frankrijk.nl

15 mooie Franse kastelen in de herfst

Pompoenen in de kasteeltuin, een haardvuur in de ridderzaal. Deze châteaus hebben in het najaar nog meer charme dan anders. Een rondje langs de mooiste kastelen van de Loirevallei, Dordogne, Bourgogne, Elzas en meer Franse streken.

Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château d'Amboise (Loirevallei)

Château d’Amboise (Loirevallei)

In dit bekende kasteel in Amboise brandt vanaf de herfst een groot haardvuur in de prachtige Salle du Conseil, waar je in de voetsporen van Leonardo da Vinci en François I loopt.

Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Vaux-le-Vicomte (Ile-de-France)

Château de Vaux-le-Vicomte (Ile-de-France)

Dit 17e-eeuwse kasteeltje ten oosten van Parijs heeft prachtige Franse tuinen en tot half oktober zijn er ’s avonds rondleidingen bij kaarslicht.

Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Chenonceau (Loirevallei)

Château de Chenonceau (Loirevallei)

De Loirevallei heeft met haar vele bossen een prachtige indian summer en dat is mooi te zien rondom Chenonceau. Een bijzonder elegant kasteel, dat voor een groot deel over de rivier de Cher gebouwd is.

Mooiste plekken in de Dordogne Beynac kasteel dorp

Château de Beynac et Cazenac (Dordogne)

De Périgord Noir is een feest in herfst met alle streekmarkten vol walnoten en paddestoelen. Tijdens een bezoek aan het beroemde kasteel van Beynac ruik je de houtvuren uit de huizen van het lager gelegen dorp.

Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Villandry (Loirevallei)

Château de Villandry (Loirevallei)

De indrukwekkende tuinen van Villandry hebben elk seizoen wat te bieden, maar de vele pompoenen en sierkolen in herfst zijn extra leuk om te zien.

Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Fontainebleau (Ile-de-France)

Château de Fontainebleau (Ile-de-France)

Het bos van Fontainebleau is heel romantisch in de herfst, met al zijn rotspartijen, bruine varens en paddestoelen. Het kasteel zelf heeft veel mooie meubels en schilderijen, grotendeels uit de tijd dat Napoleon er woonde.

Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Rochepot (Bourgogne)

Château de la Rochepot (Bourgogne)

Prachtig hoe de herfstkleuren van de bossen rondom Beaune zich herhalen in het dak van Rochepot, met typisch Bourgondische dakpannen in rood, geel en bruintinten.

Chateau du Rivau

Château du Rivau (Loirevallei)

Ook de tuinen van het kasteel van Rivau, een onbekend pareltje in de Loirevallei, ligt de moestuin op het moment vol met pompoenen (citrouilles en potirons).

Château Haut-Koeningsbourg Elzas mooiste kastelen frankrijk

Château de Haut-Koenigsbourg (Elzas)

Het silhouet van dit imposante kasteel steekt in deze tijd van het jaar nog mooier af boven de roestkleurige bossen en wijnvelden van de Elzas.

Château de Chambord (Loirevallei)

Château de Chambord (Loirevallei)

Onvergetelijke ervaring bij Chambord: in de herfst de herten horen burlen! Er lopen er velen rond op het kasteeldomein en er bestaan excursies om dit magische moment mee te maken (tot half oktober).

Chateau de Brissac Angers

Château de Brissac (Loirevallei)

Brissac, vlak bij Angers, is met zijn 7 verdiepingen het ‘hoogste’ kasteel van Frankrijk: een elegante verschijning omringd door park met een riviertje en een kleine wijngaard.

Château de Versailles

Château de Versailles (Ile-de-France)

Oktober is een van de mooiste momenten om Versailles te bezoeken, als het herfstlicht het hoofdkasteel en het dropje van Marie-Antoinette een gouden gloed geeft.

katharenkasteel Queribus

Château de Quéribus (Occitanië)

Zo prachtig ziet het uitzicht er deze tijd van het jaar uit vanaf de ruïne van het katharenkasteel Queribus in de Aude!

kasteel van Chantilly Pixabay

Château de Chantilly (Hauts-de-France)

Net te noorden van Parijs ligt het elegante kasteel van Chantilly, met mooie beschilderde vertrekken, een grote schilderijencollectie en monumentale paardenstallen.

Château de la Napoule (Côte d’Azur)

Een bijzondere sfeer is er ook in het 12e-eeuws kasteel van Mandelieu la Napoule, vlak bij Cannes. Tussen de oude muren kun je ook de beelden zien van een excentrieke Amerikaanse kunstenaar die hier als laatste woonde.

Rochepot is geopend tot eind november, Beynac, Brissac en Rivau tot begin november. De andere kastelen in dit lijstje zijn het hele jaar open.

Beeld: CDT Dordogne (Beynac), CC/Dennis Jarvis (Chenonceau), CC/Christian Grelard (Rivau), CC/Kalzennyg (Chambord), CC/Nicolas Mirguet (Vaux-le-Vicomte), CC/Jean-Claude Mouton (Amboise), CC/J. Bleroux (Villandry), CC/Patrick Jacob (Rochepot), CC/IlGhiso80 (Haut-Koenigsbourg),  CC/BeAM25 (Fontainebleau) Foto linksboven/homepage: Château du Rivau – CRT Centre – Val de Loire/Le Petit Macaron, CC/Petre Reed (Versailles), CC/Romain Decker (Queribus), CC/Konstantin Malanchev (Napoule), CC/elorapujol (Brissac).

LEES OOK:
Guédelon, kasteel in aanbouw in de Bourgogne
Château du Rivau, onbekend Loirekasteel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *