de oven voor op 210 ° C . Rol het bladerdeeg uit en snijd het in twee gelijke cirkels met een doorsnede van 23 cm.

Maken van de vulling:
– Klop suiker, boter en amandelpoeder tot een gladde massa.
– Hak de pralines uit Lyon in kleine stukjes.
– Voeg de eieren één voor één toe, dan de crème fraîche en vermeng dit mengsel met de gemalen pralines.
– Leg het bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier. Bedek met de vulling en laat 2 cm vrij rond de randen. Plaats een ‘fève’ of boon in de vulling en leg de andere cirkel van bladerdeeg er bovenop.
– Duw de randen dicht en teken met een mespunt siervormen op het deeg.
– Meng het eigeel en de melk en strijk het met een kwastje op het deeg.
– Bak de galette gedurende 35 minuten.
– Als de taart te snel bruin kleurt, zet de temperatuur van de oven tijdens het bakken iets lager.
– Om de taart nog meer glans te geven, kun je het deeg bestrijken met een mengsel van poedersuiker + water.

Serveer bij voorkeur warm!

Zo gefikst, kijk maar naar dit filmpje:

De Franse traditie van de Galette des Rois

Vanaf half december tot eind januari zie je bij alle Franse bakkers galettes des Rois liggen. Die worden volgens de traditie gegeten op 6 januari, Epiphanie ofwel Driekoningen, de dag waarop de drie Wijzen volgens de Bijbel hun cadeau’s brachten aan Jezus.

À la frangipane of briochée

De galette bestaat in twee (hoofd)varianten: de galette à la frangipane (bladerdeeg met amandelvulling) en de galette briochée (zoet brood met gekonfijte vruchten erop). De amandelbladerdeeg-galette vind je vooral in de noordelijke helft van Frankrijk, terwijl de brioche-versie, hier op een foto, zeer geliefd is in het Zuiden en vooral het Zuidwesten, waar ze het een brioche bordelaise noemen.

galette des rois bricohe

De jongste gast kiest

De bakker schuift je galette in een zak en doet er een papieren kroon bij. Bij het aansnijden gaat de jongste persoon uit het gezelschap onder tafel zitten. Bij elk stuk vraagt degene die serveert: ‘voor wie is deze?’ en het kind geeft een naam. Degene die een fève vindt in zijn stuk is de koning of koningin voor een dag!

Met cider

Op het werk, op school en in andere kringen zijn er de eerste weken van januari veel galette-momenten in Frankrijk (totdat ze bijna je neus uitkomen! ;-)) met een glas cider of champagne erbij.. De grootste galette gaat elk jaar naar het Elysée, daar snijdt de president er voor gasten eentje aan van diverse meters doorsnede.

LEES OOK:
De beste patisseriewinkels in Parijs

Tekst & beeld: Carole Goelitz en Nicky Bouwmeester

Eén reactie op “Driekoningen, tijd voor de Galette des Rois”

  1. Carole schreef:

    Pralines van Lyon vind je natuurlijk in Lyon maar ook online : http://www.boutique-seve.com/fr/68-la-praline-rouge
    Bon appétit!