frankrijk.nl

7 must-do tips voor champagne

Wat ons betreft is champagne ALTIJD een goed idee! Dit zijn 7 praktische dingen om te weten als je optimaal wilt genieten van champagne.

Een klassieke champagnemisser op Oudejaarsavond: die mooie fles champagne pas openmaken om middernacht, als je al veel te veel gedronken en gegeten hebt en bijna niets meer proeft. Zonde! Trek die fles – net zoals de Fransen doen – al fijn bij het aperitief open, zodat je er echt van kunt genieten. En knal om twaalf uur ’s nachts met een eenvoudige prosecco, als het allemaal toch niets meer uitmaakt. Let verder ook op puntjes 1, 3, 4 en 5 uit dit lijstje met champagnetips die het hele jaar van toepassing zijn!

1. Champagnefles goed openmaken

We draaien bij het openmaken van een fles champagne uit automatisme al snel aan de kurk, maar dat is een vergissing. Die staat onder druk en wil alle kanten op. Je hebt veel meer controle over de beweging als je niet aan de kurk, maar aan de fles draait. Druk je hand stevig op de kurk en draai de fles er als het ware vanaf. Zo kun je het zachte ‘zuchtje’ vrijlaten, zoals sommeliers doen.  Ploppen is eigenlijk zonde, want daarbij verlies je meestal een plens champagne en verdwijnt er in één klap veel koolzuurgas. Terwijl de champagneboer die mooie belletjes nou juist met zorg in de fles heeft gekregen.

2. Champagne niet te lang in de koelkast bewaren

Sympathiek maar niet handig: een fles champagne maandenlang koud laten liggen voor het geval er plots iets te vieren valt. In de koelkast schommelt de temperatuur voortdurend (deur open, deur dicht) en dat is niet goed voor de smaak. Je kunt champagne dus veel beter in de kelder laten staan. Of onderin je kledingkast zetten, ook prima, en deze pas een dag van te voren in de koeling zetten. Een fles in kortere tijd koud krijgen? Champagne in een schaal met water, ijsklontjes en een flinke schep zout koelt ook heel snel af.

3. Champagneglazen vasthouden bij de voet

Na de koelkast mag de fles best nog een paar minuten in de kamer blijven staan voordat je hem uitschenkt, want 8 tot 10 graden Celsius is meestal de beste temperatuur voor champagne (bij millésimes en prestige cuvées is het anders). Maar erger nog dan te koude champagne is te warme champagne en die krijg je al snel als je een champagneglas met een volle hand om de kelk vasthoudt. Altijd vasthouden bij de steel of de voet dus, dan blijft je glas het langste fris en ‘op temperatuur’.

4. Champagneglazen niet te vol gieten

Om bovenstaande reden is het ook beter om het glas niet te vol te serveren en vaker bijschenken met koele champagne. Meestal houd je daarbij rekening met de ‘spiegel’ van het glas, het punt waar het glas het breedst is. Daar stop je met gieten. Maar bij een smalle flûte is dat minder goed te zien, daar is tot driekwart vullen het beste.

Wat de vorm van champagneglazen betreft: een coupe (glas in halve-maanvorm) is af te raden want daar verdwijnen de belletjes het snelste. Een smalle hoge flûte is ook niet handig, want daar steekt je neus overheen zodat je de champagne niet goed kunt ruiken. De beste keuze is een champagneglas met een tulpvorm (of een klein buikje). Maar als je dat te sjiek-de-friemel vindt, dan is een witte wijnglas een prima alternatief.

5. Borrelhappen die niet werken met champagne

Knoflookolijven en chorizo, dat zijn zo’n beetje de grootste dooddoeners bij een glas champagne. Pittige (pepers), overheersende (knoflook) en ook zuren smaken (augurkjes) zijn slechte combinaties met champagne. Maar verder past er opvallend veel bij deze drank, vooral zoute en vette dingen. Champagne ‘snijdt’ namelijk op een frisse en scherpe manier door vette en zouten smaken heen. Bitterballen en friet passen bijvoorbeeld prima bij champagne.

6. Champagne aan tafel

Er zijn enorm veel lekkere combinaties te maken van eten met champagne, daarom is het eigenlijk zonde dat we de drank hoofdzakelijk voor de borrel bewaren. Bij een voorgerecht kun je er met extra aandacht van genieten (bij zeevruchten bijv.!) en eigenlijk is champagne met alle gangen wel goed te combineren. Zo gaan sommige champagnes perfect samen met een stuk tonijn, kaas of zelfs een gebakken biefstukje.

7. Een lepeltje in de hals voor de bubbels?

Een bekende tip van grootmoeder: hang een zilveren theelepeltje in de hals van een geopende champagnefles en de belletjes blijven in de fles. Helaas, dit is onzin. Wat wel werkt is een goede champagnestopper, maar veel hangt af van hoeveel champagne er nog in de fles zit. Als er alleen een bodempje champagne over is, dan verdwijnen de belletjes alsnog. Maar een halfvolle champagnefles kun je met een stopper gerust een dag in de koelkast laten staan. Of je dat wilt is overigens een tweede… Een champagne-ontbijtje is natuurlijk ook een mooie oplossing voor een fles die niet opging! ;- )

Met dank aan Clara de Nijs van Cotidie, Nederlands importeur van uitstekende champagnes van kleine huizen. 

Tekst: Nicky Bouwmeester Afbeeldingen: Gipphy.com Foto linksboven: CC/Tristan Gassert-UPL

LEES OOK:
Wijnbluffen tegen een Fransman!
Champagne goed voor je geheugen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button