frankrijk.nl

Domrémy, beroemd dorpje in de Lorraine

Piepklein is het, een dorp met maar 120 inwoners. Toch kent elke Franse scholier Domrémy-la-Pucelle, de geboorteplaats van Jeanne d’Arc. En het lijkt wel een wonder: haar ouderlijk huis staat 6 eeuwen later nog altijd fier overeind. Je mag er zelfs naar binnen.

Alle Franse kinderen leren het op school: Jeanne d’Arc werd geboren in de Lorraine. In Domrémy-la-Pucelle, een klein dorpje in de Maasvallei, waar Jeanne schapen hoedde op de oevers van de rivier. Het maison natale van de Franse volksheldin is te bezoeken: een sprookjesachtig wit huisje met een scheef dak; net zo eenvoudig als het boerenmeisje dat 600 jaar geleden een harnas aantrok om de Engelsen te verjagen.

Domremy geboortehuis Jeanne d'Arc Vogezen, Lorraine

In dit prachtige dronefilmpje is te zien hoe mooi het dorp gelegen is, tussen weideland en bossen.

Idyllische plek in de Franse Maasvallei

Behalve het geboortehuis zelf (met 4 kamers, waaronder de slaapkamer van Jeanne) is er ook een klein Jeanne d’Arc-museum te bezoeken. En na een rondwandeling door het charmante plattelandsdorp kun je doorlopen of fietsen (2 km) naar de indrukwekkende 19e-eeuwse basiliek van Bois-Chenu, gebouwd op de plek waar de 13-jarige Jeanne voor het eerst stemmen hoorde. Josee en Carole bezochten het imposante gebouw, dat letterlijk bol staat van de schilderingen en beelden van Frankrijk’s beroemdste heldin. Ook is dit een populaire bedevaartsplaats voor Benedictijner monniken. Domremy-la-pucelle-basilique

Meer moois in de westelijke Vogezen

In de buurt van Domrémy-la-Pucelle is er nog een andere plek met historische lading: het Gallo-Romeinse amfitheater bij het dorp Grand. Daar ligt een van de grootste nog gave Romeinse mozaïekvloeren van Europa. Ook leuk is het middeleeuwse stadje Neufchâteau (foto onder), op een half uur van Domrémy, met heel aardige slenterstraten, winkels en terrassen.

Zowel Domrémy-la-Pucelle als Neufchâteau liggen op de Maasfietsroute, een fietstraject van Hoek van Holland naar Langres langs de stroom van de Maas. Josee en Carole maakten de tocht over het Franse deel en hier lees je meer over hun fietservaring.

Neufchateau -Vogezen

Meer informatie over de Lorraine: www.tourisme-lorraine.fr

Tekst: Josee Schouten/Nicky Bouwmeester  Beeld: Josee Schouten/Carole Goelitz filmpje: OT Lorraine

LEES OOK:
Dorpen en steden langs de het Franse deel van de Maasfietsroute
Nancy & Metz, fijne tussenstop-steden
Verdun & de WOI-herdenkingsplekken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.