frankrijk.nl

Bijzonder: krasloten voor het Franse erfgoed

Frankrijk telt zóveel kastelen, kloosters en kerken dat hun onderhoud een ware ‘casse-tête’ is voor de Franse overheid. Bij gebrek aan budget bedacht een tv-presentator een originele reddingsactie: krasloten voor het goede doel. Nicky kocht er eentje. 

Savez-vous, de eerste is al gevallen hé?”, zegt mijn Franse sigarenboer op samenzweerderige toon, terwijl ik naar geld zoek. “Één van de 6 hoofdprijzen is al weg,” beantwoordt hij mijn vragende blik. “Anderhalf miljoen! Een studente in Bretagne! Gisteren!!” Met royaal gebaar leg ik €15 euro op de toonbank en ik geef hem een knipoog. “Wens me dan maar geluk Alain, nodig ik je misschien wel uit in mijn toekomstige kasteeltje!”

Wat zit er onder Carcassonne?

Als ik weer buiten sta bestudeer ik het lot. Het is zo groot als een A5je en staat vol instructies. Eerst krassen op een afbeelding van Carcassonne, om te zien wat mijn winnende symbolen zijn. En daarna mag ik onder 5 Franse regio’s kijken wat ik verder gewonnen heb. Niets. Blijkt even later. Maar met mijn 15 euro heb ik wel wat bijgedragen aan ‘de schatten van ons erfgoed, die vandaag gered moeten worden’, zoals fier op het lot staat.

krasloten in Frankrijk

Bijna uitverkocht

Deze opvallende Franse kraslotenactie heet ‘Mission Patrimoine’ en is bedacht door Stéphane Bern, een bekende Franse tv-presentator, die programma’s presenteert over Franse koningen en de mooiste dorpen van het land. De campagne lijkt nu al een succes. Begin september gingen 12 miljoen krasloten in de verkoop en vandaag zijn ze bijna allemaal uitverkocht. Symbolisch genoeg net voor de Journées du Patrimoine (15 & 16 september 2018) beginnen, waarop 17.000 (wél beschermde en opgeknapte) monumenten open gaan voor publiek.

Lekkend kasteeldak

Totaal moeten de krasloten 20 miljoen euro opbrengen. Dat bedrag wordt verdeeld onder 18 kastelen, kerken en landhuizen en andere historische gebouwen die dringend onderhoud nodig hebben. De commissie van Stéphane Bern koos ze uit een voorselectie van 270 kwijnende monumenten. Voor de resterende projecten kunnen mensen donaties doen via een speciale website. Want zoals Bern zelf zegt: 20 miljoen euro is slechts een druppel op de gloeiend plaat. Van een middelgroot kasteeltje het dak vervangen kost al snel een miljoen euro.

Dat is iets wat die gelukkige Bretonse studente wel even moet bedenken, voordat ze besluit een karakteristiek stulpje te kopen met haar hoofdprijs …

krasloten in FrankrijkMisson Patrimoine: kans maken op geldprijzen van €15 tot €1.500.000 als je het Franse erfgoed helpt

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Lauren Suze

LEES OOK:
Kasteeltje kopen voor €50
De inwoners van Carcassonne zien ze vliegen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.