frankrijk.nl

8 onbekende Franse kazen

Heb jij deze Franse kaasjes al eens geproefd? We kwamen ze tegen in het geweldige nieuwe boek ‘Kaaskenner word je zo’. Dit naslagwerk is het perfecte klaas&kerstcadeau voor kaasfanaten zoals wij!

De Franse journalist Tristan Secard houdt wel van een kaasje!.Zoveel zelfs, dat hij zich 6 jaar geleden liet omscholen tot kaasboer. Samen met zijn tweelingbroer begon hij een fromagerie in het oude centrum van Lille. De kennis die hij vergaarde, schreef Secard op in een fijn naslagwerk dat sinds kort ook in Nederland te koop is. In dit boek staan beschrijvingen van 420 internationale kazen, waarvan 137 stuks uit Frankrijk. Tussen de brie, comté, camembert en roquefort, kwamen we ook een paar mindere bekende Franse kaasjes tegen. Moet je deze schoonheden zien!

1. Petit grès (Lorraine)

Dit kleine ovale kaasje uit Lotharingen is versierd met een blaadje en heeft een lichtoranje korst. Het voelt kleverig aan en heeft een soepele textuur. De geur van petit grès is bescheiden en de smaak kenmerkt zich door noten van verse melk en gerookt spek, vergezeld door een zuurtje.
Franse kaasjes petit gres

2. Bleu de Gex (Jura)

AOP blauwschimmelkaas met droge, wat poederige korst die al sinds de 18e eeuw uit het Juragebergte komt. De smaak is mild met aroma’s van melk, iets van vanille, specerijen en paddenstoel.
Franse kaasjes Bleu de Gex

3. Gros Lorrain (Lorraine)

Gewassen korstkaas met een sterke smaak, maar ook verfijnde melkachtige en fruitige noten. Deze eeuwenoude kaas uit de Vogezen is nieuw leven ingeblazen door Philippe Marchand, een kaasboer uit Nancy. Hij ontdekte een authentiek recept in een schrift van zijn grootmoeder en bracht de roodschimmelkaas weer op de markt.
Franse kaasjes Gros Lorrain

4. Gaperon d’Auvergne (Auvergne)

Gaperon wordt gemaakt van gestremde melk en karnemelk. Als de wrongel is uitgelekt en gedroogd wordt er peper, knoflook en zout aan toegevoegd. Hoe rijper, des te sterker de smaak.
Franse kaasjes Gaperon

5. Timanoix (Bretagne)

Timanoix is gewassen met walnotenlikeur. De monniken van een abdij in de Morbihan maken deze kaas naar een recept dat nonnen uit de Périgord meenamen naar Bretagne. Qua geur en smaak zijn de walnoten dominant, maar zonder het melkachtige van de kaas te overheersen.
Franse kaasjes Timanoix

6. Soumaintrain (Bourgogne)

Dit 19e-eeuwse kaasje was bijna verdwenen uit de Bourgogne, tot een stel liefhebbers het vanaf 1970 weer uit de vergetelheid rukten. Soumaintrain lijkt sterk op époisses en heeft een ivoor tot okergele korst. Franse kaasjes soumaintrain

7. Tricorne de Picardie (Picardië)

Deze Noord-Franse kaas ontstond door een samenwerking tussen een veehouder, bierbrouwer en een kaasmaker. De tricorne wordt diverse keren per week gewassen in donker bier. Dat geeft de kaas een bittertje. Hij heeft een zanderige korst, smelt in de mond en heeft veel karakter.

8. Mimolette

Frans of Nederlands? De oorsprong van mimolette blijft een strijdpunt. Zeker is dat de Franse minister Colbert de import van Nederlandse mimolette verbood in de 17e eeuw. In die tijd maakten de Nederlanders hun ‘commisiekaas’ oranje. De Franse mimolette onderscheidt zich door een natuurlijke korst (in plaats van paraffine). Vooral de oude (18+ maanden) variant heeft een hazelnootachtige smaak zonder scherp te worden.

mimoeltte Franse kazen


Meer over het boek Kaaskenner word je zo

Je ziet het hierboven al: alle kazen in Kaaskenner word je zo zijn voorzien van prachtige tekeningen! Naast beschrijvingen van de kaassoorten geeft het boek ook veel andere achtergrondinformatie over kaas. Bijvoorbeeld over verschillende Franse koeien- en geitenrassen. Over hoe kazen gemaakt worden. Over waarom melk eigenlijk wit is. Welke schimmels en bacteriën gebruikt worden. Hoe je goede kaasplankjes samenstelt. En wat je het beste kunt drinken bij bekende kaassoorten (blauwe kaas is heerlijk met perensap!). Al met al een prachtig bladerboek en leuk naslagwerk ineen.

Cover 'Kaaskenner word je zo'

PLUS+
– Zeer informatief, mooi vormgegeven boek met fraaie tekeningen, kaartjes en infographics.
– Topcadeau voor familieleden en vrienden die al iets meer van kaas weten en die met aandacht kaasjes selecteren bij de kaasboer of op vakantie in Frankrijk.
– Ook leuk: alle informatie over de vele uitstekende kazen uit andere landen dan Frankrijk, zoals Italië, Spanje, Groot-Brittannië en Nederland (7 stuks).

MIN-
– Geen ludiek werk, zoals de kop doet vermoeden. Dit in tegenstelling tot het veel luchtigere en meer toegankelijke Wijnkenner word je zo, een eerdere editie uit deze serie van uitgeverij Good Cook (lees onze recensie van dat boek!).
– De hoofdstukken over praktische zaken (zoals: hoe kies je een kaas, hoe weet je of ie rijp is, hoe bewaar je ‘m) – hadden om die reden best wat uitgebreider gemogen van ons.

Kaaskenner word je zo, Tristan Sicard, Good Cook, €24,95

Kaaskenner_binnenwerk-NB

LEES OOK:
5 nieuwe boeken voor francofielen

Illustraties: Yannis Varousikos/copyright Good Cook. Tekst: Nicky Bouwmeester & Tristan Sicard/copyright Good Cook. OPeningsbeeld: UNPL/Elisa Michelet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *