frankrijk.nl

Ongewoon Parijs: 5 verborgen wijken

Ook voor kenners blijft Parijs charmante verrassingen houden. Fotograaf Ferry van der Vliet neemt je in zijn nieuwe reisgids mee naar onbekende bezienswaardigheden in de Lichtstad. Zoals deze 5 opvallend rustieke wijken!

1. La Campagne à Paris (20e arron.)

Dit charmante volksbuurtje in de buurt van de Porte Bagnolet is totaal geïsoleerd van de rest van de stad. Het gaat om drie straten op een kleine heuvel: Rue Paul Strauss, Rue Jules Siegfried en Rue Irénée Blanc.

Onbekend Parijs wijk Campagne à Paris

Eind 19e eeuw waren hier verlaten krijtgroeven, maar die zijn weer gevuld met grond die vrijkwam voor de bouw van de metro. De 92 huisjes met prachtige luifels zijn allemaal anders, omdat ze zijn ontworpen door verschillende architecten.

Onbekend Parijs wijk Campagne à Paris


2. Passy en Auteuil (16e arron.)

Vanuit het metrostation Passy heb je een prachtig uitzicht over de Seine en de bovengrondse stations van metrolijn 6. Precies zoals in de film Last Tango in Paris, die begin jaren 70 is opgenomen in deze buurt.

Onbekend Parijs wijk Passy

In deze wijk kun je je vergapen aan mooie herenhuizen, zoals die waar Rousseau en Balzac gewoond hebben. In buurwijk Auteuil, ook al zo chic, loop je in de sporen van architecten Le Corbusier en Mallet-Stevens.

Onbekend Parijs wijk Passy Auteuil


3. Parc Montsouris & Cité Universitaire (14e arron.)

Enkele minuten verwijderd van de drukte van Montparnasse ligt het tweede grootste park van Parijs: Parc Montsouris. Aangelegd in de tijd van Haussmann en een van de best bewaarde geheimen van de stad.

Onbekend Parijs wijk Montsouris

Die betovering strekt zich uit tot de omliggende straten, impasses en villa’s. Je treft er kleine straatjes met prachtige woningen begroeid met wilde wingerds, blauwe regen en kamperfoelie. In deze wijk bevinden zich de artiestenateliers uit de jaren dertig, tegenwoordig het domein van de welgestelde Parijzenaren.

Onbekend Parijs wijk Montsouris


4. La Butte-aux-Cailles (13e arron.)

La Butte-aux-Cailles, gelegen op een 63 meter hoge heuvel in het zuiden van Parijs , is echt een plek voor insiders. Ook in deze arbeiderswijk heerst een plattelandssfeertje en de scheef geplaveide stegen en lage huisjes voeren een verbitterde strijd tegen de lelijke betonnen torenflats van de buurwijken.

Onbekend Parijs wijk Butte-aux-Cailles
Het contrast tussen beide is frappant: heden en verleden komen samen in Butte-aux-Cailles. In deze volksbuurt leven tegenwoordig veel jonge mensen, zo kun je zien aan de verschillende volkstuintjes en bijzondere street-art.

Onbekend Parijs wijk Butte-aux-Cailles


5. Bercy aan de Seine (12e arron.)

Parc de Bercy, net ten oosten van het Gare de Lyon, heeft al een leven van honderden jaren achter de rug. Je vindt in dit ruime park nog steeds sporen van de hier eens zo bloeiende wijnhandel. Zoals een wijngaard met 350 wijnstokken. Tussen de eeuwenoude kastanjes en platanen van het park zijn grootse waterpartijen aangelegd en negen thematische tuinen.

Onbekend Parijs wijk Bercy

Drie loopbruggen brengen je vanuit het park naar de cour Saint-Émilion, met de gerestaureerde wijnpakhuizen van Bercy. Rond deze geplaveide binnenplaats (waarin de treinrails nog te zien zijn) zitten veel leuke winkeltjes, een wijnbar en restaurants met gezellige terrassen.

Onbekend Parijs park Bercy


Deze en andere wijken zijn beschreven in Ongewoon Parijs van fotograaf Ferry van der Vliet. In deze mooie en informatieve reisgids toont Ferry de minder bekende delen van de Lichtstad. Met foto’s die meteen zin geven om een volgend stedentripje Parijs te boeken! Nu in de boekwinkels en via bol.com, €19,95.

Cover en impressie Ongewoon Parijs

LEES OOK:
Onze favoriete hotels in Parijs
4 mythische begraafplaatsen in Parijs

Tekst: Ferry van de Vliet/Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Ferry van de Vliet & Edicola uitgevers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *