frankrijk.nl

De 10 best bezochte musea van Frankrijk

In hoeveel musea uit dit lijstje ben jij al eens geweest? Kun je er al meer dan 5 afstrepen? Bijna alle best bezochte musea van Frankrijk staan in Parijs. Op ééntje na!

1. Musée du Louvre

Met meer dan 10,1 miljoen bezoekers sloot het Louvre in 2018 een recordjaar af (+25%!). Daardoor werd het niet alleen best bezochte museum van Frankrijk, maar zelfs dat van de hele wéreld! Naast de Mona Lisa hangen er nog 35.000 werken het Louvre en dat is nog maar 10% van de totale collectie.

Louvre met kinderen CC/NickyB

2. Centre Georges Pompidou

Alweer 40 jaar lang is het Centre Pompidou een bruisende en toonaangevende plek in Parijs op het gebied van moderne en hedendaagse kunst. ‘Beaubourg’, zoals de Parijzenaars het museum noemen, is goed voor 3,5 miljoen bezoekers per jaar. Als je zelf gaat: boek hier vooraf je ticket op internet dan kun je voor de standaardprijs via de priority-ingang naar binnen.

cc/NickyB

3. Musée d’Orsay

Musée d’Orsay volgt op de voet met 3,2 miljoen bezoekers. In het vroegere treinstation hangen enkele van de bekendste impressionistische werken ter wereld, zoals Le Déjeuner sur l’herbe (Manet). Ook hier kun je vooraf online reserveren zodat je via een speciale ingang naar binnen mag en zo de wachtrij omzeilt.

Musee d'Orsay Parijs CC/Shadowgate

4. Cité des Sciences et de l’industrie

Het Cité des Sciences herken je al op een afstandje door de enorme zilverkleurige bol van de 3D-bioscoop. Dit technische en industriële museum trekt veel publiek door de afdelingen die specifiek gericht zijn op kinderen: La Cité des Enfants, met grappige attracties zoals in het Nemo-museum in Amsterdam. Maar in 2018 droeg vooral ook de tijdelijke expositie over speciale effecten in films bij aan het totale aantal van 2,2 miljoen bezoekers.

Cité des Sciences in Parijs cc/Fred Romero

5. Mucem in Marseille

Het enige museum in dit lijstje dat buiten Parijs ligt is het Mucem (Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée), geopend in 2013. Mede dankzij de spectaculaire architectuur van Rudy Ricciotti is dit met jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers een van de topattracties van Marseille geworden.

Stedentrip Marseille: museum MuCEM cc/Josee Schouten

6. Musée du quai Branly

Ook de zesde plaats is voor een van de jongere Franse musea: Musée du Quai Branly, het geesteskindje van Chirac, ontworpen door architect Jean Nouvel en geopend sinds 2006. De collectie met met etnische kunst uit alle werelddelen trok in 2018 1,26 miljoen bezoekers.

Musee Branly Foto: Musée Branly, CC Ho Vista Nona Volare

7. Le Petit Palais

Veel toeristen weten het Petit Palais te vinden vanwege de mooie vaste collectie en de romantische binnentuin (beide gratis te bezoeken!). In 2018 was het bezoekersaantal van dit museum vlak bij de Champs-Elysées extra hoog – 1,21 miljoen. Dat kwam mede door de zeer succesvolle expositie Les Hollandais à Paris, over bekende Nederlandse schilders die in Parijs werkten, zoals Jongkind, Van Gogh en Van Dongen.

cc/GuilhelmVelut

8. Musée de l’Armée

In 2018 waren er maar liefst 1,2 miljoen bezoekers voor het legermuseum in Invalides, dat bij de Fransen bijna net zo geliefd en gerespecteerd is als het defilé van Quatorze Juillet. Het museum heeft 50.000 wapens, uniformen en medailles en interessante afdelingen over de rol van het Franse leger in WOI en WOII.

CC/Nathan Rupert

9. Le Grand Palais

Het monumentale Grand Palais, naast de Champs-Elysées, heeft alleen tijdelijke tentoonstellingen. In 2018 trokken die 1,1 miljoen bezoekers en ook 2019 belooft een succesvol jaar te worden: met (het staartje van) een grote expositie over Michael Jackson en straks een grote overzichtstentoonstelling van Joan Miro.

Grand Palais Parijs CC/Stéphane D.

10. Musée de l’Orangerie

Dit museum in de Tuilerieën trekt jaarlijks 1 miljoen bezoekers voor de grote doeken van waterlelies van Monet die elk de volle lengte van een zaal beslaan. Daarnaast bevat het Musée de l’Orangerie een geweldige privé-collectie  met werken van Cézanne, Matisse, Picasso, Renoir, Modigliani. Tip! Er bestaat een combiticket voor de l’Orangerie en Musée d’Orsay (€18): deze twee musea liggen niet ver van elkaar en je hoeft ze niet op dezelfde dag te bezoeken.

mooi museum in Parijs: de Orangerie CC/NickyB

Bronnen: Les Echos, LeMonde.

LEES OOK:
Skip-the-line-tickets voor bekende musea in Parijs
Fondation Louis Vuitton en het Picasso-museum in Parijs
Leuke hotelletjes in Parijs
Louvre-Lens: prachtig museum in Noord-Frankrijk

2 reacties op “De 10 best bezochte musea van Frankrijk”

  1. Amélie Hardeman schreef:

    het was erg behulpzaam voor mijn spreekbeurt over frankrijk, en het hoofdstuk: het louvre en andere musea. een duimpie omhoop voor de schrijver van deze website!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *