frankrijk.nl

Franse salade met eend en sinaasappel

Smakelijk: check. Gezond: check. Niet al te moeilijk: check! Deze fijne salade met eendenborst, witlof, paddestoelen en sinaasappel is een heerlijk Frans recept voor het najaar.

Salade van gemarineerde eendenborst en sinaasappel

Voor 4 personen of 6 personen als voorgerecht – bereidingstijd: circa 45 minuten

Ingrediënten

Eend
2 tamme eendenborsten
1 teentje knoflook
3 el honing
100 ml sojasaus
100 ml olijfolie

Dressing
2 el sojasaus
1 el balsamicoazijn
1 tl sesamolie
2 el fijne basterdsuiker
olijfolie

Salade
2 sinaasappels
1 krop radicchio
2 stronkjes witlof
150 g pied-de-mouton (schapenvoet of gele stekelzwam)
olijfolie

Extra nodig: ovenschaal, aluminiumfolie, keukenpapier

John Gerdsen Kookboek Bon Appetit genieten van de Franse keuken recepten

Bereiding:

Eend
Snijd de vetkant van de eendenborst kruislings circa een halve centimeter in en leg de eendenborsten in een ovenschaal. Pel de knoflook. Verdeel de honing, sojasaus, olijfolie en de knoflook over de eendenborst, bestrooi met versgemalen peper toe en marineer circa 30 minuten. Leg de eendenborst op de vetkant in een lauwwarme koekenpan en bak langzaam in circa 10 minuten om en om krokant. Leg de eend op een bord en dek af met aluminiumfolie. Het vlees moet licht rosé zijn.

Dressing
Meng in een kom alle ingrediënten voor de dressing door elkaar tot de basterdsuiker goed is opgelost. Voeg een scheut olijfolie toe. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Salade
Verwijder de schil van de sinaasappel en snijd de partjes eruit. Knijp het sap van de overgebleven uitgesneden sinaasappel uit boven een kom. Pluk de radicchio. Snijd de witlof in lange repen. Meng de radicchio met de witlof door het sap van de sinaasappel.

Verhit olie in een pan en bak de pied-de-mouton in circa 3 minuten goudbruin. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Serveren
Trancheer de eendenborsten. Leg de radicchiobladeren en rauwe witlof in het midden van borden en verdeel de eendenborsten erover. Garneer met de pied-de-mouton, en de sinaasappelpartjes. Druppel er olijfolie rover. Lepel vlak voor het serveren de dressing erover.

Dit recept komt uit: Bon Appétit, genieten van de Franse keuken, 200 blz, € 24,95, Karakter Uitgevers. Te koop via Bol.com

John Gerdsen is de Frankrijk-kok bij 24Kitchen, en dankzij deze populaire kookzender begeleidt hij menig kookliefhebber via tablet of smartphone naar culinaire hoogstandjes. In zijn kookboek Bon Appétit (2014) staan klassieke Franse gerechten in een modern jasje. 

kookboek John Gerdsen 'Bon appétit'

Recept & beeld: (c) John Gerdsen

LEES OOK:
Madeleines, zo makkelijk te maken
Courgettegratin, heerlijk Frans groentegerecht

2 reacties op “Franse salade met eend en sinaasappel”

  1. AnneMarir schreef:

    Eendenborstfilet, gekruide aardappelschijfjes in eendenvet en ratatouille. Als ik dit eet waan ik me weer in Frankrijk. Neem het ook altijd mee naar huis als ik er ben geweest. En anders vraag ik het aan mijn vriendin om dat te doen als ze weer naar Nederland komt.

  2. Cocky martens schreef:

    Super gerecht ga ik maken,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *