frankrijk.nl

Kerst in Parijs: 8 tips voor deze winter

Parijs is een feestje in de winter, met alle kerstverlichting en de geur van geroosterde kastanjes op straat! Voor wie besluit tijdens de kerstvakantie een korte stedentrip in te lassen: dit zijn de leukste dingen om te doen in Parijs deze winter.

1. Kerstetalages en feestverlichting

Winkelen is deze tijd van het jaar extra feestelijk in Parijs, als alle winkelstraten mooie verlichting en kerstversieringen hebben. Saint-Honoré en Place Vendôme hebben vaak de mooiste lichtjes, maar ook boulevard Haussmann is bijzonder dit jaar. Voor warenhuis Printemps kun je de kleuren van de lichtjes in jouw buurt zelf regelen via een app op je smartphone! Sowieso zijn de kerstdecoraties van de 2 bekende warenhuizen op deze boulevard de moeite waard, met bewegende etalages en gigantische kerstbomen onder de koepels van de winkels.

Kerst Parijs shopping kerstetalages Printemps 2016

2. Hippe winterse dakterrassen

Boven op Galeries Lafayette kun je bovendien een glas champagne drinken op een spectaculair dakterras: de Ice Cube Bar. Je zit er onder een  verwarmde ‘glazen iglo’ met uitzicht op de Eiffeltoren. En boven op warenhuis Le BHV/Marais heeft het hippe dakterras Le Perchoir Marais een Scandinavisch winterkleedje gekregen en het is elke zaterdagavond van december geopend.

Lees ook: de mooiste schaatsbaan van Parijs is weer open

dakterras Parijs iglo winter

3. Kerstmarkten in Parijs

De commerciële en luidruchtige kerstmarkt van de Champs-Elysées was afgeschaft, maar dit jaar is hij terug in 2 kleinere en mooiere versies: in het park van de Tuilerieën en voor het Hôtel de Ville. Ook de kerstmarkt van Saint-Germain-des-Près of de kleine Elzasser kerstmarkt voor het Gare de l’Est zijn gezellig. Onder de Eiffeltoren heb je bovendien het Village de Noël, met diverse kramen én een schaatsbaan, en dit jaar is er ook een kerstmarkt op de kade van de Seine, met uitzicht op de Notre-Dame. En dan kun je meteen even binnenlopen in de beroemde kathedraal, die een mooie kerststal met Provençaalse santons heeft. Zie hier de data van de kerstmarkten in Parijs

kerstmarkt voor het Hôtel de Ville kerstmarkt voor het Hôtel de Ville tot 6 januari (CC/Marie de Paris)

4. Topexposities voor kunstliefhebbers

Deze winter weet je bijna niet waar je moet beginnen in Parijs, zoveel verschillende tentoonstellingen zijn er. Komt ie: in het Musée du Luxembourg loopt tot eind januari een tentoonstelling met werk van Alphonse Mucha, bekend om zijn art-nouveau-affichesIn het Grand Palais is een grote expositie over Michael Jackson, die een inspiratiebron was voor moderne kunstenaars als Andy Warhol. Ook is er een expositie met het werk van Giacometti in het Musée Maillol, vlak bij de Bon Marché. En in het Maison européenne de la Photographie kun je het werk van de inmiddels beroemde Franse straatkunstenaar JR bekijken. Terwijl het prachtige Fondation Louis Vuitton, aan de rand van de stad, twee tentoonstellingen over 20e-eeuwse schilders Jean-Michel Basquiat en Egon Schiele in huis heeft.

Kijk hier voor speciale LOUVRE skip-the-line-tickets voor de kerstvakantie!

expositie Mucha en Michale Jackson in Parijs

5. Franse chocolademelk drinken

In Parijs vind je in veel cafés ouderwetse chocolat chaud. Die worden met gesmolten pure chocolade gemaakt en zijn daardoor daardoor heel dik en smaakvol. Die van theesalon Angélina is het beroemdste maar de wachtrijen op Rue de Rivoli zijn soms wel erg lang… hier een paar goede alternatieven!

6. Verlichte dieren in de Jardin des Plantes

Jardin des Plantes, aan de rand van het Quartier Latin, is een van de mooiste en oudste parken van Parijs. Deze winter is er voor het eerst een lichtfestival: in een deel van het park staan metershoge lampionnen in de vorm van uitgestorven of bedreigde dieren. Heel erg mooi! Elke dag van 18.00 tot 23.00 uur (laatste toegang om 22.00 uur). Entree €12-€15. Meer info

ijsbeer lichtfest Jardin des PLantes

7. Romantische winkelpassages

Beschut tegen weer en wind is het in de winter fijn winkelen in de nostalgische passages uit de 19e eeuw. Onze favoriet: Galerie Vivienne, met een leuke bistro en een wijnbar bij de ingang. En de galerijen rond het Palais-Royal – daar vlakbij – zijn ook prachtig, met een leuke speelgoedwinkel (vol muziekdozen).

passage galerie viviennne parijs winkelen

8. Schaatsen in het Grand Palais

Stel je voor: schaatsen onder het gigantische glazen en stalen koepeldak van het monumentale Grand Palais… Deze winter kan het weer, iedere dag van 16 december tot 9 januari. Het is zelfs een van de grootste schaatsbanen ter wereld, met een oppervlakte van maar liefst 2.700 m2! ’s Avonds gaan de lichten aan en draaien er DJ’s, zodat de ijsbaan verandert in een grote ijsdisco.

grand-apalis-paris-schaatsen

LEES OOK:
Oud & Nieuw in Parijs: goed idee?
15 authentieke bistro’s in Parijs
Wat doen de Fransen met kerst?
8 hippe wijnbars in Parijs
Met kids naar het Louvre: 10 handige tips

Foto: Ice Cube Bar CC/galeries Lafayette, kerstvitrine CC/NickyB,, CC/Alice bij Charlotte d’Isle (chocolademelk), straatje CC/Nicola Renac, Soldes CC/Office du Toursime Paris Amélie Dupont, Notre Dame CC/Twgia 269-Femen, MNHN/Jardin des Plantes (foto dieren/lampionnen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *