frankrijk.nl

15 gekke cijfers uit Frankrijk

Frankrijk heeft niet alleen een indrukwekkend groot oppervlakte, het is ook een land van grote getallen. Kijk maar eens naar deze bizarre cijfers en weetjes!

1. Frankrijk heeft de meeste ambtenaren van Europa: 5 miljoen

Maar… omgerekend naar aantal inwoners valt het weer mee! Frankrijk neemt pas een 6e Europese plaats in wat betreft het aantal ambtenaren per burger (89 per 1000 Fransen). Ver na landen als Noorwegen, Denemarken, en Zweden.

2. Wie alle zalen van het Louvre wil zien, moet 14,5 km afleggen

Alle 35.000 werken van het beroemdste museum ter wereld bekijken – ook al is het maar 10 seconden per stuk – kost je 3 volle dagen en 2 nachten.

3. Elk jaar worden er in Frankrijk 10 miljard stokbroden verkocht

Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag, maar een eeuw geleden waren dat nog 3,5 stokbroden per persoon. Negen op de 10 Fransen koopt zijn baguette dagelijks vers.

Franse cijfers stokbroden eten

4. Frankrijk telt meer dan 80 eilanden en dat is nog zonder de overzeese gebieden

De grootste eilanden van ‘La France métropolitaine’ zijn: Corsica, Ile d’Oléron, Belle Île, Ile de Ré en Noirmoutier. Lees ook: de mooiste eilanden van Frankrijk

5. De Fransen hebben gemiddeld 36 vrije dagen ofwel ruim 7 weken vakantie per jaar

Eh oui, dat is best veel vergeleken met de 28 van de Nederlanders… Maar daarmee zijn de Fransen geen uitzondering in Europa: ook de Engelsen, Spanjaarden en Zweden hebben 36 vrije dagen (vakantiedagen + feestdagen), terwijl de Oostenrijkers en Grieken er nog meer hebben. (bron: Toute l’Europe)

6. In de Lozère wonen maar 15 inwoners per km2

Lekker rustig is in de Lozère (Occitanie), het dunbevolkste departement van Frankrijk, direct gevolgd door de Creuse (Limousin/Nouvelle Aquitaine) met 22 inwoners/km2. Zie hier de bevolkingsdichtheid van alle Franse departementen.

7. Het Franse leger heeft 150 postduiven in dienst

Frankrijk heeft als enige Europese land nog postduiven in het leger, ze worden gehouden in het fort van Mont-Valérien, vlak bij Parijs.

8. Frankrijk produceert 1.200 verschillende kazen

Volgens een beroemde uitspraak van De Gaulle waren het er 365: eentje voor elke dag van het jaar. Maar volgens recente schattingen van het nationale zuivelinstituut zijn er zeker 1.200 soorten Franse kaasjes, waaronder 46 Franse AOP-kazen.

rondrijden zonder geldig rijbewijs

9. Minstens 600.000 Franse automobilisten rijden zonder geldig rijbewijs

En dat is een voorzichtig cijfer, sommige bronnen hebben het over 1 miljoen automobilisten. Bovendien gaan 700.000 Franse auto’s onverzekerd de weg op.

10. Frankrijk heeft 35.000 burgemeesters

Ter vergelijking: Nederland heeft nog geen 400 burgemeesters. Overigens is maire zijn in Frankrijk vaak maar een bijbaan. In een dorp met minder dan 3.500 inwoners verdient een burgemeester maximaal 1.600 euro per maand.

burgemeesters cijfers Frankrijk

11. De Franse cinema is springlevend: elk jaar worden er 300 Franse films geproduceerd

In 2018 telden de Franse bioscopen maar liefst 200 miljoen verkochte filmkaartjes. Dat zijn gemiddeld 3,3 bioscoopbezoeken per Fransman (Nederland=2). De grootste Franse filmsuccessen van vorig jaar waren Les Tuches 3La Ch’tite Famille en Le Grand Bain.

12. Frankrijk telt 30.000 rotondes: een curieus wereldrecord

En de meeste van deze ronds-points zijn voorzien van opvallende kunst, lees ook 10 dingen die de Fransen nét even anders doen.

13.  Dat is bijna net zoveel als het aantal kastelen in Frankrijk: daarvan zijn er 40.000

De regio’s met de meeste kastelen zijn Centre-Val de Loire, Ile-de-France en Aquitaine (waar ook de Dordogne onder valt).

14. Met 89 miljoen toeristen in 2018 is Frankrijk nog steeds de eerste toeristische bestemming ter wereld

Interessant gegeven: het aantal Chinese toeristen in Frankrijk (2 miljoen!) is de afgelopen 5 jaar verdubbeld. De grootse groep toeristen komt echter nog steeds uit de VS. Franse topattracties blijven: Disneyland Paris, het Louvre, Versailles en de Eiffeltoren.

15. De gemiddelde huizenprijs in de duurste straat van Parijs is €22.300/m2 ofwel €1 miljoen voor een studio

Deze eer gaat naar Avenue Montaigne, een luxe straat vlak bij de Champs-Elysées, met veel bekende modehuizen. De duurste wijk in Parijs is Saint-Germain-des-Près, waar de gemiddelde woningprijs €13.000/m2 is.

LEES OOK:
10 dingen die de Fransen nét even anders doen
10 opvallende Franse wetten

Copyright frankrijk.nl (1e publicatie in 2017). Beeld: mairie CC/mrjnl, stokbroden CC/Gary Knight

2 reacties op “15 gekke cijfers uit Frankrijk”

  1. solana schreef:

    hoi ik vind het hele leuke weetjes ik wist er geen een terwijl ik uit Frankrijk kom ! geweldig ! hebben jullie er meer over andere landen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *