frankrijk.nl

5 nieuwe wetten in Frankrijk

President Macron heeft het zwaar op het moment, maar zijn regering heeft het afgelopen jaar een paar interessante nieuwe wetten ingevoerd. Van een mobieltjesban op school tot het verbod op het beledigen van vrouwen op straat. 

1. Mobiele telefoons verbannen uit scholen

Sinds september 2018 zijn mobieltjes verboden op Franse openbare scholen. Alle apparaten die een internetverbinding hebben moeten in het vervolg afgegeven of opgeborgen worden voordat leerlingen naar hun klas gaan. Deze regel geldt voor basisscholen en collèges (leerlingen tot 15 jaar). Op de lycées mogen schoolbesturen zelf het beleid bepalen voor het mobielgebruik van leerlingen.

2. Plastic wattenstaafjes al verboden

Sinds januari 2018 mogen Franse winkels geen plastic wattenstaafjes meer verkopen. Voor 1 januari 2020 moet ook al het plastic wegwerpservies uit de schappen verdwijnen, net als plastic rietjes. Met dit besluit loopt Frankrijk voor op nieuwe Europese wetgeving die – als deze wordt aangenomen – vanaf juni 2019 geleidelijk van kracht wordt. Statiegeld op plastic flessen bestaat overigens (nog) niet in Frankrijk, wel wordt plastic al 15 jaar gescheiden van het huisafval.

3. Herkomst honing moet duidelijker op het etiket

Slechts een kwart van alle honing die in Frankrijk te koop is, komt uit het land zelf (lees ook: Oppassen voor Franse nep-souvenirs). Bovendien is het productieland vaak opzettelijk vaag omschreven op het etiket (“gemaakt in/buiten Europa”). Volgens een nieuwe wet voor de Franse voedingsindustrie moet de herkomst van honing vanaf uiterlijk 1 september 2019 duidelijk per land op het etiket staan.

4. ‘Catcalling’ of straatintimidatie is strafbaar geworden

Een nieuwe Franse wet heeft het naroepen van vrouwen op straat of in de metro strafbaar gemaakt. Mannen die vrouwen in een publieke omgeving bestoken met sisgeluiden of seksistische opmerkingen kunnen een boete krijgen van maximaal €750. In Nederland heeft de stad Rotterdam een vergelijkbaar beleid tegen straatintimidatie, alleen kan de boete daar oplopen tot €4100.

5. Prijsstunten in supermarkten aan banden

De wet is nog in de maak, maar de Franse overheid wil de prijzenoorlogen in hypermarchés aan banden leggen. Dit vooral om te voorkomen dat de inkomsten van boeren en andere kleine leveranciers verder onder druk komen. Megakortingn worden in de toekomst verboden (zoals stunts met meer dan 70% korting en 2 producten voor de prijs van 1). Een eerdere Franse wet bepaalde overigens al dat supermarkten geen verlopen etenswaren mogen weggooien, maar die moeten aanbieden aan voedselbanken.

Beeld: CC/Maurice von Mosel (honing, CC/Randalfino (mobieltje)

LEES OOK:
10 bijzondere Franse wetten die je vast nog niet kent

Eén reactie op “5 nieuwe wetten in Frankrijk”

  1. Die wet tegen megakortingen helpt ook tegen knokpartijen in supermarkten… Bij een stunt met Nutella vochten klanten elkaar de tent uit: http://www.hurktoilet.nl/weblog/wreageer.php?id=11209

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.