frankrijk.nl

Club Med wintersport: duur of niet?

Josee genoot vorig seizoen voor het eerst van een Club Med wintervakantie. Een all-inclusive concept dat al snel in de categorie (te) duur wordt gestopt. Maar is dat wel zo? We zochten het uit.

Eind november 2018 zat ik in Val Thorens Sensations, het hotel van Club Med. Voor de eerste keer in de winter; ik ken Club Med van diverse zomervakanties en vind het geweldig maar dacht er überhaupt niet aan om dit ook voor een skivakantie te overwegen.  Want Club Med staat voor een all-inclusive formule van volpension + skipas + skiles + alle drankjes gratis. Plus ’s avonds entertainment in de vorm van een band, DJ of de shows die worden opgevoerd door het personeel van de Club.

Club Med Val Thorens Sensations

Kijk, en als nuchtere Hollandse denk ik dan meteen: ik kan al skiën dus die skiles heb ik niet nodig. En ik ben blij als ik na het diner naar bed mag want dan vallen mijn ogen dicht. Dat is ook de reden dat ik eigenlijk nooit heb overwogen om mijn wintervakantie in een Club Med resort* door te brengen.

Josee bij Club Med Val Thorens

Mijn 4 daags verblijf in Val Thorens werd één feelgood feestje. Heerlijk geskied en genoten van het superieure eten (ontbijt, lunch én diner), het gemak van alles onder één dak te hebben, het zonder (geld)zorgen mojito’s aan de bar bestellen na het skiën en al die leuke ontmoetingen met Engelsen, Belgen, Fransen én andere Nederlanders. En heb me netjes ingeschreven voor de skiles (als het er dan toch in zit..)

Eten inbegrepen bij Club Med

Omdat ik het skigebied van Val Thorens niet kende werd dat een pure ontdekkingstocht, zonder ook maar één keer de skipistekaart erbij te hoeven halen. Hoe fijn, als je gewoon achter een skileraar aan kunt skiën (en hij had de vaart er in) en toch af en toe een tip te krijgen van hoe mijn techniek nog iets aan te scherpen.

Club Med Carole op de piste

Een ontdekking dus, maar ik bleef maar tegen die prijs aanhikken. Vele gasten die wij spraken bleken echte CM-addicts en tijdens die gezellige momenten in de bar bleven ze mij zeggen dat ik ongelijk had: het is niet duurder dan wanneer je een hotel boekt en dan nog je skipas, skiles, eten en drinken moet afrekenen.

Club Med addicts

Wat kost dat wel niet allemaal?

Geïntrigeerd door die uitspraak ging ik op onderzoek uit. Als maatstaf nam ik een wintersportvakantie van een week van 20 tot 27 januari 2019. Ik ging diverse vergelijkingen aan: met een 5 sterrenhotel, een viersterrenhotel en een chalet-appartement, alle in Val Thorens.

Allereerst de extra kosten die je hebt als je een hotel boekt op basis van logies/ontbijt:

Skipas Les 3 Vallées 6 dgn / €306 p.p. €618
Skiles ESF 5 dagen / €285 p.p. €570
Lunch piste 7 dgn x €25 p.p. * €350
Diner 7 dagen x €42 p.p. ** €588
6x après-ski+ 2x bar ’s avonds totaal €125 pp*** €250
Totaal €2.376

* Voor de lunch heb ik mij gebaseerd op de going rates van echt geen uitgebreide lunch in een pisterestaurant: een pasta, cheeseburger of sandwich met frites + drankje en koffie.

** Voor het diner heb ik het gemiddelde genomen van wat je kwijt zou zijn aan een avond in een goed restaurant (zoals het nieuwe Il Gusto en Les Explorateurs in Val Thorens), een avond in een pizzeria, een avondje fondue etc.

*** Voor de après-ski ben ik uitgegaan van 2 drankjes tijdens 6 dagen après-ski (en dat kan ook een kop warme chocolademelk zijn met taartje na het skiën) en 2x uitgaan in een bar.

Carole bij Club Med Val Thorens

Tel ik dit op bij de actuele goedkoopste kamerprijzen van een 5-sterrenhotel dat ook alles in huis heeft, zoals Altapura (€3038 clubkamer) dan kom ik op een totaalbedrag voor 2 personen van € 5.414. De totaalprijs bij verblijf in een 4-sterrenhotel, zoals het trendy Fahrenheit (kleinste kamer €1.974) kom ik op €4.350. Ik ga nog een stapje verder. Stel dat ik ervoor kies om in een chaletappartement te gaan zitten (vb appartement max 4pers. Kashmir €1757) en ik ga thuis ontbijten, wel alle dagen op de piste lunchen en 4 x buiten de deur eten (ca € 120 boodschappen) dan kom ik op € 4.077. De prijs voor een week all-inclusive in het Club Med resort Val Thorens Sensations (4 sterren) van 20 tot 27 januari kost €2200 p.p. dus totaal €4.400.

Conclusie: ik zal heel eerlijk zijn, ik ben verrast. Ook al klinkt de basisprijs van Club Med hoog, dat valt dus reuze mee. Omdat al die extra’s erin zitten.

Club Med Josee in skiroom

Het gaat niet om wat je hier betaalt maar wat je daar nog moet betalen

De grootste eye-opener voor mij is dat ik me eigenlijk nooit heb gerealiseerd dat er nog zoveel bijkomt nadat je het hotel hebt geboekt. Dat zit ook in het hoofd: je probeert de beste prijs te vinden voor de kamer en alles wat je dan nog uitgeeft voelt als de standaard vakantie-uitgaven. Dat loopt bij een wintersportvakantie dus best aardig op!  En dat verschil is echt groot bij een korte skibreak zoals het vroegseizoen voorproefje dat wij deden. In deze vergelijking heb ik de skiles niet meegenomen omdat die je 3 dagen niet kunt boeken bij de skischool, tenzij je privéles gaat nemen.

SKIBREAK 4 dagen/3 nachten 25-28 nov  Totaal
Club Med 2 personen (met skiles) €1.282
Altapura (zonder skiles) €1.512
Fahrenheit (zonder skiles) €1.254

Het feelgood effect is onbetaalbaar

Tot slot: het zou onjuist zijn om alleen op basis van prijs een Club Med vakantie te vergelijken met een willekeurig 4- of 5-sterrenhotel. Zo spelen er meer zaken een rol, zoals bijvoorbeeld de grootte van het hotel. Wil je een romantisch verblijf met z’n twee dan zit je wellicht beter in een kleinschalig, intiem hotel. Maar ga je alleen of vind je het leuk om helemaal te worden ‘ontzorgd’, andere mensen te ontmoeten en een rondje* te geven zonder je portemonnee te hoeven trekken, dan is deze formule een absolute aanrader. En dan is er nog het feelgood-effect van Club Med. Wat dat precies probeer ik hier uit te leggen en geloof me, dat voelt goed!

Meer informatie over de wintersportvakanties van Club Med: www.clubmed.nl/l/ski

* betreft alle drankjes (incl. alcoholische) van bekende merken, m.u.v. champagne.

Josee en Carole drinken gratis Mojitos bij Club Med

LEES OOK:
GROETEN UIT… wit Val Thorens

Hoe is dat nu om in een Club Med te verblijven? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.