frankrijk.nl

Strenger anti-rookbeleid? Dit doet Frankrijk!

Als het aan staatssecretaris Blokhuis ligt, dan krijgt Nederland krijgt de komende jaren een hoop nieuwe anti-rookmaatregelen. Welke rookregels zijn er eigenlijk in het land van de gauloises en gitanes?

‘Neutrale’ sigarettenpakjes

De bijna merkloze sigarettenpakjes waarover nu gesproken wordt in Nederland zijn in Frankrijk al sinds 2016 verplicht. Afschrikwekkende foto’s en grote teksten beslaan bijna de hele pakjes die verder allemaal donkergrijs zijn. Merknamen staan alleen discreet op de bovenkant en onderkant van het pakje.

Geen sigarettenautomaten

Sigaretten zijn in Frankrijk alleen te koop bij un bureau de tabac  – of kortweg tabac – (tabakswinkel) en soms bij tankstations, restaurants en nachtclubs. Maar dus niet bij drogisterijen, de supermarkt en ook niet in automaten.

De prijs van een pakje

In Frankrijk gaan sigaretten per 22 oktober weer met 35 cent per pakje omhoog: de bekendste merken kosten nu €8 per 20 stuks. Deze prijs zal vanaf nu elke 6 maanden met 50 cent omhoog gaan, tot een pakje eind 2019 de prijs van €10 bereikt heeft in Frankrijk. In Nederland gaan pakjes pas in 2024 zoveel kosten.

Waar geldt een rookverbod in Frankrijk?

Sinds 2006 is roken in publieke gebouwen verboden in Frankrijk. Dat verbod is sindsdien uitgebreid naar cafés en restaurants, ziekenhuizen, scholen, openbaar vervoer, collectieve werkruimtes, pretparken en speeltuinen. Parijs en Straatsburg hebben in 2018 ook roken in parken verboden en andere Franse steden willen dit voorbeeld volgen.

interdit de fumer roken verboden

Lees ook: Hartverwarmend wat deze Fransen doen!

Mag je in Frankrijk op straat roken?

Ja, je mag in Frankrijk nog op straat roken. Wel kun je in Parijs een boete van €65 krijgen als je een sigarettenpeuk op straat gooit. Ook heeft een Noord-Franse stad dit jaar als eerste een rookverbod op straat in de buurt van een school.

Mag je in Frankrijk roken op een terras?

Ja dat mag nog wel, mits het terras is afgesloten van de binnenruimte van het café of restaurant.

Rookverbod in de auto met kinderen

In Frankrijk is het verboden om een sigaret op te steken in een auto waarin zich kinderen bevinden die jonger dan 12 jaar zijn.

Verbod op sigaretten in Franse films

Het is nog geen wet, maar als het aan de Franse minister van Volksgezondheid ligt, mogen er in nieuwe Franse cinema straks geen mensen meer te zien zijn die roken. Nu is dat in 4 van de 5 nieuwe Franse speelfilms nog het geval.

E-sigaretten gelijk aan sigaretten?

In Frankrijk is ook het  roken van e-sigaretten is verboden in publieke ruimtes, openbaar vervoer en gedeelde werkplekken. Maar e-sigaretten zijn wél toegestaan in sportstadions, hotels, restaurant en nachtclubs – tenzij de huisregels van de locatie anders bepalen.

Wat levert dit Franse anti-rookbeleid tot nu toe op?

In 2017 stopte een recordaantal van 1 miljoen Fransen met het roken. Maar, zeggen critici, dat komt niet alleen door de stijgende sigarettenprijzen in Frankrijk,  maar ook omdat veel Franse rokers zijn overgestapt op de e-sigaret. Tegenwoordig rookt nog 26,9% van Fransen dagelijks gewone sigaretten, ten opzichte van 17,2% dagelijkse rokers in Nederland. De huidige Franse minister van Volksgezondheid, Agnès Buzyn, wil dat aantal voor 2020 terugbrengen naar 22%.

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Bart Scholliers/Unsplash, CC-BY/Fréderic Bisson

LEES OOK:
10 opvallende Franse wetten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.