frankrijk.nl

Zelf tarte tatin maken!

Tarte tatin is misschien wel de ultieme klassieker uit de Franse keuken. Wie kent deze omgekeerde appeltaart niet? Eigenlijk is deze taart heel eenvoudig om te maken. Je moet alleen even oefenen met de karamel.

‘Mislukte’ appeltaart

De tarte tatin is naar verluidt per ongeluk ‘uitgevonden’ in 1889 door de zussen Stéphanie en Caroline Tatin, in het dorpje Lamotte-Beuvron. Het Hôtel Tatin, waar zij werkten bestaat nog steeds en is tegenwoordig een klein culinair bedevaartsoord. Deze klassieke Franse taart wilde ik echt eens zelf maken. Ik bof met een mooie tarte tatin-pan die er speciaal voor gemaakt is. Toen ik de taart uit de oven haalde, dacht ik dat-ie mislukt was. (De ‘mislukte’ appeltaart mislukt, kan niet waar zijn…) Het deeg had zich helemaal naar de appelpartjes gevormd, maar toen ik ‘m omdraaide, zag de tatin er top uit!

Ingrediënten (8-10 pers.):

4 friszure appels (ik had Elstar)
200 gr suiker
150 gr roomboter, op kamertemperatuur
snufje zout
1 ei
150 gr bloem
tarte tatin-bakvorm of taartvorm

tarte tatin recept

Bereiding:

– Klopt 100 gram boter met 50 gram suiker en een snufje zout zacht in een kom of keukenmachine.

– Breek het ei erboven en meng erdoor. Voeg de bloem er beetje bij beetje een toe.

– Kneed deze ingrediënten tot een mooie deegbal en leg die in huishoudfolie minimaal 30 minuten in de koelkast.

– Vet de taartvorm in en verwarm de oven voor op 180 graden.

– Snijd de appels in kwarten, schil ze en verwijder het klokhuis.

Karamel maken doe je zo:

– Maak nu de karamel – op zich niet moeilijk, maar even een aandachtspuntje als dat je nog niet eerder gedaan hebt. Blijf vooral bij de pan en heb geduld, dan komt het goed.

– Neem een steelpan. Doe hierin 150 gr suiker en 40 ml water – draai een rondje met de steel zodat het water zich vermengd met de suiker. Leg de overgebleven 50 gr boter vast klaar.

– Zet de steelpan met suiker op een laag vuurtje. Blijf roeren (zodat de suiker oplost in het water) tot het geheel gaat koken. Zodra het suiker-water-mengsel kookt, roer je niet meer, ook al denk je dat het niet goed gaat.

– Het suikerwater gaat lekker borrelen en na een paar minuten (ik vond dat best lang duren) begon het licht te kleuren. Als het aan de ene kant van de pan wat sneller bruin kleurt dan aan de andere kant, rol je de pan zachtjes rond aan de steel. Dan vermengt alles zich mooi.

De truc van karamel is de juiste kleur: te lichtbruin = nog geen smaak, te donkerbruin = bitter en niet lekker. Dat is even oefenen en op je gevoel afgaan.

– Als jij denkt dat de karamel de juiste kleur heeft, haal je de pan van het vuur. Wacht een paar seconden en voeg dan de klont boter toe. Die wordt snel opgenomen en dat kan even flink pruttelen.

– Tadaa, je karamel is klaar. Giet ‘m meteen in de ingevette taartvorm en leg ook meteen de appelpartjes erop.

– Haal het deeg uit de koelkast. Leg het deeg tussen twee vellen vershoudfolie en rol het uit tot een plak die past over de taartvorm. Bekleed de vorm op het deeg.

– Bak de taart in circa 25 minuten goudbruin en laat ‘m in de vorm afkoelen.

– Neem een bord, leg dat op de vorm en keer ze samen om. Lauwwarm serveren met een lepel crème fraîche of een bolletje vanilleijs.

LEES OOK:
Meer dan 60 Franse recepten!

Tekst & beeld: Irene de Waal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *