frankrijk.nl

Nieuwe tv-serie: Philip Freriks in Parijs

Op donderdag 6 september begint ‘Een Hollander in Parijs’. In deze nieuwe tv-serie duikt Philip Freriks in de levens van bekende Nederlandse kunstenaars in 19e-eeuws Parijs.

Afgelopen zomer was er in Parijs een prachtige expositie in het Petit Palais over ‘Les Hollandais à Paris‘: Nederlandse kunstschilders die in de 19e eeuw hoog aanzien hadden in Franse kunstkringen. Zoals Johan Barthold Jongkind, een voorloper van het impressionisme, die bewonderd werd door Manet en Monet. En Kees van Dongen, die in Montmartre woonde en bevriend was met Picasso, voordat hij een van de bekendste society-schilders van Parijs werd. Philip Freriks neemt kijkers in een nieuwe 6-delige tv-serie mee naar plekken in de Franse hoofdstad waar deze Nederlanders geleefd hebben.

Philip Freriks tv-serie Parijs

Artistiek Parijs in de 19eeuw

Andere kunstschilders die aan bod komen zijn Gerard Van Spaendonck, Ary Scheffer, Matthijs Maris en Thérèse Schwartze. Wat waren hun eerste indrukken van Parijs? Wie ontmoetten ze en waar leefden ze? Al wandelend door de hoofdstad toont Freriks bekende en minder bekende kanten van Parijs en gaat op bezoek bij historici die meer vertellen over deze Nederlanders. Philips Freriks is in deze rol als een vis in het water: de Slimste-Mens-presentator is getrouwd met een française en schreef al diverse boeken over Frankrijk, zoals Gare du Nord en De Meridiaan van Parijs.

‘Een Hollander in Parijs’, vanaf 6 september 2018, 6 weken lang, iedere donderdag om 21.25 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *