frankrijk.nl

De 12 mooiste eilanden van Frankrijk

Hagelwitte stranden, turquoise baaien en exotische bloemen… Je gelooft het bijna niet, maar al deze eilanden liggen echt in Europa, voor de Franse kust!

Ile de Bréhat (Côte d’Armor, Bretagne)

Ile de Brehat mooiste Franse eilanden
Tien minuten per boot van de Bretonse noordkust, net boven Paimpol, ligt Bréhat, een archipel van één groot eiland en meer dan 90 kleinere rotseilandjes. Dankzij de warme golfstroom van de Atlantische Oceaan bloeien hier vijgenbomen, eucalyptus en mimosa: beeldschone natuur!

Ile de Batz (Finistère, Bretagne)

Nog een pareltje voor de noordkust van Bretagne, maar dan westelijker, in Finistère! Je pakt de boot in de mooie Engels aandoende plaats Roscoff en staat korte tijd later op het zeer verrassend eiland van Batz. Met tropische bloemen en palmbomen, verlaten baaien en kleine dorpen met witgepleisterde huizen. Bijna onbeschrijfelijke sfeer en een paradijselijke bezoektuin!

Ile d’Ouessant (Finistère, Bretagne)

Ile de Ouessant mooiste Franse eilanden
Ouessant heeft een ruige schoonheid. Dit eiland op 20 km van de kust wordt bespeeld door de wind. De huizen zijn er daarom laag, hebben dikke muren en kleine raampjes, zoals te zien in Laimpaul, het grootste dorp van het eiland. Vrouwen maken hier al eeuwenlang de dienst uit. De zeevarende mannen waren maanden achtereen afwezig. Daarom bewerkten de vrouwen het land en vroegen zij de heren ten huwelijk, niet andersom!

Archipel des Glénan (Finistère, Bretagne)

Glénan mooiste Franse eilanden
Het lijken net Caraïbische eilanden en toch ligt de archipel van Glénan in de koele wateren van de Golfe de Gascogne. Bij vloed bestaan veel van de eilandjes uit niet veel meer dan wat rotsen, maar bij eb zijn ze in al hun schoonheid  te bewonderen. Daar profiteren vooral zeilers van, want Glénan is sinds 1947 de uitvalsbasis van de beroemdste zeilschool van Frankrijk.

Belle-Ile-en-Mer (Morbihan, Bretagne)

Belle Ile en mer mooiste Franse eilanden
Fjorden, kliffen, stranden, bossen en beekjes: Belle-Ile-en-Mer verenigt natuur uit heel Bretagne. Het ruigst is de westkust, waar de beroemde puntrotsen uit de zee omhoogkomen. Monet schilderde ze wel 36 keer! De plaats Le Palais heeft een mooie 17e-eeuwse citadel en charmante aflopende straatjes vol winkels en restaurants. Sfeervol is ook Sauzon, een dorp vol lichtroze huizen en een haventje dat bij eb helemaal droogvalt.

Houat & Hoëdic (Morbihan, Bretagne)

Houat mooiste Franse eilanden
Vlak bij Belle-Ile-en-Mer liggen Houat en Hoëdic, twee kleine eilanden met spectaculaire zandstranden en glashelder water. Je vindt er pittoreske haventjes en mooi duinlandschap, waar wilde jasmijn en anjers groeien. Veel eilandbewoners leven van de kreeft- en krabbenvisserij dus liefhebbers van schaaldieren kunnen hier hun hart ophalen! Hoëdic is overigens piepklein – je kunt het in 2 uur rondlopen.

Ile de Ré (Charente-Maritime, Nouvelle Aquitaine)

Ile de Ré mooiste Franse eilanden
Ile-de-Ré is het best bezochte eiland van de Franse westkust. In de charmante dorpen van het eiland groeien de stokrozen tegen de gevels en zijn de straten soms te smal voor auto’s. La Flotte en Ars-en Ré zijn prachtig en datzelfde geldt voor het havenstadje Saint-Martin-de-Ré, met zijn vele restaurants (oesters!) en artistieke winkels. In het binnenland van Ile de Ré kun je fietsen tussen landbouwvelden en wijngaarden.

Lees ook: Mooie campings op de eilanden Ile de Ré, Noirmoutier en Oléron

Ile d’Yeu (Vendée, Pays de la Loire)

Ile d'Yeu mooiste Franse eilanden
Yeu is een van de authentiekste eilanden van Frankrijk. Aan de oceaankant van het eiland is nieuwbouw zelfs helemaal verboden, zodat de côte sauvage daar ook echt sauvage blijft. Naast deze ruige kustlijn heeft Yeu ook zachtere landschappen, met groene fjorden en moerasgebied. De tonijnvisserij is hier nog springlevend: Ile d’Yeu heeft een vloot van meer dan 250 schepen.

Ile de Noirmoutier (Vendée, Pays de la Loire)

eiland noirmoutier

Noirmoutier is bekend door de oude Passage du Gois, de toegangsweg naar het eiland die alleen bij eb droogvalt. Vroeger moest je een bezoek aan het eiland dus goed timen, nu is er ook een brug! Sfeervol eiland met in het noorden charmante stranden tussen dennenbossen, chique oude villa’s en mooie kleine vissersdorpen (zoals Le Petit Vieil). In het midden en zuiden van het eiland zie je veel oester- en zoutvelden.

Lees ook: Fijne vakantiehuizen in de Vendée en Loire-Atlantique

Porquerolles en Port-Cros (Var, Provence)

Porquerolles mooiste Franse eilanden
Aan de andere kant van Frankrijk, in de warme Middellandse Zee, liggen Porquerolles en Port-Cros. Eilanden met een bruinrode kust, die aan het einde van de dag een gouden gloed krijgen. Porquerolles is het meest ‘extroverte’ van de twee, met enkele hotels, restaurants en een paar honderd huizen. Midden in het dorp staat een kerkje aan een ongeplaveid plein met grote eucalyptusbomen, waar pétanque gespeeld wordt. Het bergachtige Port-Cros is al sinds 1963 beschermd natuurgebied. Slechts één smalle strip van het eiland is bebouwd. Maar verder is Port-Cros met zijn vele steeneiken en pijnbomen zo maagdelijk als ooit de hele Côte d’Azur was!

Lees ook: De 8 Franse droomeilandjes voor de kust van Zuid-Frankrijk

Corsica 

Corsica Pexels wetskust

En als laatste zeker niet minste… Weinig eilanden ter wéreld verzamelen zo veel spectaculaire landschappen als Corsica. Aan de kust vind je baaien die qua kleuren niet onderdoen voor Thailand en andere exotische landen. Het Corsicaanse binnenland bestaat uit indrukwekkende bergtoppen en prachtige rivierkloven. En dan heb je nog de rode rotsen van Piana, het natuurgebied van Scandola en veel meer moois

Beeldcredits: CRT Bretagne (fotografen Yannick Le Gal (Houat, Belle-Ile-en-Mer), Xavier Dubois/CRT Bretagne (Ouessant, Bréhat), Nicolas Job (Glénan). Overige beelden: Belle-Ile-en-Mer (CC/Sygal 2013),  Batz CC/Nicky.B, Ile de Ré (CC/Green Explorer Tom), Ile d’Yeu (CC/Guillaime Galdrat), Porquerolles (CC/Steffen Ramsaier), Corsica CC/JP.Piras, Noirmoutier CC/François Schnell, Openingsbeeld: CC Pexels (Ile de Batz).

LEES OOK:
Rondreizen op Corsica, het mooiste eiland ter wereld
Dagtrip naar Ile Sainte-Marguerite bij Cannes
13 Franse vooroordelen over Nederlanders
10x verliefd op Noirmoutier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *