frankrijk.nl

Crème caramel om van te smelten

Crème caramel blijft een Franse dessertklassieker. Een zachte, verleidelijke flan onder een laagje karamel. Makkelijker te maken dan crème brûlée, want je hebt er geen brander voor nodig. Carole vond het recept der recepten.

“Bij oma is alles lekkerder!” Elke moeder wordt blij van dit soort sympathieke uitspraken van de kinderen. Maar Carole werd nieuwsgierig: wat deed haar moeder nou anders? Na navraag in Bretagne kwam het verlossende antwoord. Dus hier het – volgens Carole‘s dochter- allerrrrrbeste recept voor crème caramel!

Crème caramel

Ingrediënten voor 8-10 porties

6 eieren
1 liter volle melk
50 ml water
400 gr suiker (2 keer 200 gr)
1 vanillestokje

Bereiding (ca. 30 minuten + 30 minuten baktijd)

– Verwarm de oven voor op 180°C.

– Doe 200 gram suiker in een pannetje en giet het water eroverheen. Verhit dit mengsel op middelhoog vuur tot de suiker gekarameliseerd is en een mooie, lichtbruine kleur heeft (pas op, niet te donker laten worden!).

– Verwarm tegelijkertijd de melk in een andere pan op middelhoog vuur.  Snijd het vanillestokje in de lengte open en leg het stokje in de melk.

– Zodra de suiker gekarameliseerd is, giet je in ieder bakje een laag van ongeveer 5 mm karamel.

– Haal het vanillestokje uit de melk en schraap het zachte merg uit het stokje. Voeg toe aan de melk en laat nog vijf minuten op het fornuis staan, zodat de vanille goed in de melk kan trekken.

– Klop de eieren met de resterende 200 gr suiker met een mixer tot een luchtig mengsel. Giet dan voorzichtig de melk erbij, terwijl je verder roert.

– Vul de kleine vuurvaste vormpjes met het mengsel. Laat een paar millimeter vrij aan de bovenkant.

– Zet de vormpjes in een diep bakblik met een laag water erin: zo veel water dat het dezelfde hoogte heeft als de crème in de bakjes.

– Bak de crème in 30-35 minuten tot hij stevig is geworden en ligt van kleur begint te veranderen.

– Laat de vormpjes volledig afkoelen (en zet ze evt. nog een tijdje in de koelkast). Stort de crème daarna op bordjes. Serveer koud!

Carole Goelitz Gastblogger

Tekst en foto’s: Vincent Börsch-Supan & Carole Gölitz; Le Creuset 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *