frankrijk.nl

Franse plaatsnamen om niet te verwarren

Ken je die mop van die Belgische chauffeur die 1200 km omreed? Frankrijk heeft wel 36.000 steden en dorpen en in hun namen zitten flink wat dubbelingen. Leve de ouderwetse Michelinkaart, want blind gaan op je GPS heeft zo zijn risico’s!

La Plagne (Franse Alpen) en La Plagne (Ariège)

Het gebeurde alweer 3 jaar geleden, maar het blijft een mooi verhaal. De buschauffeur van een Belgische wintersportorganisatie maakte een omweg van 1200 km omdat hij zijn GPS  per ongeluk instelde op het keteldal La Plagne in de Ariège, vlak bij de Spaanse grens, in plaats van La Plagne in de Franse Alpen. Ook de passagiers hadden kennelijk weinig met Franse topografie want pas toen de bus Toulouse passeerde, begon er bij iemand een belletje te rinkelen…!

Saint-Nazaire en Saint-Nazaire-en-Royans

Nicky begreep er niet veel van toen Carole en Josee vertelden dat ze hun fietstocht door de Drôme wilden beginnen in Sainte-Nazaire, een bekende stad aan de Franse Westkust. Maar er is ook een stadje dat Saint-Nazaire-en-Royans heet, inderdaad, in de Drôme. Die naam moet je vervolgens weer niet verwarren met de badplaats Royan (Charente-Maritime), die wél aan zee ligt, in de buurt van Bordeaux.

navigatie gps Franse plaatsnamen

5x Les Arcs

Wintersportgebied Les Arcs heeft wel 4 naamgenoten: Les Arcs in de Hérault, Les Arcs in de Auvergne, Les Arcs in de Drôme en Les-Arcs-en-Argens in de Var. Voor zover wij weten heeft nog geen buschauffeur een rondje Provence gedaan terwijl hij eigenlijk naar de Franse Alpen wilde, maar als je de postcode niet kent, dan is een GPS-fout snel gemaakt…

222 Saint-Martins en andere heiligen

Heel veel Franse dorpen zijn vernoemd naar heiligen en de favoriete saint in Frankrijk is Sint-Maarten. Maar liefst 222 Franse plaatsnamen beginnen met Saint-Martin. Ook Saint-Jean (170) en Saint-Pierre (153) hebben hun naam gegeven aan opvallend veel Franse plaatsen. Twee kleine steden in de buurt van Parijs delen ook dezelfde heiligennaam: Saint-Quentin. Eén Saint-Quentin ligt in Picardië (50.000 inwoners) en je hebt ook Saint-Quentin-en-Yvelines (228.000 inwoners), net ten westen van de hoofdstad.

plaatsnamen dorpen Frankrijk

2x Plouhinec in Bretagne

Veel verwarrender nog is het in Bretagne, waar 2 steden met de naam ‘Plouhinec’ slechts 100 km van elkaar verwijderd liggen. Niet alleen voor toeristen maar ook voor lokale postbodes levert dat regelmatig vreemde situaties op. Beide steden zoeken een aanvulling om de plaatsnamen te onderscheiden. De inwoners van Plouhinec in Finistère willen hun stad graag omdopen tot Plouhinec-sur-mer (aan zee). Probleempje alleen: Plouhinec in Morbihan is daar faliekant tegen, want dat stadje ligt ook aan de kust van Zuid-Bretagne!

Ken jij nog meer verwarrende Franse plaatsnamen, laat een reactie achter onder dit artikel!

LEES OOK:
19 Franse plaatsnamen die Nederlanders vaak verkeerd uitspreken

Beeld: Saint-Martin-Belle Roche (Wikimedia Commons), GPS (Unsplash)

Algemeen 728x90

5 reacties op “Franse plaatsnamen om niet te verwarren”

 1. Maria Mesman schreef:

  Echt frans dus zoals de borden in vrijwel alle steden: toutes directions en autre directions

 2. E van Kol schreef:

  St Raphaël… Dordogne en Cote d’Azur

 3. Pont-l’Évêque (Calvados, Normandië) en Pont-l’Évêque (oise, Picardië)

 4. angie schreef:

  Herkenbaar, vrienden van ons zouden een weekendje hier bij ons doorbrengen in Maisoncelles (52240) ook zij hadden de plaatsnaam in de GPS gezet. Toen ze ’s avonds om 21.00 er nog steeds niet waren, raakten wij een beetje in paniek. Om iets voor half twaalf werd er gebeld door een bewoonster van M’celles in 72! dicht bij Le Mans ipv bij ons (tussen Nancy en Dijon) de aardige mevrouw had hen slaaplaats aangeboden, maar zij gaven er de voorkeur aan toch door te rijden naar ons. Dik 1400 km op de teller kwamen ze de volgende ochtend om half tien aan!!!

 5. Nanda schreef:

  Er zijn ook 3 Barjacs. 2 ervan in de Cevennen, ongeveer 100 km van elkaar. Wij reden een keer naar het verkeerde Barjac waar onze dochter op de bus zou stappen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *