frankrijk.nl

10 heerlijke dingen die nu op de Franse markt liggen

De Fransen zijn goed in koken met de seizoenen. Logisch want je krijgt in Frankrijk vanzelf inspiratie van alle markten die eruit zien als opengeslagen kookboeken. Rieten mand mee, zonnebril op: we gaan de marché op!

Vijgen

Mmmm, les figues! Je kunt ze rauw eten (in yoghurt of een fruitsalade), marineren met port en serveren met blauwaderkaas (goddelijk!), er clafoutis van maken of ze opbakken met filet mignon. De bekendste Franse vijgen komen uit de Provence, uit de omgeving van het plaatsje Solliès bij Hyeres.

vijgen seizoensproducten herfst Franse markt

Chasselas en muskaatdruiven

Ze zien er een beetje zielig uit, met hun kleine bruine vlekjes. Maar schijn bedriegt: de Chasselas de Moissac is een beroemde tafeldruif uit de Tarn-et-Garonne met een heerlijk zoete, zelfs honingachtige smaak. De chasselas ligt vaak zij aan zij met rode muskaatdruiven. Ook al zo lekker, dankzij een vleugje nootmuskaat in hun kruidige vruchtvlees.

chasselas-druiven seizoensproducten herfst Franse markt

Paddestoelen

Tijdens de herfst kun je in Frankrijk niet om de girolles (cantharellen) heen. In bistro’s krijg je die vaak als een poêlée: simpelweg opgebakken met peterselie, knoflook en wat room, met stokbrood erbij. Zeldzamer en duurder zijn cèpes (eekhoorntjesbrood) en bolets (boleten). Verwarrend genoeg is de verzamelnaam van paddestoelen in het Frans ‘champignons’, terwijl wij daarmee alleen die witte champignon de Paris bedoelen.

catharellen seizoensproducten herfst Franse markt
Sint-jakobsschelpen

Het seizoen van de coquilles Saint-Jacques is sinds 1 oktober weer geopend. De periode waarin Franse vissers deze schelpen mogen vissen is streng vastgelegd (van oktober t/m mei), vandaar de ruzie met Britse vissers, onlangs voor de kust van Bretagne. Maar nu liggen ze dus weer overal op de Franse markt, vaak nog entières ofwel in hun schelp. Een goede garantie van versheid!

coquilles seizoensproducten herfst Franse markt

Pompoen en pastinaak

Grote glanzende potirons (pompoen), kleine ronde potimarrons (kastanjepompoen) of butternut: allemaal even lekker in de soep (lang leve de staafmixer!). In Frankrijk is ook onze vergeten groente pastinaak (panais) nog rijkelijk te krijgen. Ook al zo’n heerlijke groente voor in de vélouté (romige soep).

pompoenen herfst Franse markt

Walnoten en hazelnoten

Frankrijk is het grootste producent van walnoten (noix) in Europa. Die komen vooral uit de omgeving van Grenoble (AOC), de Dordogne en de rest van het Zuidwesten. In oktober zie je ook nog een staartje vers geoogste hazelnoten op de Franse markt: nog met hun groene blad eromheen.

herfst walnoten hazelnoten

Mirabellen

De oogsttijd van mirabelles duurt maar 6 weken en begint in augustus, maar half oktober kun je deze kleine gele pruimen nog volop vinden op de markt I-in Frankrijk. Een typisch Franse vrucht, want 70% van de wereldwijde oogst van mirabellen komt uit de Lorraine! Net als met andere soorten pruimen (zoals groene reine-claudes) kun je ook met mirabellen heerlijke en oersimpele taarten maken.

mirabellen seizoensproducten herfst Franse markt

Kastanjes

Zo lekker: zelf kastanjes poffen! Op de barbecue, in een pan met boter of zelfs in de oven. Ook in Frankrijk zijn ze niet zo goedkoop overigens, zelfs buiten Parijs kosten marrons vaak nog €5 tot €6 per kilo. Opvallend, want ooit was dit voer voor armen. De beste prijzen vind je natuurlijk in streken waar veel tamme kastanjes vandaan komen, zoals de Limousin, Ardèche en Jura.

Poire-Williams

Sommige Fransen zien de Poire Williams het liefste in de eau-de-vie verdwijnen, maar ook uit het vuistje is deze perensoort erg lekker. En natuurlijk in het beroemde nagerecht poire Belle Hélène:peren in siroop overgoten worden met pure-chocoladesaus… Oef. In oktober komt er ook een andere geliefde handpeer bij op de Franse markt, het eeuwenoude perenras Comice.

Poire Wiliams peren op de Franse markt

Saint-Nectaire, roquefort en vacherin

Veel kazen met een gewassen korst zijn in het najaar op hun pittigst. Zo is de Saint-Nectaire, die mooie koekaas uit de Auvergne, die nu op de top van z’n smaak. Ook is dit een goed moment om roquefort te eten: die wordt gemaakt in de lente en is na 4 maanden rijp. En terug van weggeweest: de vacherin de Mont d’Or, uit de Jura. Deze zachte kaas in dennenschors is alleen te koop van half september tot half mei. Doen: Mont d’Or opwarmen in de oven voor een originele en niet te versmaden kaasfondue voor 2 personen. Mmmm, c’est bon, c’est de saison!

Franse kazen markt

Beeld: Nicky Bouwmeester, Carole Goelitz (noten) en CC/Savagecat (kazen), CC/KleineKiwi (pompoenen)

LEES OOK:
15 Franse kazen die je geproefd moet hebben
De leukste markten van Zuidwest-Frankrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button