frankrijk.nl

10 manieren om koffie te bestellen in Frankrijk

Een ‘café au lait’, die drinken de Fransen alleen thuis en wie kortweg om een ‘café’ vraagt, krijgt standaard een espresso… Koffie bestellen in Frankrijk is lastiger dan je denkt. Hoe krijg je precies wat je wilt hebben?

Un café: dit is de gebruikelijkste manier om in Frankrijk koffie te bestellen, maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en bijna altijd is dat een espresso. Je kunt ook zeggen: un café noirun express, un expresso, un café court of un petit noir – allemaal hetzelfde.

Un café double: voor een dubbele dosis vraag je om een ‘un double’, dan krijg je twee keer zoveel koffie van deze sterkte in een groter kopje.

café koffie Parijs

Un café serré: dit is de sterkste koffie die je kunt bestellen in Frankrijk: espresso met de helft van de gewone hoeveelheid water (lijkt op Italiaanse ristretto, al is die nog sterker).

Un allongé of un américain: espresso  aangelengd (=allongé) met heet water. Deze koffie lijkt qua sterkte het meeste op een ‘gewoon’ Hollands kopje koffie. Het kost in principe hetzelfde als een espresso, de goedkoopste koffie op de kaart.

Un café au lait: vraag niet om een café au lait in een café, want die drinken Fransen eigenlijk alleen thuis bij het ontbijt. Het gaat om koffie met veel melk geserveerd in een ontbijtkommetje, zodat je er een croissant of zelfs een heel stuk stokbrood – inclusief boter en jam! – in kunt dopen. Café au lait wordt in sommige delen van Frankrijk ook wel ‘café renversé’ genoemd: onze ‘koffie verkeerd’.

grand crème koffie Parijs

Un café crème: dit is de gangbare manier om in Frankrijk een grote koffie met melk (een ‘latte’) te bestellen. Maar let op, sommige cafés hebben 2 formaten: le petit crème en le grand crème. Als je in toeristische wijken zeker wilt zijn dat je niet express de duurdere grote kop wordt voorgezet, dan kun je specifiek vragen om un petit crème.

Une noisette: als de crème te veel koffie en vooral te veel melk voor je is, dan kun je kiezen voor een noisette. Dat is een koffie in espresso-formaat met wolkje opgestoomde melk erin. En soms krijg je het kannetje warme melk ernaast, zodat je zelf kunt doseren.

noisette koffie Parijs

Un cappuccino: in de grote Franse steden bestaan er correcte versies van de Italiaanse koffievariant met opgeklopte melk. Maar op het Franse platteland krijg je vraagt nog vaak koffie met slagroom als je om cappuccino vraagt… niet echt hetzelfde. En let op: dit is altijd de duurste koffie op de kaart, in Parijs kost een cappuccino al snel 5 euro.

Un déca: alle bovenstaande koffievarianten kun je ook bestellen zonder cafeïne door het afgekorte woord ‘déca’ toe te voegen. Zo vraag je om une noisette déca (espresso zonder cafeïne met melk) bijvoorbeeld of un déca allongé (gewone koffie zonder cafeïne).

Un café filtre: in het groeiende aantal hippe barista-barretjes in Parijs en andere grote Franse steden zie je nieuwe of juist klassieke koffiesoorten terugkomen. Zo is op diverse plekken de gouwe-ouwe filterkoffie weer heel erg in de mode.

filterkoffie Parijs tekst

Parijs duur? Valt soms best mee: zie hier een kaart met alle cafés waar je – aan de toog – een koffie voor €1 kunt drinken!

LEES OOK:
Top 7 kaasplank-missers
13 Franse vooroordelen over Nederlanders
10 manieren om brood te kopen in Frankrijk

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/John Althouse Cohen (café), CC/jenesuispastonpère (opening), CC/Bex Walton (filterkoffie), CC/Unicellular (noisette), CC/Samantha (café)

2 reacties op “10 manieren om koffie te bestellen in Frankrijk”

 1. jdw schreef:

  Ik geniet met volle teugen van jullie site.
  Erg leerzaam👍

  Dank daarvoor!

  Vr.groet, jdw

 2. Jochum schreef:

  Een café au lait wordt ook wel een “renversé” genoemd (als in “koffie verkeerd”) en een café serré een “ristrette”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button