frankrijk.nl

Carnaval in Nice, mooi feestje!

Iets leuks doen in de krokusvakantie maar wil je het carnaval eigenlijk ook niet missen? Vier het aan de Côte d’Azur! Nice weet een goed feestje te bouwen: van 16 februari tot 2 maart heeft de Zuid-Franse stad bol kleurrijke parades en andere leuke carnavalsactiviteiten.

Winters hoogtepunt Côte d’Azur

Het Carnaval van Nice staat bekend als een van de grootste ter wereld en is het onbetwiste hoogtepunt van de winter aan de Côte d’Azur. Twee weken lang een geweldig schouwspel van praalwagens, dansers, straatartiesten en muzikanten die overdag én ‘s avonds het publiek bespelen en betoveren. Hoogtepunten van het carnaval zijn de 2 grote thema-optochten, die naar het centraal gelegen Place Masséna paraderen.

Carnaval in Nice- bloemencorso

1. Bloemenparade: La Bataille de Fleurs

Hier geen alaaf en polonaise maar in Nice weten ze de bloemetjes absoluut buiten te zetten tijdens het befaamde bloemencorso. La Bataille de Fleurs is een optocht van met bloemen versierde praalwagens waarop fraai uitgedoste dames het publiek bloemen toewerpen. Fleurs locales uiteraard: denk vooral mimosa, maar ook lelies en anjers. Kleurrijk om te zien en tevens een mooie knipoog naar de start van de lente. En ‘ons ben niet zunig’: tijdens elke parade worden meer dan 100.000 bloemen uitgedeeld, waarbij de bloemenmeisjes niet schromen om ook de wagens leeg te plukken. Vervolgens hebben bloemenstekers telkens zo’n 48 uur om de wagen weer op te tooien voor de volgende parade. Want deze optocht vindt gedurende het Carnaval vijf keer plaats: op 16, 20, 23 en 27 februari en 2 maart vanaf 14.30 uur.

Carnaval in Nice

2. Carnavalsoptocht ‘Le Roi du Cinéma’

Place Masséna, het fraaie plein tussen het oude en nieuwe Nice, is 5 avonden lang het epicentrum van de lichtparade van 17 praalwagens met les grosses têtes’metershoge figuren, die er super gelikt uitzien. Voor deze editie zullen ze geïnspireerd  zijn door het thema Le Roi du Cinéma, dus verwacht veel verwijzingen naar Franse filmklassiekers. Het belooft in ieder geval een kleurrijk en fantasievol spektakel te worden, dat door de belichting naar een nog magischer niveau wordt getild. En eromheen, tussendoor en bovenop zie je tal van dansers, straatartiesten en muzikanten. Duidelijk dus dat je hier al snel ogen te kort komt! De avondparade, het Corso Illuminé, vindt plaats op 16, 19, 23 en 26 februari vanaf 21.00 uur. Er zijn ook twee dagparades, het Corso Carnavalesque, op 24 en 26 februari vanaf 14.30 uur. Bekijk dit door Carole gemaakte filmpje in 2018 voor een impressie.

Plaatsje veroveren

Zo’n topevenement trekt natuurlijk veel bekijks. Dus wil je het Carnaval van Nice van dichtbij meemaken, dan raden we je absoluut aan om of zit- of staplaatsen te reserveren in de daarvoor gereserveerde zones rond en op Place Masséna. Tarieven variëren van €5 tot €26, of €40 voor een forfait voor beide optochten. Onze tip: wil je echt interactie met de bloemenmeisjes en straatartiesten, kies dan voor een staplaats, dan ben je flexibeler.

Carnaval in Nice

Leuk detail: kom je verkleed (en dan niet op z’n Nederlands met boerenkiel en/of pruik maar helemaal van top tot teen gekostumeerd) dan heb je gratis toegang tot de zone voor staplaatsen!

Nice carnaval danseres

Lokale carnavalslekkernij: les bugnes

En als je er dan toch bent, proef dan vooral de speciale carnavalssnack die je tijdens Carnaval bij veel bakkers in Nice kunt krijgen: les bugnes (in een iets plattere vorm ook wel les ganses genoemd). Een beignet die doet denken aan onze oliebol, maar dankzij de knapperige buitenkant en een vleugje oranjebloesem door het deeg een heerlijke eigen smaak heeft. Mmmm!

Meer informatie over het Carnaval en over Nice op de site van het Office du Tourisme de Nice.

Bugnes - Carnaval- Nice

Tekst: Josee Schouten  Beeld: Batailles de Fleurs @OTCN Alexandre Chaillan en E.Belin, Corso Illuminé OTCN-J.Kelagoplan, Grosses Tetes ©OTCN Alexandre Chaillan, Bugnes CC/Błazej Pieczynski, CC/Arnaud Garppy (danseres).

LEES OOK:
Hippe hotels in Nice
9x lekker eten in de stad
Shoppen: wat zijn de leuke straatjes in Nice?
8 leukste dingen om te doen in Nice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *