frankrijk.nl

Testje: hoe goed ken jij Frankrijk?

Ach, laat die GPS toch lekker uit volgende jaar. Weer ouderwets reizen met een wegenkaart en gewoon de borden volgen. Want qua Franse topografie zit het wel goed. Toch?

De rit naar je favoriete vakantiestreek kun je dromen. In Parijs voel je je ook aardig thuis. Maar hoe zit het met de rest van Frankrijk? Kun jij je weg vinden op de autoroute als de GPS ineens weigert? Daar gaan we. En niet spieken op de kaart!

1. Je rijdt over de autoroute van Parijs naar Toulouse. Welke stad passeer je halverwege?
a) Poitiers
b) Auxerre
c) Limoges

2. Langs welke plaats in de Bourgogne kom je het eerste als je vanuit het noorden naar het zuiden rijdt?
a) Beaune
b) Dijon
c) Mâcon

3. Welke stad ligt NIET aan de Route du Soleil ?
a) Valence
b) Clermont-Ferrand
c) OrangeFranse autouroutes tolbadge

4. Op de autosnelweg tussen Lille en Parijs kom je vlak langs?
a) Metz
b) Arras
c) Rouen

5. Welke plaats passeer je vlak voor de grens met Spanje?
a) Montpellier
b) Millau
c) Perpignan

6. Als je via Luxemburg Frankrijk binnenrijdt, langs welke stad in de Lorraine kom je dan als eerste?
a) Metz
b) Reims
c) Nancy

7. Welke Zuid-Franse plaats ligt het meest westelijk?
a) Cannes
b) Aix-en-Provence
c) Saint-Tropez

Sainte-Victoire, een uitgestrekt kalksteenmassief

8. Bij welke stad ten zuiden van Parijs kun je via een autoroute afbuigen naar de westkust/Bordeaux?
a) Montauban
b) Bourges
c) Orléans

9. Welke van deze plaatsen ligt het zuidelijkst?
a) Lyon
b) Limoges
c) Grenoble

autorijden Frankrijk

ANTWOORDEN

1C. Halverwege Parijs en Toulouse rijd je vlak langs Limoges, hoofdstad van de vroegere Limousin (nu onderdeel van Nouvelle-Aquitaine). Poitiers ligt westelijker, aan de A10 van Parijs naar Bordeaux. En Auxerre ligt in de Bourgogne.

2B. Vaste Route du Soleil-gangers weten het: Dijon is van deze drie Bourgondische plaatsen de eerste die je tegenkomt langs de autoroute, daarna volgt Beaune en een kleine 100 km zuidelijker ligt Mâcon, waarna het normaal nog een uurtje naar Lyon is.

3B. Clermont-Ferrand ligt in de Auvergne en dus NIET direct langs de Route du Soleil, zoals Valence en Orange. Ter hoogte van Lyon zie je overigens wel borden die de afslag naar Clermont (via Thiers) aangeven.

4B. Na Lille kom je al snel langs de mooie Noord-Franse plaats Arras, die een tussenstop waard is. Rouen ligt westelijker, in Normandië. Metz is een stad in de Lorraine, een stuk naar het oosten.

5C. Perpignan is de laatste grote Franse stad voor de grens als je via Occitanië naar Spanje rijdt. Millau, bekend door het mooie viaduct, ligt 200 km noordelijker. Montpellier ligt op dezelfde hoogte als Toulouse en Nîmes.

Millau viaduct autoroute

6A. Vanuit Luxembourg rijd je als eerste langs Metz, daarna volgt Nancy. Reims ligt een stuk westelijker, in de Champagne.

7B. Wie regelmatig de A8, ofwel ‘La Provençale’, rijdt weet dat Aix-en-Provence het meest westelijk ligt van deze 3 plaatsen. Daarna komt Saint-Tropez, daarna Cannes.

8C. Bij Orléans kunt je afslaan naar de A10, richting Bordeaux, of in zuidelijke richting blijven rijden, naar de Auvergne of het Zuidwesten (Toulouse via de A20).

9C. Moeilijk deze, maar als je dacht dat Grenoble het zuidelijkst ligt dan had je gelijk! Limoges en Lyon liggen beide ongeveer op één lijn, samen met Clermont-Ferrand.

UITSLAG

7-9 antwoorden goed

Laat die GPS maar thuis inderdaad, dit gaat prima. Jij draait je hand niet om voor een paar D-wegen, met een halve blik op een Michelinkaart kom jij waar je wezen moet.

4-6 antwoorden goed

Globaal zit het goed met jouw kennis van de Franse topografie maar toch nog beter opletten volgende autoreis. Zodat je bij geen enkel knooppunt meer in de stress hoeft te zitten als het navigatiesysteem ineens te langzaam is.

0-3 antwoorden goed 

Attentie, werk aan de winkel, jij bent een vakantieganger die blind gaat op z’n GPS en als je niet goed oplet bij het invoeren van je vakantiebestemming dan overkomt jou wat die arme Belgische buschauffeur gebeurde: via Toulouse naar de Franse Alpen rijden…

LEES OOK:
Test je kennis van Parijs!

Beeld: CC/Grahal Churchard (A75), CC/Aaltruibi (Millau), CC/Anja-UNPL (spiegel).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *