frankrijk.nl

10x doen in Parijs deze herfst

Sommige steden zijn éxtra verleidelijk in het najaar en Parijs is er daar een van. Nieuwe exposities, net geopende adressen en de leukste herfstactiviteiten in de Franse hoofdstad.

1. Genieten van de herfstkleuren in de parken

Jardin du Luxembourg, de Tuilerieën, Jardin du Palais-Royal. De parken van Parijs zijn op hun allermooist in het gouden herfstlicht, met bloemperken vol asters en dahlia’s. Bovendien ruikt het er dankzij de straatverkopers al bij de ingangen naar geroosterde kastanjes.

park Parijs herfst

2. Winkelen en eindigen op het nieuwe dakterras van warenhuis Printemps

Printemps Haussmann opende vorig jaar al een nieuw culinair warenhuis (Le Printemps du Goût) en deze zomer onthulde het ook een nieuw dakterras boven op Printemps l’Homme. Dit chique café-restaurant Perruche is deels overdekt en biedt een geweldig uitzicht op de stad. Leuke plek voor een glaasje tussen 15 uur en 18 uur.

daktteras Printemps Perruche

3. Rondslenteren en lunchen op de Puces van Saint-Ouen

Het najaar is een fijn moment voor een bezoek aan de fotogenieke Puces de Saint-Ouen, de grootste antiek, design- en vlooienmarkt van Parijs. Daarbij kun je gaan lunchen in een van de vele leuke restaurantjes in en om de markt. Zoals Ma Cocotte (chique/Starck), Chez Louisette (oer-nostalgisch met accordeonmuziek), Markotte (gezond & bio) of het MOB Hotel (groot terras op de binnenplaats van een bijzonder hotel).

4. Een van de vele goede herfstexposities bezoeken

Moeilijk kiezen dit najaar in Parijs, zoveel mooie tentoonstellingen! Zo kun je de romantische Art Nouveau-affiches van Alphonse Mucha bekijken in Musée Luxembourg. Het indrukwekkende museum Fondation Louis Vuitton besteedt aandacht aan Basquiat.Musée d’Orsay heeft een grote expositie over Picasso. En grote klapper vanaf eind november: het Grand-Palais ontvangt een tentoonstelling over Michael Jackson en de vele kunstenaars die hij inspireerde.

expositie Mucha en Michale Jackson in Parijs

5. Oesters eten bij een brasserie of trendy bistro

De R zit weer in de maand en dat betekent: lekker oesters en fruits de mer eten!  Dat kan bij een van de vele klassieke brasserieën in Parijs maar ook bij hippere adressen, zoals Mary Celeste in de Marais. Of de leuke visbistro Marée Jeanne in de uitgaanswijk rond Rue Montorgueil.

oesters in Parijs

6. Romantisch doorzakken in een jazzclub

Niets romantischer dan jazz in Parijs, vooral in de herfst. Tijdens Jazz sur Seine (12-27 oktober 2018) vinden er 180 concerten plaats in 25 verschillende jazzclubs. Waaronder evergreen adressen als Le Duc des Lombards en Le Baiser Salé, en ook nieuwere places-to-be zoals Le New Morning. Ook grappig: een avond naar het toeristische maar nogal altijd zeer sfeervolle Caveau de la Huchette, de mini-jazzkelder in het Quartier Latin die de film La La Land inspireerde.

paris-jazz-corner-cc-Kat...

7. Seizoensproducten proeven bij Maison Plisson 2

Vijgen, eekhoorntjesbrood, cantharellen, walnoten en druiven uit Moissac. De markten van Parijs liggen straks weer vol met mooie Franse herfstproducten. Die kun je ook bewonderen bij Maison Plisson 2 op Place Saint-Honoré, de nieuwe vestiging van dit hippe culinaire warenhuis dat ook al in de Haut-Marais gevestigd is. Je vindt er naast versproducten ook een lunchrestaurant, sappenbar, afhaalbroodjes en luxe kruidenierswaren. Alles bio en ‘Made in France’.

Champignons - kantarellen

8. In een schilderij klimmen bij L’Atelier des Lumières

Josée bezocht afgelopen zomer het nieuwe L’Atelier des Lumières, aan de oostkant van Parijs. Ze was bijzonder onder de indruk van dit museum. Je loopt er letterlijk door kunstwerken heen die in grote zalen metershoog en in 360 graden geprojecteerd worden. Tot begin volgend jaar zijn hier 2 indrukwekkende en kleurrijke exposities van Klimt en Hundertwasser.

Atleier des Lumieres Klimt Parijs

9. Snuffelen bij FNAC en de bouquinistes langs de Seine

Voor iedereen die Frans kan lezen: de Rentrée littéraire is in volle gang ofwel het nieuwe boekenseizoen is geopend. De boekhandels liggen vol met honderden nieuw verschenen romans, lekker doorzakken bij de FNAC dus! Ook leuk om te weten: de mythische boekwinkel Shakespeare & Co, tegenover de Notre-Dame, heeft tegenwoordig ook een lunch- en jusbar.

Parijs in de herst - rentree litteraire

10. Cocktails drinken in het heropende Hôtel Lutetia

Na een langdurige renovatie is het beroemde Hôtel Lutetia, tegenover Le Bon Marché, weer open. De door architect Jean-Michel Wilmotte herziene hotelkamers zijn niet voor elk budget beschikbaar, maar ook in de magnifieke hotelbar Le Josephine kun je het vernieuwde Art Nouveau-interieur bewonderen. Ook hier is de rekening gepeperd, maar hé, je ziet er wel in de pianobar waar Picasso en Josephine Baker al kwamen.

Nieuwe hotelbar Lutetia in Parijs

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Daxis (park), CC/Gala Medina (boeken), CC/Kat (jazz),, CC/Alice bij Charlotte d’Isle (chcolademelk), CC/Luc Slosse (oesters), CC/Amelia Pergl (Puces), CC/Nicky B (paddestoelen), CC/Printemps/Jerôme Galland (Perruche), Sweet Ice Cream Photography/UNPL (oesters), CC/Lutetia, .CC/L’Atelier des Lumieres – Culturespaces / E. Spiller en CC/Josee S. (Klimt). Openingsbeeld: CC/Augustin de Montesquiou (Eiffeltoren).

LEES OOK:
Hotel Mistral, fijn familiehotel in Parijs
Lunchadressen rond het Louvre
Hotels in Parijs voor minder dan €100
Rondleidingen door Parijs per 2CV

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

Parijs in de Herfst

3 reacties op “10x doen in Parijs deze herfst”

 1. Wampie schreef:

  Heerlijk….over drie dagen gaan we weer.
  Parijs is elk seizoen de moeite waard maar de kleuren van de Parijse herfst vergeet je niet snel meer!
  Jammer dat we te laat voor de jazz activiteiten zijn.
  We gaan zeker de ‘marrons et champignons’ proberen!

 2. josé terpstra schreef:

  Boeiende informatie. Hier kun je wat mee!

 3. Darina schreef:

  Heerlijk dit! Heb meteen zin om een Thalys ticket te gaan kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *