frankrijk.nl

De beste Franse restaurants ter wereld: La Liste 2019

La Liste 2019, een lijst met de 1000 beste restaurants ter wereld, is bekend. Voor deze selectie worden de beoordelingen van meer dan 620 culinaire gidsen en websites bij elkaar ‘opgeteld’. En op de eerste plaats staan dit jaar maar liefst twee Franse chefs.

In de top 20 van La Liste 2018 staan 5 restaurants in Frankrijk:

Guy Savoy (Parijs) & Eric Ripert (New York) – 99.75 punten/1e plaats

Al voor de derde keer een eerste plaats voor het restaurant van Guy Savoy, de gelauwerde Franse chef-kok die al vanaf zijn 17e in het vak zit. Het beroemde restaurant (waar filmsterren en politici komen) bevindt zich in de Monnaie de Paris, een monument aan de rand van de Seine. Bekendste gerechten van de chef zijn onder meer artisjokkensoep met truffel en huîtres en nage glacée (oesters in een koude bouillon). Dit jaar deel Guy Savoy de ereplek met landgenoot Eric Ripert, en zijn driesterrenrestaurant Le Bernadin in New York

5 beste Franse restaurants ter wereld

Alain Ducasse Plaza Athenée (Parijs) – 99,5 punten/gedeelde 2e plaats

Alain Ducasse deelt de 2e plaats op La Liste met het restaurant van de Spaanse chef Martin Berasategui en de Japanner Tadayoshi Matsukawa. Een paar jaar geleden haalde Ducasse bijna al het rode vlees van de kaart van het luxe hotel Plaza Athenée, vlak bij de Champs-Elysées. Het kost hem kennelijk geen enkele punt, want de sterrenchef (meer dan 30 Michelin-sterren in totaal) staat wederom in de top 5 van La Liste.

drie sterren Michelin restaurant Plaza Athenee Ducasse

L’Arpège (Parijs) – 99,25 punten/gedeelde 3e plaats

Een Franse chef die al veel langer laat zien dat vlees zijn hoofdrol verliest in de Franse gastronomie is Alain Passard. In zijn restaurant L’Arpège in Parijs kun je al sinds eind jaren 80 menu’s eten met enkel groentes, op de meest sublieme wijze bereid en tegenwoordig van driesterrenniveau. Passard heeft dan ook zijn eigen moestuinen buiten de stad, waar groente ronduit vertroeteld wordt. Reken ruim €300 voor een 11-gangen menu met bietjes, radijs en maïs!

Arpege sterrenrestaurant Parijs

La Vague d’Or (Saint-Tropez) – 99 punten

La Vague d’Or is sinds 2013 in handen van de jongste Franse chef-kok met 3 Michelin-sterren: Arnaud Donckele (1977). Dit grote kooktalent is een ware kunstenaar als het gaat om creëren van nieuwe smaken met producten uit de Provence. Zijn restaurant – onderdeel van luxehotel La Résidence de la Pinède – is bovendien een romantische plek met uitzicht op zee in het mondaine Saint-Tropez.

Saint-Tropez La Vague d'Or toprestaurant

Auberge du Vieux Puits (Aude) – 99 punten

Geweldig: de 15e plaats van de wereldwijde top 1000 is voor een hotel-restaurant dat verdwaald lijkt op het platteland van de Languedoc-Roussillon, naast een minuscuul dorpje in de Corbières. Ook de naam – ‘Herberg van de oude put’ – klinkt misleidend eenvoudig, want wat driesterrenchef Gilles Goujon op tafel tovert is ronduit fascinerend. Met menu’s vanaf €110 is dit bovendien een van de goedkoopste driesterrenrestaurants van Frankrijk!

5 beste Franse restaurants ter wereld

Over de Top 1000 van La Liste

La Liste is een initiatief uit 2015 van de Franse diplomaat Philippe Faure, tevens president van Atout France, de door de Franse overheid gefinancierde organisatie voor toerisme. La Liste vergelijkt 620 internationale gastronomische gidsen en recensie-websites als Tripadvisor. Er staan dit jaar 16.000 restaurants uit 180 landen op de lijst, de meeste uit Japan (148 restaurants van de 1000), daarna China (143) en daarna Frankrijk (116). Er staan dit jaar 20 Nederlandse restaurants op de toplijst. De hoogste plek (23) is voor restaurant Inter Scaldes in Kruiningen en Jonnie Boer staat met De Librije, ook in de top50.

Tekst: Nicky Bouwmeester en Josee Schouten Openingsbeeld: Guy Savoy – Beeld copyright: Guy Savoy, Plaza Athenée, l’Arpège, Auberge du Vieux Puits, L’Ambroisie,

LEES OOK:
De allerduurste hotelkamers van Parijs

Jonge chef-kok kookt op topniveau in Franse Alpen

Reacties zijn gesloten.

Button