frankrijk.nl

10 tips voor betere vakantiefoto’s

Ulrike en Chris zijn gek op fotograferen. Tijdens hun reizen door Zuid-Frankrijk raken ze telkens weer onder de indruk van het prachtige licht van de Côte d’Azur. Hierbij een paar van hun favoriete trucjes om betere foto’s te maken als je op reis bent.

Reizen is heerlijk. Nieuwe ontdekkingen doen, je laten inspireren door een bepaalde plek en helemaal opgeladen weer naar huis gaan. Op onze reizen maken we graag foto’s en proberen we daarin de magie van de reis vast te leggen. Vooral in Nice krijgen wij altijd veel inspiratie! Wij willen dat foto’s mensen aanspreken zonder dat ze uitleg nodig hebben. Of je nou met een smartphone of met een fotocamera fotografeert, met deze 10 tips worden je reis- en vakantiefoto’s nog mooier!

1. Controleer je camera

Check voordat je op fotojacht gaat eerst je smartphone of fotocamera. Is de lens schoon? Heb je genoeg batterij en geheugen om je foto’s op te slaan? Gebruik zo mogelijk een zonnekap om je lens te beschermen tegen beschadigingen en om reflecties van tegenlicht op je foto’s te vermijden.

2. Kies het juiste fotoformaat

Bedenk waarvoor je je foto’s gaat gebruiken. Zet je ze op Facebook? Kies dan voor een liggend formaat. Dat vult het beeldscherm en is het prettigst om naar te kijken. Als je je foto’s op Instagram wilt uploaden kun je beter voor een staand of vierkant formaat kiezen. Voor een fotoboek kun je het beste afwisselen tussen staand en liggend.

3. Experimenteer met standpunten

Als je iets tegenkomt wat je wilt fotograferen, probeer het dan eens vanuit een andere hoek vast te leggen. Ga op je hurken zitten of zelfs op de grond liggen. Vanuit zo’n oogpunt leg je de nadruk op de horizon en krijg je een compacte, veelzeggende foto.

4. Breng dynamiek in je foto’s

Durf dynamiek aan te brengen in je foto’s. Fotografeer je onderwerp eens schuin, bijvoorbeeld. Zo krijg je meer lijnenspel in je foto’s en komt er beweging in. Daar worden ze levendiger van.

5. Laat blikruimte vrij

Wil je mensen of dieren fotograferen? Laat dan ruimte vrij in de richting waarnaar ze kijken. Zo kan de bekijker van de beelden de blik van de vastgelegde mensen of dieren volgen en creëer je diepte en spanning.

6. Weg met die zonnebril

Wil je een van je medereizigers fotograferen of een selfie maken ter herinnering? Heel belangrijk: zet je zonnebril af! Zonder zonnebril wordt iedere foto veel persoonlijker.

7. Wees niet bang mensen aan te spreken

Soms kom je op reis mensen tegen die perfect bij de omgeving passen of een bijzondere uitstraling hebben. Maak oogcontact en wees niet bang om op deze mensen af te stappen. De meesten vinden het alleen maar leuk als ze op de foto gezet worden! Straatartiesten kun je wat kleingeld geven en daarna fotograferen. Wil iemand liever niet gefotografeerd worden: laat je niet ontmoedigen en probeer het de volgende keer gewoon weer.

8. Het perfecte plaatje komt naar je toe

Lukt het niet om een straattafereeltje te vinden wat je vast wilt leggen? Ga op een terras of bankje zitten en neem in alle rust de sfeer in je op. Op die manier ontdek je vaak plotseling de leukste dingen: een ballon aan een kinderwagen, een mus die kruimels eet, spelende kinderen, een verliefd stelletje…

9. Vroege vogels worden beloond

Als je de echte magie van een stad wilt beleven en vastleggen, moet je vroeg opstaan. Zet je wekker voor zonsopgang en ga de straat op. De opkomende zon en het mooie licht op de straten en pleinen die zich langzaam vullen zijn echt de moeite waard.

10. Beperk je tot de essentie

Wat wil je écht vastleggen? Een huis, een raam, de haven? Bedenk voordat je een foto maakt wat je echt is bijgebleven en leg alleen dat vast. Zo maak je je foto’s concreet en duidelijk voor de bekijker.

Ulrike en Chris gastbloggers

LEES OOK:
8 dingen die je zeker moet doen in Nice

Vertaling: Myrthe Galle Beeld: Ulrike Rios/Chris Beutner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.