frankrijk.nl

15 dingen die je moet weten voor je een B&B begint

Afgelopen zomer droomden we op zwoele avonden weer massaal van een eigen chambres d’hôtes in Zuid-Frankrijk. Een prachtig leven. Alleen moet je dit bedenken als je serieus overweegt het roer om te gooien. De praktische tips van Nederlanders die al een tijdje in het vak zitten.

Leonard en Esther verhuisden in 1998 naar de Gard. Daar gingen ze eerst als ‘beheerdersechtpaar’ van de chambres d’hôtes van iemand anders aan de slag en dat bleek achteraf een slimme keuze. Door de ervaring die ze in relatief korte tijd opdeden, voorkwamen ze veel beginnersfouten toen ze na enkele jaren hun eigen maison d’hôtes kochten. Nu, 20 jaar later, ontvangt het stel nog altijd met veel enthousiasme gasten in hun Provençaalse boerderij, Mas d’Oléandre bij Uzès.

Nieuwsgierig naar de kneepjes van het vak vroegen we Leonard en Esther naar de grootste uitdagingen in hun beginjaren. Wat adviseert het stel landgenoten die met hetzelfde plan rondlopen? Uit hun verhalen over de vele leuke en ook de uitdagendere kanten van het houden van een B&B, distilleerden we dit lijstje met tips en zaken om rekening mee te houden. Voor alle dromers: doe er je voordeel mee!

Vakantiehuis Mas d'Oléandre, geen kinderen; stilte rond het zwembad

1. Weet waaraan je begint. Een B&B houden is veel meer werk dan de meeste mensen denken. De gasten ´doe je er niet even bij’ en het zwembad wordt vaker door anderen gebruikt dan door jou. Iets om vooraf te accepteren.

2. Realiseer je dat het ‘weekend’ van een B&B-eigenaar 6 maanden duurt (het laagseizoen), maar dat je die andere 6 maanden bijna non-stop moet werken. Dat betekent dat het lastig is om in het hoogseizoen sociale contacten te onderhouden met Fransen of andere Nederlanders in de streek.

3. Wees dus bereid om concessies te doen in je privé-leven. Je kunt ook niet voor elk familiefeest terug naar Nederland. En als je in de winter weer eens 3 weken in Nederland bent, dan lukt het zelden om iedereen weer te zien. Dat kan frustrerend zijn.

4. Gasten daarentegen vergeten vaak dat jij niet op vakantie bent. Flesje wijn op de terrastafel, ‘ah, kom er even bijzitten…!’ Maar hoe gezellig dat ook is, jij kunt niet elke avond doorzakken. Dat vraagt om zelfbeheersing en discipline. Staat tegenover dat je dagelijks omringd wordt door mensen die wél op vakantie zijn en dus op hun best zijn (vrolijk, uitgerust, ontspannen). Dat zorgt voor een positieve sfeer rond je huis.

5. Bedenk goed wat je wel en niet wilt bieden. Ontbijtjes en tables d’hôtes kosten veel tijd: hoe vaak wil je dat doen? Een goed plan heeft grote invloed op hoe je het avontuur zelf gaat beleven én met hoeveel energie je het volhoudt, iets wat voor de gasten ook belangrijk is.

6. Geef je helemaal aan je gasten, maar trek in gedachten ook je grenzen. Bekende valkuil: je verantwoordelijk voelen voor werkelijk alles. Het is bijvoorbeeld rot als gasten slecht weer hebben, maar daar kun jij niets aan doen. In het begin is het moeilijk daar afstand van te nemen.

7. Kies als het lukt voor een eerste jaar als beheerder van een bestaande chambres d’hôtes: heel handig zo’n ‘instap-B&B’ voor het proefdraaien en zo kun je meteen testen of je het echt wel leuk vindt.

chambres d'hotes ontbijt

8. Denk goed na over de locatie. In sommige streken is onroerend goed heel goedkoop, maar daar kun je vaak ook minder hoge kamerprijzen vragen. Ook duurt het seizoen in het ene gebied korter dan in het andere. En welke type publiek trekt een streek? Past dat bij jou?

9. Voor je eigen energie en privacy is het ook belangrijk dat de structuur van je B&B een paar plekjes biedt waar je echt uit zicht bent van de gasten. Je eigen terras achter het huis bijvoorbeeld.

10. Bedenk: eeuwenoude Franse huizen zijn prachtig, maar ze vragen vaak om veel onderhoud. En dat geldt ook voor een grote tuin in een warm klimaat.

11. Zorg voor een ijzersterk financieel plan. Je moet reserves hebben voor tegenvallende seizoenen of andere onverwachte zaken, want die zijn er altijd. Een goede buffer is cruciaal als je een B&B begint.

12. Pas op voor vrienden en kennissen die denken dat je een gratis vakantie-adres bent. Het is belangrijk dat je daar duidelijk over bent: iedereen is welkom, maar in het seizoen moeten ze gewoon betalen. Anders red je het niet.

13. Leer zo snel mogelijk goed Frans! Een topprioriteit. Alleen dan kun je goed overleggen met leveranciers, je boekhouder, de nutsbedrijven… Ga dus consequent met een notitieboekje naast de aannemer zitten, neem ter plekke een cursus en houd altijd een woordenboek bij de hand voor de Franse televisie.

14. Bedenk dat je je als B&B-eigenaar voortdurend zult moeten vernieuwen. De laatste vakantietrends volgen, weten hoe je goed gevonden wordt op internet, op welke sites je moet staan… Je hebt een onderneming en daar komt veel meer bij kijken dan alleen gasten verwennen.

15. Dit alles gezegd hebbende, als je bereid bent hard te werken en oprecht een mensen-mens bent dan is het houden van een B&B een prachtig beroep. Met als extra voordeel dat je op een plek woont die zo mooi is dat andere mensen er zelfs op vakantie komen. En ja, daar word je heel gelukkig van…!

Mas d Oleandre B&B gites eigenaren

LEES OOK:
Mas d’Oléandre in de Gard, luxe gîtes tussen lavendel en olijven 

Tekst: Nicky Bouwmeester – i.s.m. Leonard en Esther van Mas d’Oléandre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button