frankrijk.nl

Madeleines bakken: trop facile!

Carole bezocht bakkerij À la Cloche in Commercy in de regio Lorraine. Dit is het onbetwiste adres voor de originele madeleines. Je weet wel: die leuke schelpvormige Franse cakejes. Ze gaf haar oren en ogen goed de kost en perfectioneerde thuis meteen haar eigen madeleine-recept. Supermakkelijk!   

Carole passeerde Commercy tijdens haar fietstocht over de Franse Maasfietsroute. Daar MOEST ze haar neus wel achterna om meer te weten te komen over het bakken van de perfecte madeleine. Conclusie: het gaat om de details maar als je dat respecteert dan kan het gewoon niet mis gaan!

a-la-cloche-madeleines-commercy

Recept voor madeleines 

Ingrediënten (voor ca. 18 stuks)

3 eieren
150 gram suiker
geraspte schil van ½ (bio) citroen
sap van ½ (bio) citroen
200 gr gezeefde bloem
8 gr bakpoeder (=half zakje)
100 gr gesmolten boter
50 gr melk

Nodig: bakvorm voor madeleines (een metalen vorm werkt beter dan een siliconenvorm!)

madeleines-recept en dit zijn de ingredienten

Bereiding

– Doe de suiker en eieren in een kom en klopt ze goed door elkaar met een garde.

– Voeg de citroenrasp, het citroensap en ¾ van de melk toe.

– Met het bakpoeder door de bloem en voeg dit mengsel aan het eiermengsel toe. Roer door.

– Voeg daarna de gesmolten (maar niet meer hete) boter toe. En de rest van de melk. Laat het deeg een kwartiertje rusten op de kamertemperatuur.

– Verwarm de oven voor op 240 graden. Schep het mengsel (of beter: spuit het met een spuitzak) in een beboterde madeleinevorm. De echte madeleine moet exact 28 gram wegen! Probeer dat te benaderen.

– Zet de vorm in de oven. De crux voor een goede madeleine is dat de boventemperatuur 221 graden moet zijn en de ondertemperatuur 241 graden. Als je niet apart de temperatuur kunt regelen, zet de bakplaat dan zo laag mogelijk en plaats een lege bakplaat direct boven de bakvorm om de hitte te temperen.

– Bak de madeleines in 7 en een halve minuut goudbruin. Laat een beetje afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.

De madeleines kun je daarna het beste bewaren of vervoeren in een koekblik!

Oorsprong van madeleines?

Grappig feitje over de madeleine is dat deze culinaire specialiteit is ontstaan in de 18e eeuw aan het hof van Stanislas in de Lorraine. Het dankt zijn naam aan de dienstdoende meid in de keuken, Madeleine, die na een mislukte taart het banket wist te redden met deze cakejes die haar moeder thuis altijd bakte.

madeleine-homemade-door-carolegoelitz

Tekst en beeld: Carole Goelitz Hoofdbeeld/ CC/Karen Booth

LEES OOK:
Perfecte crêpes, het recept van Carole
Clafoutis, lekker makkelijk
Mmmm, moelleux au chocolat

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *