frankrijk.nl

Naar de sneeuw? Check dit winterlijstje

Aanstaande zaterdag wordt er grote drukte verwacht op de snelwegen richting de Franse Alpen. Hier een aantal tips voor een voorspoedige reis en weetjes om rekening mee te houden.

Wintersport vakantie file

De drukte wordt dit weekend vooral verwacht op de A6 richting Lyon en op het traject Chambèry – Albertville – Bourg Saint Maurice. Wil je onderweg op de hoogte blijven van de verkeerssituatie stem dan af om Autoroute FM (frequentie 107.7), met elke 15 minuten een update van de situatie op de Franse wegen. Heb je een tolbadge, dan win je tijd bij de péage, omdat je kunt doorrijden bij de speciale tolpoortjes. Besluit je om om een alternatieve route te nemen, kijk dan voor suggesties op de website Bison Futé.  Houd er wel rekening mee dat er sinds dit jaar de maximumsnelheid op provinciale wegen is verlaagd naar maximaal 80 km/uur!

Charmante tussenstophotels boven Lyon

Je HOEFT natuurlijk niet op 1 dag naar je skibestemming te reizen. Voor ons is de reis naar de Franse Alpen altijd een goeie reden om te overnachten in een van deze oer-Franse adresjes, langs de autoroute in Bourgogne en richting Lyon. Wil je zo dicht mogelijk bij de autoroute logeren, check dan deze hotels op minder dan 10 kilometer van de snelweg.

Verkeersboetes om te vermijden

In Frankrijk zijn een aantal nieuwe verkeersboetes ingevoerd die op zijn zachtst gezegd nogal bijzonder zijn. Zo riskeer je tegenwoordig een boete van €135 als je je auto langs de kant van de weg zet om even te bellen of een berichtje te beantwoorden! Het is wel toegestaan om mobiel te bellen als de auto op een gemarkeerde parkeerplaats langs de weg staat.

En natuurlijk ook: geen autogordel dragen (€135), harder rijden dan toegestaan (tot 20 km/uur te hard €68/€135)*, gevaarlijk inhalen (€135) of de doorgetrokken streep overschrijden (€135).

Auto winterproof?

Vanaf 1 november 2021 is het in alle hooggelegen Franse gebieden verplicht om op winterbanden te rijden of om sneeuwkettingen bij je te hebben. Hier wordt winter ’21/’22 al op gecontroleerd, al zullen er dit seizoen nog geen boetes uitgedeeld worden. Zorg verder voor een setje winterspullen in je auto zoals een ijskrabber, sneeuwborstel, ijsdeken voor de voorruit en een warme deken voor bij pech, file of ongevallen. Houdt de slotontdooier bij je handbagage, doe antivries bij je ruitensproeivloeistof en check of je motorolie bestand is tegen de vriestemperaturen.

Check? Bon voyage en bon ski!

Auto huren van Geneve naar skigebied komen

Tekst: Josee Schouten #ad Beeld: linksboven Nathan van Egmond/Unsplash, Josee Schouten (onder), Logis de France (hotel). 

LEES OOK:
De leukste tips voor de Franse wintersportgebieden: eetadressen, activiteiten, evenementen
Hoe werk de Franse skischool?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *