frankrijk.nl

De 5 skidorpen van Les Arcs: welke is het leukste?

Veel skioorden in Frankrijk kennen we onder 1 naam terwijl ze eigenlijk uit meerdere dorpen te bestaan. Neem Les Arcs. Wat zijn de verschilkende dorpen van dit skioord en waar kun je het beste zitten als je met kinderen, vrienden of juist als stel op wintersport gaat?

Les Arcs behoort tot de allerbeste skibestemmingen van Frankrijk. Samen met La Plagne biedt het 425 km aan pistes in het skigebied Paradiski. En er zijn wel 5 dorpen van waar je zo de pistes van Les Arcs kunt betreden. Wat nu de beste locatie is hangt vooral af van het gezelschap waarmee je gaat én het wensenlijstje van je wintersportvakantie:

Arc 1600: kleinste dorp, families met kleine kinderen, rustzoekers en treinreizigers

Arc 1600 Les Arcs

Handig om te weten: de cijfers in de dorpsnamen van Les Arcs geeft telkens de hoogteligging aan van het skiresort. Dit laagste dorp ligt op een al best wel respectabele hoogte van 1600 meter. Hier eindigt de funiculaire – de kabelspoorbaan – van treinstation Bourg-Saint-Maurice. Voor skiërs die de SkiThalys naar de Alpen nemen, is dit het snelst bereikbare skiresort. Arc 1600 is kleinschalig en volledig ski-in/ski-out. Bijzonder ook: de architectuur en geniale inrichting van de eerst gebouwde appartementen en chalets op de berg, ontworpen door Charlotte Perriand (tijdgenoot van architect Le Corbusier) staan op de erfgoedlijst. Dit dorp is ideaal voor families met kleinere kinderen. Vooral nu er een mooie nieuwe Residence is met comfortabele appartementen en diverse luxe faciliteiten, zoals een wasserette, een overdekt verwarmd zwembad, jacuzzi, sauna en hamam. En vorig seizoen kreeg dit kleinste skidorp een enorme boost dankzij de opening van een gloednieuwe, hipperdepip ingerichte Club Med, waar wij uiteraard een kijkje namen.

Arc 1800: bruisend hart, voor vrienden, stellen en families met skiënde kids

Arc 1800 centraal dorp in Les Arcs

Dit dorp ligt in het hart van het skigebied en is ook als grootste skioord van Les Arcs het middelpunt. Hier kun je dus skiënd letterlijk alle kanten op én voor je après-ski kiezen uit chille terrasjes, bars en restaurants. En dat wordt komend seizoen nog leuker met de komst van de immens populaire La Folie Douce OP de piste, net boven het dorpscentrum. Op gelijke hoogte vind je hier ook de nieuwe wijk, die een totaal andere look biedt dan de strakke architectuur van het dorp zelf en dus pal aan de pistes ligt. De appartementen zijn hier een stuk moderner, ruimer en sfeervol ingericht dan die in het dorp, concludeerden wij na ons bezoek van Residence Eden Arc. Fijne extra: de wellnessfaciliteiten. Nadeel: de wijk ligt dus echt wel 200 meter hoger dan het centrum. Dat laatste is wellicht een tikkie onhandig voor pure beginners of families met hele kleine kinderen. Voor hen is er wel een voetgangerslift die deze wijk met het centrum van Arc 1800 verbindt en tevens naar de kinderweide van de skischool linkt.

Peisey Vallandry: chaletdorp, vooral families met kleine en grote kinderen en vriendengroepen

Peisey Vallandry dorp

Is dit nu wel of niet onderdeel van Les Arcs? Want als je de Route Espagnol neemt vanaf Arc 1800 dan ben je zo in het skioord Peisey-Vallandry. Dit skidorp, afgeleid van het lager gelegen en authentieke Peisey-Nancroix is volledig aangesloten op het skigebied van Les Arcs. Bovendien vertrekt hier ook de kabelbaan naar La Plagne. Vallandry is uitgegroeid tot skidorp met bijna louter chalets en luxe chaletstyle appartementen. Strategisch superhandig gelegen op de helling bij de skiliften en de skischool. Ideaal dus voor groepen en families!

Arc 1950: eigentijds, voor alle families, stellen, sfeerzoekers

Arc 1950 dorp in Les Arcs

Dit dorp is de jongste telg van Les Arcs, maar heeft het uiterlijk van een eeuwenoud Savoyaards dorpje. Achter de authentiek getinte gevels en lieflijke ruitjesramen vind je eigentijdse appartementen en prachtige winkels, bars en restaurants. Je kunt gerust zeggen dat dit het chique dorp is van Les Arcs. En het zit goed in elkaar. Het dorp is autovrij, beschikt onder andere over diverse verwarmde buitenzwembaden, outdoor-jacuzzi’s en heeft een waanzinnig mooi wellnescentrum. De accommodaties – hoofdzakelijk appartementen – zijn van 4-sterren niveau en bieden verblijf op logiesbasis of met hotelservices.

Arc 2000: meest sneeuwzeker, voor hardcore skiërs/snowboarders, grote groepen en families

Arc 2000 Les Arcs

Als hoogste skioord bevindt Arc 2000 zich aan de voet van de gletsjer Aiguille Rouge (3226 m). Jarenlang was dit dorp de favoriet bij hardcore skiërs en snowboarders. Bijzonder trouwens, omdat je in de vallei van Arc 2000 ook een uitgebreid beginnersgebied vindt. Maar de blokkendozenstructuur van het skioord had nét niet dat ski-appeal voor minder sportieve wintersporters. Het verlangen naar sneeuwzekere bestemmingen én de bouw van tal van sfeervolle en ruime chalet-appartementen in Arc 2000 Pen zelfs een 5-sterrenhotel heeft voor een ommekeer gezorgd Nu trekt het dorp een veel breder publiek. Vooral bij groepen vrienden en families zijn de grote chaletappartementen favoriet. In verschillende maten, veelal met open haard en door de grootte in capaciteit (appartementen met tot wel 6 slaapkamers) interessant kwa prijs. Bovendien is er een lift naar het sfeervolle Arc 1950 dat direct onder Arc 2000 zit. Win-win dus!

Tekst: Josee Schouten, Beeld: Arc 1950 ©AgenceUropa ©Scalp Arc 1800 ©FredMarchadier OT Les Arcs 

Eén reactie op “De 5 skidorpen van Les Arcs: welke is het leukste?”

  1. Lieve Van Leeuwen schreef:

    Verplaatsing is voor mij een probleem!! Alleen, fysieke klachten,… Voor mij is het om de sneeuw en de sfeer op te snuiven!! Ik ben dol op sneeuw, maar wel al 65!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *