frankrijk.nl

6 Nederlandse winkels met succes in Frankrijk

Hippe spijkerbroeken, verzorgingsproducten, discountwinkels en zelfs stroopwafels: diverse Nederlandse (winkel)merken gaat het voor de wind in Frankrijk.

Rituals

Bij het openingsfeestje van de nieuwe Rituals in Saint-Germain-des-Près stonden er vorig jaar modellen, acteurs en andere bekende Parijzenaren in de winkel. Geen verrassing want het Nederlandse ‘marque de bien-être’ groeit snel in Frankrijk. In Parijs zijn er al 8 Rituals-winkels op prominente locaties (o.a. Marais, Rue de Rivoli, Les Halles) en bijna alle grote warenhuizen in de stad hebben Rituals-corners. Ook buiten Parijs worden de scrubs en doucheschuim van Rituals steeds bekender. Er zijn al winkels in onder andere Toulouse, Rennes, Nantes, Straatsburg, Marseille en Lyon.

Nederlandse merken in Frankrijk Rituals

Hema

Op 3 van de 5 kinderpartijtjes in Parijs kom ik tegenwoordig feestspullen van de Hema tegen. Slingers, ballonnen, uitdeelcadeautjes. “Geweldige winkel!” roepen mijn Franse vriendinnen, die de Hema vaak kennen door de blogs van jonge stylistes. Er zijn inmiddels meer dan 70 Hema’s in Frankrijk en over 5 jaar hoopt de Nederlandse directie meer dan 200 Franse adressen te hebben. Zelfs speculaasjes (‘spéculoos’), kruidnoten (‘nicolettes’) en stroopwafels (‘gauffres hollandaises’) liggen in het Franse schap. De succesvolste Hema-producten in Frankrijk? Houten speelgoed, schrijfwaren, babykleding én stroopwafels. Ook de fietsaccessoires van de Hema verkopen steeds beter: nergens anders zo goedkoop te krijgen!

Nederlandse merken in Frankrijk Hema

Scotch & Soda

In de trendy Marais in Parijs kun je binnenlopen bij Scotch & Soda en daar vragen om un jean uit de ‘Amsterdam Blauw’-collectie. En het leuke is: daarbij word je net zo vriendelijk geholpen als in de Scotch-winkels in Nederland. Zou het Franse personeel gebriefd worden op die relaxte Hollandse stijl? Het Nederlandse merk is al zo’n 15 jaar te koop bij hippe multimerkenwinkels in Frankrijk en sinds 2009 opent het steeds meer eigen winkels. Behalve Parijs hebben ook Marseille, Toulouse, Lille, Bordeaux, Aix-en-Provence, Nancy, Dijon en Lyon al kennis gemaakt met de ‘Amsterdamse couture’ van Scotch & Soda.

Nederlandse merken in Frankrijk Scotch

Zeeman, Action en Kruidvat

Ook de Nederlandse prijskrakers doen het goed in Frankrijk. Zeeman heeft in 26 jaar een Frans imperium opgebouwd: ruim 250 winkels inmiddels, veelal in middelgrote Franse steden, zoals Nîmes, Auxerre of Angers. In 2017 werd het Nederlandse bedrijf nog uitgeroepen tot Beste Franse winkelketen in de categorie kindermode.

De Action kwam pas in 2012 naar Frankrijk maar heeft in 6 jaar al 300 filialen (!) geopend, met een hoge concentratie in Normandië, Ile-de-France en Noord-Frankrijk. In de Action kunnen Fransen onder meer kennis maken met het oer-Nederlandse merk Dreft.

Ook het Kruidvat trekt Frankrijk sinds kort stilletjes binnen via het noorden, met nu 4 filialen in Hauts-de-France. Hun slogan: ‘Les marques préférées des français… aux prix hollandais! (de favoriete merken van de Fransen… voor Hollandse prijzen)

Nederlandse merken in Frankrijk

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld linksboven: Scotch & Soda/2017

LEES OOK:
De 10 leukste winkelstraten in Parijs
Hollandse frietzaak in het chique Cannes

Eén reactie op “6 Nederlandse winkels met succes in Frankrijk”

  1. Albert schreef:

    Leuke site Frankrijk nl. Vooral doorgaan, Mijn complimenten krijgen jullie oprecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button